A chili paprika ereje

A chili erősségét a Capsinoidok (elsősorban a kapszaicin) nevű vegyi anyagokból származik, amelynek különböző típusai vannak, ezért a különböző chilikből származó erősséget a száj különböző részeiben érezzük. Ellentétben a közhiedelemmel, a kapszaicint nem tartalmazzák a magok. A kapszaicint tartalmazó sejtek nagy belső nyomással rendelkeznek, úgyhogy amikor a chilipaprikát felszeleteljük, felszakadnak ezek a részek, permetezve a paprika belsejét.

Scoville Heat Units – SHU – azaz a chili ereje számokban

A Scoville skála

A chili erősségét rendszerint a Scoville Heat Units (SHU)-ban mérik, amelyet Wilbur Scoville hozott létre. Az alapelv az volt, hogy egy egész chilit összekeverünk egy pohár cukorosvízbe, majd hígítjuk, amíg az már nem érzékelhető. Ez egy kicsit megdöbbentően hosszú folyamat, így manapság a “Scoville Tests” folyadékkromatográfiával történik, és ezt visszafordítva fejezik ki Scoville Heat Units-ba.

Hogyan lehet csillapítani az egő/csípő érzést?

A legjobb megoldás a türelem vagy a különböző tejtermékek, például a tej vagy a joghurt. Mielött lenyelné, próbálja meg a szájában tartani a joghurtot, ameddig csak lehetséges. Úgy tűnik, hogy a cukor is egy kicsit csökkenti az égő érzést. Az ivóvíz vagy a sör nem segítség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.