A chili paprika megfelelő öntözése

A legtöbb chili paprika elpusztul, mert nem öntözik megfelelően. Ha óvatosan öntözzük, a gyökér nem szárad ki. Ha rövid ideig helyesen öntözzük a chili paprikát, a növények öntözés után gyorsan felépülnek. A pangó nedvesség veszélyesebb a chili számára. A kiszáradt gyökér és a túlöntözés tünetei hasonlóak a chili esetében. A levelek elszáradnak és végül leesnek. Ezért mindig előbb ellenőrizni kell, hogy szükséges-e növényeit öntözni.

A chilitermesztéssel kapcsolatos legtöbb problémát a nem megfelelő öntözés okozza. Mindegy, hogy ágyásban, erkélyládában, vödörben vagy a kertben. Ha túlöntözés következik be, a gyökerek rothadni kezdenek, és a chili elveszti leveleit. Annak érdekében, hogy ne érezze magát ekkora frusztrációban, íme néhány tipp a chili megfelelő öntözéséhez:

Chili paprika öntözése

Reggel vagy este?

Ha lehetséges, öntözze meg a paprikát reggel vagy este. De nem a tűző napon. Ha vízcseppek képződnek a paprika levelein, égési sérülések keletkeznek. A gombás megbetegedések megelőzése érdekében a növénynek legyen ideje kiszáradni az éjszaka előtt.

Milyen gyakran kell öntözni a chilit?

Nyáron a növényeket naponta kell öntözni. Magas hőmérsékleten is naponta többször. Nem árt, ha a chili kissé megfonnyad. Addig öntözzük, amíg a víz el nem éri a gyökereket. Ezután a chili rövid idő múlva helyreáll.

Mennyi víz szükséges a chili paprikának?

A víz mennyisége nem konkrétan meghatározott. Ez függ az talaj fajtájától, a növénytárolótól, a naptól, a fénytől, a helytől és a chili fajtától.

A megfelelő mennyiségű víz eléri a gyökeret. Ezt a legegyszerűbben úgy ellenőrizheti, hogy összegyűjti a vizet az alátétben. De legyen óvatos: Ha a talaj túlságosan kiszáradt, nem tudja olyan gyorsan felszívni a vizet. A víz egyszerűen átfolyik. Ezután több kis adagba öntjük. Érezheti az ujjával, hogy a víz megérkezik-e a gyökerekhez.

Ujjával könnyen ellenőrizheti, hogy a gyökérlabda még nedves-e. Ehhez helyezze be a mutatóujját a földbe. 3 cm mélységben nedvesnek, de nem túl nedvesnek kell lennie.

Öntözés előtt vegye a kezébe a virágcserépben lévő chilit. Idővel kialakul a megfelelő súly érzése. Így gyorsan észreveheti, hogy a növénynek vízre van-e szüksége.

Ügyeljen a talaj színére. Chili növényeknél a felső rétegnek meg kell száradnia. A túl nedves talaj sötét marad. Ezután könnyen kialakulhat a penész.

Milyen a jó öntöző víz?

Az esővíz a legalkalmasabb a chili paprika öntözésére. A chili nem növekszik különösen jól meszes csapvízben. Talán lehetősége van esőhordó felállítására.

Alternatív megoldásként felforralhatja a csapvizet, vagy vízszűrővel vízkőtelenítheti. Ha nincs sok chili paprikánk, desztillált vagy ozmózisos vizet is keverhetünk csapvízzel.

Sok termelő kamillateát használ a chili magok áztatására. Ennek van néhány előnye, mivel a kamillát antibakteriálisnak tekintik. A maghéjon lévő baktériumok és gombák nem terjedhetnek olyan gyorsan, amíg a chili ki nem fejleszti saját védekezőképességét. Semmi sem indokolja, hogy a későbbiekben ne öntözze néha hígított kamilla teával.

A vizet a talaj hőmérsékletéhez kell igazítani. Hagyja állni egy ideig a vizet.

Mag, palánta és növény

Amíg a chili magok csíráznak, mindig nedvesen kell tartani. A palántákat szórófejes palackkal lehet permetezni. A nagy chili növények öntözésének legegyszerűbb módja egy öntözőkanna.

Hogyan kell öntözni a chilit?

Praktikusak a felfújható virágspray-palackok is.

Permetezze be a leveleket vízpermettel. Ez növeli a páratartalmat is. Kisméretű, zuhanyzófejes locsolókannákat kis összegért is vásárolhatunk. Aki egyszerűt és olcsót akar, az üres ivópalackokat használ.

Az erkélyen történő termesztéshez a víztartállyal ellátott virágládák praktikusak. Így a talajnál marad a víz, amellyel a növény el tudja látni magát. Ennek ellenére nem áll fenn a túlöntözés veszélye.

Köszönet a fotókért: pxfuel, maxpixel

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó