4 tökéletes módszer a Chili tárolásához

A chili paprikát a világ számos konyhájában használják ízesítésre vagy fűszerezéshez. Frissen vagy szárítva is tökéletesen használható. A chili paprika sokféle felhasználása arra ösztönözhet minket, hogy otthon termeszük meg a saját chilinket. Az otthoni termesztés során előfordulhat, hogy egy időben nagyon sok mennyiségű chilink lesz. Ezért fontos megtanulni a chili tárolásának legjobb módjait. A tartósítással egész évben élvezheti a saját chilijét.

HOGYAN LEHET JÓL TÁROLNI A CHILIT?

Több módja is létezik a chili paprika tartósításának, hogy egyedi ízük és erejük is megmaradjon:

Chili szárítása
Chili fagyasztása
Chili pácolása és savanyítása
Chili paprika tartósítása olajban

A chili jól fagyasztható, megőrizve ízét és erejét. A fagyasztás a legjobb módszer a húsos paprikák, például a Scotch Bonnets és a Habaneros tárolásához. A chili tökéletes fagyasztása érdekében szét terítjük őket egy tálcán, hogy ne érjenek egymáshoz és így tesszük őket egy rövid időre minél hidegebb fagyasztóba. (legjobb a „sokkolásos” fagyasztás, már otthoni felhasználásra is kaphatók ilyen hűtőgépek). Ezt követően zacskóba vagy tároló edénybe helyezzük és így tesszük a végleges helyére, a fagyasztóba.

Chili Szárítása

A chili tartósításának legnépszerűbb módja a szárítás. A paprika szárításának többféle módja van. A szakértők szerint a szárításos módszer a legjobb választás a nagyon erős chili paprikák esetén.

A chili szárításának legegyszerűbb módja egy szárító / aszaló használata. A húsosabb fajtájú paprikák szárítása során, mint például habanerók különösen ajánlott. Ha viszont nem áll rendelkezésre szárító gép, közvetlen napos helyre teheti őket száradni. A szárítás során biztosítani kell a megfelelő szellőzést és hőmérsékletet mindaddig míg a chilik el nem nyerik a kívánt állagot. A chili szárítása során ügyeljünk, hogy ha túl magas napsütés / hőmérséklet miatt a paprika túlságosan törékeny lehet, míg ha túl nedves marad a penész kialakulásával is számolnunk kell.

A chilit készítsük elő és öblítsük le sós vízben, hogy megakadályozzák a penész kialakulását, majd a választott szárítási módszert használja. A chili szárítása után a legjobb tárolási módszer légmentesen lezárható, sötétített üvegbe egészben vagy őrleményként tárolni.

Chilik fagyasztása

A chili paprika fagyasztása szintén biztos módszer a chili frissességének és ízének megőrzésére. A chili tárolás ezzel a módszerrel remekül megoldható akár hosszú hónapokra vagy évekre is. A chili fagyasztása egy olyan módszer, amellyel megőrizheti a paprika eredeti ízét és erejét anélkül, hogy további eszközökre lenne szükség. A legegyszerűbb módszere, a chili hideg vízben történő megtisztítása. Ezt követően óvatosan szárítása meg egy törlőkendővel a fagyasztani kívánt chilit. Ez után tegye zárható műanyag tasakba. Félcímkézest követően fagyasztóba helyezhetjük.

TIPP! Ha fagyasztásra szánja a szüretelendő chilit, még beérés előtt szüretelje és fagyassza!

Egy kreatívabb módja a fagyasztásos chili tárolásnak, ha feldarabolva vagy kockázva fagyasszuk le. Akár kiporciózva több kiszerelésbe. A paprika általában megtartja alakját a fagyasztási folyamat során, ezért érdemes előkészíteni őket a kívánt méretben.

Ne feledje, hogy a chili paprikát gyorsan megtámadhatja a penész, ha nincs megfelelően tárolva. Ügyeljen, hogy ne tegyen túlságosan sok chilit egy csomagba. Könnyebb tárolni és a későbbiekben felhasználni a fagyasztott chilit ha kisebb adagok lettek elhelyezve a fagyasztóládába.

Chili pácolás / savanyítás

A pácolás szintén kiváló módja a chili tárolásának. Biztos látta már a boltok polcán a gyönyörűen töltött, színes olajban úszkáló chiliket. Néhányan azt mondják, hogy ez egy művészeti forma és már lakás/konyha dekoráció is. A chili pácolásának is meg van a megfelelő módszere. Pácolhatjuk olajban (olíva olaj) vagy ecetben.

A chili savanyításának legalapvetőbb módja az, ha sós vízben mossuk a chiliket. Eközben feltesszük főzni a pác levet fehérborból, almaecetből, vízből és cukorból. A páclének csak az ízlelőbimbónk és a fantáziánk szabhat határt. Ha kész a páclevünk a chilik tetején, kis tű segítségével lyukakat készítünk. Ezáltal a chilik belsejét is könnyebben átjárja a páclevünk.

A pácolás fontos része a megfelelő üvegek kiválasztása. A kilukasztott chilikkel megtöltjük az üvegeket és feltöltjük a páclevünkkel. Lezárás előtt hagyja megfelelő hőmérsékletűre kihűlni. Lezárást követően akár dunsztolható is. Lehűlés után legalább két hétig tárolja a lezárt üvegeket a hűtőszekrényben, mielőtt a végleges helyére tenné azokat.

Rövid idejű chili tárolás


Noha az említett módszerek kiválóan alkalmasak a chili paprika hosszú távú megőrzésére, nincs mindig szükségünk a hosszú távú tárolásra.

Természetesen a chilit is, ugyan úgy bedobhatja a hűtőszekrénybe mint más zöldségféléket.

Bármely módot is válasszuk, a chili tárolás során tegyünk meg mindent a fertőzések, gombásodás és penész kialakulás ellen!

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó