A chili magok legjobb csírázási módjai

Ebből a bejegyzésből megtudhatja, hogyan kell csíráztatni a chili paprika magokat. Pontosabban, megtanulja a chili magok csírázásának legjobb módjait. Ha még nem ismeri a chili termesztését, felteheti a kérdést: „Hogyan csírázik a paprika magja?” A csípös chili paprika vetőmagok csírázásának többféle módja van. Akár hihetetlenül csípős paprikát (például a Carolina Reaper), akár az enyhe paprikát (például a Padron paprika) termeszt a chili magjának csírázásához, viszonylag meleg környezetre van szükség. Általában az optimális hőmérséklet 23 ℃ és 30 ℃ között van. Ha valaha is szembesült azzal, hogy nem csíráznak a magok, annak oka lehet az alacsony hőmérséklet. Olvassa el a chili vetőmag vetés alapos útmutatóját!

Cikk frissítés: Ezt a bejegyzést 2021.11.09-én frissítettük új tartalommal. Eredetileg 2021.01.23-án tették közzé.

Tipp: A paprikamag csírázásának legjobb módja a hőszőnyeg és a hőmérséklet-szabályozó használata. 

Érdekesség: Jelenleg több mint 4.000 különböző chili paprika fajta létezik, igy a bőven van lehetőség kísérletezni a különböző fajok csírázási szokásaival. Ne feledje, hogy fajtánként eltérhet a mag csírázási ciklusa.

Mikor jelennek meg a chili palánták?

paprika csíráztatás földben
chili paprika palánta kezdemény – fotó: pixabay

Függetlenül attól, hogy milyen módszert választ, a palánták egy-két hét múlva megjelennek.

Érdemes lehet tudni, hogy néhány paprikafaj lassabban csírázik. Például a capsicum chinense csírázása több mint 3 hétig tart, de a capsicum annuum egy vagy két hétig tart.

Előáztatás a csírázás elősegítésé miatt

Egyes tapasztalt chili termesztők azt ajánlják, hogy a chili vetőmagokat előző este kamillateába kell áztatni. Ha a chili vetőmag egy éjszakát kamillateában ázott a csírázási szakasz felgyorsul. Ehhez, főzzön egy csésze kamillateát, és hagyja szobahőmérsékletűre hűlni. Ezt követően helyezze bele a vetőmagokat. A lerövidített csírázási időszakon kívül, a kamilla erősítheti a palántát a mikroorganizmusok (vírusok, baktériumok) ellen.

Vetés

Az előáztatott vetőmagokat körülbelül 0,5 cm mélyre vessük el az előkészített termőföldbe. A tetejére szórjuk a földet, és enyhén megnyomkodjuk. A chili paprikának nincs szüksége fényre a csírázási folyamat elindításához. Magas páratartalmú és 25 °C hőmérsékletű szaporítóban a magok egy-két hét után kicsíráznak. Egyes vetőmag fajták három napig csíráznak, de néha 25 napig.

Hogy mennyi idő alatt csírázik ki a chili magja, nem lehet 100%-osan pontosan megválaszolni, ez nagyon függ a fajtától és termesztési körülményektől. A legtöbb chili fajtánál azonban a palánták 8-14 nap múlva jelennek meg.

Hogyan lehet a magokat közvetlenül a talajban csíráztatni?

Amire szüksége van:

 1. Talaj (Jó minőségű termőföld – vásárolt és / vagy a kertben lévő talaj)
 2. Cserép (ha a tervek szerint a chilit cserepekben termeszti)
 3. Szobában temperált víz

A magok csírázásának egyik első módja az, hogy közvetlenül a talajba ülteti. Ez a módszer meglehetősen egyszerű.

chili paprika csíráztatás szabadban
chili ültetés közvetlenül a földbe – fotó: pixabay

Először is tegye a magot egy pohár szobahőmérsékletű vízbe, és hagyja kb. 24 órán át ázni. Másodszor, használja a legjobb minőségű földet a termesztéshez, és töltsön meg egy kis cserepet a földel. Harmadszor, bölcs dolog vizet tenni az edénybe, mielőtt a magot a talajba helyeznénk.

A víznek szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nappal azelőtt töltse fel az öntözőkannát vízzel, hogy megfelelő hőmérsékletű vizet kapjon.

Miután a talaj nedves, a vetőmagot a talajba helyezheti. Ügyeljen arra, hogy a magjait ne tegye túl mélyen a talajba (nagyjából 5 mm). Fontos, hogy addig tartsa a talajt viszonylag nedvesen, amíg a chili mag ki nem csírázik, és a csemetéje meg nem jelenik.

Ennek egyik módja a talaj figyelése és a víz pótlása, amint látjuk, hogy kiszárad. Egy másik módszer az, ha kis lyukakat készítünk egy kis átlátszó műanyag zacskóba, és rátesszük az edényre.

Talán ez a legegyszerűbb módszer a paprika magjának csírázására. Ne felejtse el időről időre kinyitni a műanyag zacskót, különben a mag gombásodhat vagy rothadhat. 

A megfelelő föld kiválasztása természetesen nagy változást hozhat. Ha érdekel a saját készítésű földkeverék készítés, itt egy bejegyzés arról, hogyan lehet a legjobb talajkeveréket elkészíteni a chili paprika számára 

Hogyan kell csíráztatni papírtörlővel

Amire szüksége van:

 1. Papírtörlő
 2. Cserép (ha beltéren nőnek)
 3. Termőföld (vásárolt és / vagy ami van a kertben)
 4. Szobában temperált víz

Sokunknak van már otthon papírtörölköző, és ezeknek a használata a chili magok csírázásához szintén nagyon olcsó módszer.

paprika csíráztatás papír törlőben
vetőmag ültetés – fotó: pixabay

Először vegyen egy darab papírtörlőt (kb 10 cm-t), és tegye a magot a közepére. Másodszor tekerje be a papírtörlőt, hogy a mag ne essen ki. Ha lehetséges, semmilyen fény ne menjen át a papíron, de a papírtörlőt is elhelyezheti sötét helyre.

Miután a mag be van csomagolva a papírtörlőbe, nedvesítse meg vízzel. Ha van zárható tasakja, tegye a papírtörlőt a chili maggal együtt bele. Így a papír hosszabb ideig nedves marad, és a hőmérséklet magasabb lesz, ami kedvező lesz a csírázás során.

Ha papírtörölközőt használ magok csírázásához, használjon organikus papírt (nem fehérített). A papírtörlő használata szintén nagyszerű módja a chili magok csíráztatásának. 

Hogyan kell csíráztatni tőzegpellet vagy kőzetgyapot felhasználásával

Amire szüksége van:

 1. Pellet vagy kőzetgyapot
 2. Cserép
 3. Föld
 4. Szobában temperált víz

A chili magok csírázásának másik nagyszerű módja a tőzegpelletek vagy a kőzetgyapot használata. Mind a pellet, mind a gyapot előnye, hogy hosszabb ideig nedvesek maradnak, mint például a papírtörlőben.

paprika palánta öntözés
chili paprika palánta öntözése – fotó: pixabay

A fő előny azonban az, hogy amikor a csemete megkezdte a növekedést, a pelletet közvetlenül a talajba lehet helyezni. A hidroponikus termelő számára a kőzetgyapot a jobb választás. Csak tegye a kőzetgyapotot bármilyen cserépbe.

A tőzegpelletet általában vízbe teszik, hogy felszívja a vizet és gyorsabban növekedjenek a növények. 

A csírázás gyorsítása

Természetesen van néhány módszer, amellyel megpróbálhatja javítani a chili mag csírázási folyamatát. Az egyik a kálium-nitrát felhasználásával lágyítja a magokat. A felgyorsításnak a másik módja a hőmérséklet növelése.

Kálium-nitrát

Függetlenül a módszertől, amelyet magjainak csírázására használ, a kálium-nitrát használata nagyon jó módszer a legjobb eredmények elérésére. A kálium-nitrát képes lágyítani a chili magok kemény bevonatát.

Ha kálium-nitrátot használ, ne felejtsen el műanyag kesztyűt viselni, mivel az oldat kézre kerülése irritálhatja a bőrt. Bölcs lehet szemüveget és védő maszkot viselni.

Utasítás:

 1. Tegyen 1/2 teáskanál kálium-nitrátot egy 5 deciliteres edénybe. Adjon hozzá meleg vizet, és hagyja feloldódni a kálium-nitrátot.
 2. Tegye a magjait az üvegbe, és hagyja, hogy a magok közel 4 órán át ázzanak.
 3. Helyezze a vetőmagokat a talajba, nedves papírtörülközőkbe, tőzegpelletekbe vagy kőzetgyapotba helyezett edénybe (lásd a csírázási módszerek fenti utasításait).

Növelje a hőmérsékletet

Mi a legmegfelelőbb hőmérséklet a chili magok csírázásához? Ahogy a bejegyzés elején szerepel, a chili magok csírázásának legjobb ha 23 ℃ és 30 ℃ között van. Akár beltéri, akár szabadban tervezi a chili termesztését, valószínűleg nem lesz 25 ℃ feletti hőmérséklet.

Kevés olyan hely van, ahol ilyen hőmérsékletű lenne a hőmérséklet. A hőmérséklet növelésének legolcsóbb módja lehet a műanyag zacskók vagy cipzáras zacskók, attól függően, hogy milyen módszerrel csíráztatja a magjait. Ne felejtsük el, hogy a magoknak sötétben kell lenniük, és a lámpát 24/7 üzemben kell tartani.

Csírázás üvegházban

A chili sikeres termesztéséhez fűtött és világítással ellátott üvegház ajánlott. A chili magok megbízhatóbban csíráznak 25 °C és 28 °C közötti hőmérsékleten. 25 °C alatti hőmérsékleten a csírázási sebesség csökken. Már 18 °C-on számítani kell arra, hogy egyetlen chili mag sem kezd el csírázni.

A probléma legbiztonságosabb megoldása egy fűtött üvegház használata. A fűtőszőnyegek gyakran olcsóbbak. Néha még egy déli ablak vagy egy meleg hely is elegendő ahhoz, hogy a szükséges meleget biztosítsa az üvegházban.

Az üvegház olyan klímát biztosít a növényeinek, amelyben a magok megbízhatóbban csíráznak. Melegnek és magas páratartalomnak kell lennie az üvegházban.

Állítható hőmérsékletű beltéri üvegházakat használjunk. Az állítható szellőzőnyílások segítik a páratartalom szabályozását.

A legtöbb chilitermesztő decemberben vagy januárban kezdi a chilit csíráztatni, főleg a karibi típusú fajták esetében, amelyeknek a csírázás és érési időszaka is hosszabb. Ezekben a hónapokban a nappalok rövidek, és a nap csak ritkán látható. A termesztő lámpák segítik a palánták jó fejlődését. 

További bejegyzések a chili magok ültetésével kapcsolatban:

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó