A csírázó magok titkai!

baobob magok, Afrika csodálatos „életfája”, évszázadokig képesek ellenállni a durva szavannának anélkül, hogy bármi is történne. Csak akkor, amikor az elefánt megeszi és újra kiadja, kihajt és új fává nő a mag.

Mi segít a magvak csírázásában?

Hasonlóan néz ki a chilivel is. Az eredeti chili a madaraknak nemcsak elterjedését köszönheti, hanem megfelelő mennyiségű nitrogén műtrágyát is kapott tőlük. A béltraktusban a kemény maghéj éppen annyira megpuhult, hogy a csírázási körülmény megfelelő legyen. 

Ez a csírázási mechanizmus több ezer év alatt alkalmazkodott ehhez a kölcsönhatáshoz, és ez az oka annak is, hogy néha egyszerűen nem elég egy magot a földbe szúrni és nedvesen tartani.

Csíráztasson magokat a Természet Anya trükkjével!

Egyes Chili magok makacsak – akár állandó, 30 ° C-os fűtőszőnyegen is akár négy hétig is eltarthat a csírázás. Itt segít utánozni a Természet Anya trükkjét.

Fél pohár meleg vízben körülbelül fél teáskanál guanót oldasz fel – ezt kerti boltokban kaphat. Ezután a chili magokat egy éjszakán át áztatjuk ebben az oldatban; kémiailag ugyanaz történik, mint amikor áthalad a madár bélrendszerén. Ezután a magokat a szokásos módon cserepekbe vagy a talajba vetjük.

Ily módon többször sikerült kevesebb, mint 10 nap alatt kicsíráznunk mind a Tepin magokat, mind azok ugyanolyan nehezen csírázó, ritka rokonait.

Egyébként … Ha az emlősök, például a rágcsálók megeszik a chili paprikát, gyomorsavuk elpusztítja a magokat. Mivel ez nem lett volna a faj folyamatos fennmaradásának érdeke, a természet védelmet adott a chillinek a kapszaicin anyagával a ragadozók ellen. 

Tea idő! A fekete tea segíti a magok csírázását?

A floridai Jason amatőr chilikertész elsőként mesélt egy másik módszerről és a titkos tippje a fekete tea.

Öntsön egy teás tasakot egy csészébe, például normál fekete teát, ez lehet a legolcsóbb fajta is. 3-4 perc múlva igyuk meg a teát. OK, nem kell meginni, de kár lenne. Amire szükségünk van, az a zacskó, amelyet most másodszor áztatnak szinte forrásban lévő vízzel. Ezt a gyenge teát arra használják, hogy szobahőmérsékletre lehűtse.

Most tegyen egy tányérra néhány papírszalvétát vagy papírtörülközőt. Tegye a magokat a tetejére, és fedje le őket még néhány réteg papírszalvétával. Áztassa az egészet a kihűlt tealével, és tegye egy éjszakára hűtőbe. Másnap a szokásos módon tegye a magokat cserepbe.

Egy internetes keresés során találtunk egy elméletet, amely a csíra-elősegítő hatást a teában található flavonoidoknak tulajdonítja.

Továbbá úgy tűnik, hogy a kamilla tea fungicid (gombaellenes) hatással van a magokra, ami előnyös lenne a zsenge palánták egészségének. Ha a tea túl hosszú ideig áll, akkor ennek az ellenkezője lehet a helyzet. Ha forrásban lévő vizet öntünk rá, ez segít visszafogni ezt (hagyjuk, hogy természetes módon lehűljön, mielőtt a chilire tennénk).

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó