A dinnye ültetése és termesztése: Teljes útmutató

Még nem tudja, mit termesszen a nyári kertjében? Remek ötlet lehet a dinnye termesztése. Lédúsak, édesek, tele vannak tápanyagokkal és csodálatos szomjoltók. A dinnye termesztése nem igazán nehéz, de tudnia kell néhány dolgot az egészséges termés biztosítása érdekében.

Ebben az útmutatóban néhány praktikus tippet adunk, amelyek segítenek a finom dinnyével teli kert sikeres megteremtésében.

Áttekintés

Mielőtt megosztanánk dinnyetermesztési tippjeinket, szeretnénk egy kis hátteret adni ezekről a gyümölcsökről. Azt tapasztaljuk, hogy a termesztett ételek ismerete segít jobban megbecsülni nemcsak a növényt, hanem az elfogyasztott ételeket is.

A dinnye a Cucurbitaceae családba tartozó gyümölcs. Az uborka és a tök közeli rokonai. A földön elterjedt ágakon nőnek; azonban a megfelelő támogatás mellett egyenesen is nevelhetők.

A dinnye Afrikában honos. Valójában a vaddinnye számos fajtája ma is növekszik az egész kontinensen. Noha nem ismert, mikor termesztették először a dinnyét, a történészek úgy vélik, hogy az őskori emberek összegyűjthették és menthették meg a magokat, ami a gyümölcs termesztéséhez vezetett.

sárga dinnye
sárga dinnye – fotó: pixabay

Sárgadinnyét ábrázoló magokat és falfestményeket találtak az egyiptomi sírokban, amelyek arra utalnak, hogy mintegy 4000 évvel ezelőtt táplálékként termesztették őket. 

Úgy gondolják, hogy az ókori rómaiak és görögök dinnyét hoztak Európába. Második útján Kolumbusz dinnyét hozott az új világba, és a gyümölcsöket 1494-ig Haitin termesztették.

Dinnyefajták

Többféle dinnye létezik. Néhány a legnépszerűbb fajták közül:

 • Görögdinnye
 • Kantalup dinnye
 • Galia dinnye
 • Kanári dinnye
 • Téli dinnye
 • Sárgadinnye
 • Csattanó dinnye
 • Casaba dinnye
 • Crenshaw dinnye

A dinnye megjelenésében és ízében különbözik. Egyesek, mint a pézsmabarack és a sárgadinnye, héjukon hálóval rendelkeznek, míg mások sima héjúak.

dinnye fajták termesztése
dinnye fajták – fotó: pixabay

A héj színe és édessége is változhat. A görögdinnye például rózsaszínű vagy sárga húsú és meglehetősen édes, míg egyes fajták, például a perzsa dinnyék fehér vagy zöld húsúak, és nem biztos, hogy olyan édesek, bár néhány fehér és zöld húsú dinnye is édes lehet .

Vannak még görbe dinnyék is, amelyek hasonlítanak és olyan ízűek, mint az uborka, például az örmény uborka.

Az a fajta dinnye, amelynek termesztése mellett dönt, a keresett íztől függ. Annak megállapításához, hogy melyik fajtát kell termesztenie, olvassa el a különféle dinnyefajtákat, hogy többet tudjon meg azok jellemzőiről és ízéről.

Dinnye termesztés

Mint fent láthatja, sokféle dinnye létezik. A sikeres ültetés követelményei attól változnak, és attól függenek, hogy a dinnye milyen típusú lesz.

Azonban ennek ellenére vannak olyan általános termesztési tippek, amelyek a dinnye minden fajtájára vonatkoznak. Ebben a részben áttekintést nyújtunk az összes dinnyefajtára vonatkozó általános termesztési tippekről.

A talaj előkészítése

Minden dinnyefajta legjobban jól vízelvezetett, homokos vályogos talajban, enyhén savas nő. A legjobban olyan talajban, amelynek pH-értéke 6,0 és 6,8 között van, ezért célszerű tesztelni a talaját annak megállapítására, hogy a pH-szint alkalmas-e a dinnye termesztéséhez.

Ha a szint 6,0 alatt van, a növények sárga lombozatot hoznak, és nagyon kevés gyümölcsöt. Ha meg kell emelnie a talaj pH-értékét, úgy teheti meg, hogy szerves komposztot vagy jól rothadt trágyát ad a kerti ágyáshoz.

Kerülni kell a friss trágyát, mivel nagy mennyiségben tartalmazhat káros baktériumokat, amelyek hatással lehetnek a növényekre. A további friss trágya növelheti a gyomok kockázatát, amelyek elnyelik a dinnye növekedéséhez szükséges nedvességet.

Egy másik megjegyzés a talajról: a dinnyéknek jól vízelvezetett talajra van szükségük a fejlődéshez. Ha a talaja nem jó víz elvezető, javasoljuk, hogy a dinnyét megemelt ágyásokba ültesse a megfelelő vízelvezetés biztosítása érdekében.

Dinnye ültetése

Ültetheti a dinnye magot a talajba, vagy átültetheti később a bent csíráztatott és előnevelt dinnye palántákat.

görög dinnye
édes görögdinnye – fotó: pixabay

Közvetlen magvetés

 • Ha a dinnye magját közvetlenül a talajba ülteti, akkor a tavaszi szezon átlagos utolsó fagypontja előtt 1 héttel tegye meg.
 • Válasszon olyan helyet, ahol rengeteg közvetlen napsugárzás éri. Fontos megvárni, amíg a talaj elég meleg lesz, különben a magok nem csíráznak.
 • Ezenkívül a dinnye hűvös talajba ültetése talaj által terjesztett gyökérbetegséget eredményezhet, amely megakadályozhatja a megfelelő növekedést vagy elpusztíthatja a növényeket.
 • Ültetés előtt keverjen műtrágyát vagy komposztot a talajba, hogy a dinnye megfelelő tápanyagokat kapjon.
 • Hozzon létre kis dombokat a talajban, és ültessen minden dombba körülbelül három-öt magot, egymástól körülbelül 7 cm távolságra és 3 cm mélységben.
 • Körülbelül 5-6 méter távolságra helyezzük el egymástól, mivel a dinnye nő, az egész földön elterjed, és megfelelő mennyiségű helyre lesz szüksége.
 • Amint a palánták megjelennek, válassza ki az egyes csoportok legerősebb növényeit, és távolítsa el a többi dinnye palntát, hogy elkerülje a tápanyagokért és a vízért folyó versenyt.

A dinnye átültetése

Ne feledje azonban, hogy a dinnye érzékeny a gyökérére, ezért vigyázzon az átültetés során, mivel a sérült vagy törött gyökerek elpusztíthatják a növényt vagy akadályozhatják a megfelelő növekedést.

Ha beltéren veted magjaidat, akkor kb. 2–4 héttel az utolsó tavaszi fagy átlagos időpontja előtt tedd meg. Az átültetés során a gyökér sérülés elkerülése érdekében javasoljuk, hogy a magokat biológiailag lebomló tartályokba vagy tőzegcserepekbe vesse, amelyek közvetlenül a földbe helyezhetők, amikor a dinnye átültetésre kész. Válasszon nagyobb cserepeket a gyökérrendszer megfelelő fejlődéséhez.

Töltse fel cserepeit tápanyagban gazdag, enyhén savas talajjal (lásd fent). Mint már említettük, a dinnye szereti a meleget, ezért miután elültette a magjait, tegye a cserepeket fényes helyre.

Amellett, hogy megvárja, amíg már nincs többé fagyveszély és a talaj hőmérséklete elég meleg, meg kell várnia, amíg a növényeknek két-három levele van, mielőtt kiültetné őket a kertjébe.

A cserepes dinnye ültetésekor kb. 60 cm távolságra helyezze el egymástól.

A sárgadinnye öntözési követelményei

A dinnyét nem kell gyakran öntözni, de mélyen kell öntözni. A növények öntözése hetente körülbelül 5 cm mélységű.

Öntözéskor kerülje a levelek nedvesedését. Javasoljuk, hogy használjon áztatótömlőt vagy csepegtető öntöző rendszert a víz áramlásának szabályozásához; kerülje a sprinkler használatát, mert a levelek beáznak.

A dinnye palánta öntözésénél mindig győződjön meg arról, hogy a talaj alaposan nedves. Amint a gyümölcs érni kezd, lassan csökkentse az öntözés gyakoriságát, hogy javítsa az ízét; túl sok víz az érés utolsó két hetében a dinnyék kinyílását eredményezheti.

keserű dinnye
keserű dinnye – fotó: pixabay

Kártevők és betegségek, amelyek befolyásolhatják a dinnye termesztést

Háromféle rovar támadhatja meg a dinnyét, beleértve:

 • Tök bogarak. Ezek a kártevők a dinnye leveleivel táplálkoznak, és különösen károsak lehetnek a fiatal növényekre. A levelek foltjai vagy elszíneződése a tökbogár fertőzés jele.
 • Csíkos uborkabogarak. Ezek a bogarak megeszik a dinnye növények leveleit, szárát és gyümölcsét. Bakteriális hervadást is hordozhatnak. A virágok, levelek és gyümölcsök lyukai, valamint a fonnyadás mind e kártevők jelei.

Számos olyan betegség létezik, amelyek befolyásolhatják a dinnye termesztését, beleértve:

 • Bakteriális hervadás
 • Lisztharmat
 • Gombás fertőzések

A kártevőkkel kapcsolatosan ajánlott: Kártevők és kórokozók a kertben – Károsítók azonosítása és a védekezés lehetőségei

A dinnye szüretelése

A dinnye szüretelésének megfelelő ideje az Ön által termesztett fajtától függ.

Általánosságban elmondható azonban, hogy a héj illatából meg tudja mondani, hogy mikor érettek eléggé ahhoz, hogy szedhetők legyenek.

Ha érzi a dinnye illatát a héjon keresztül, ideje szüretelni a dinnyét. 

Dinnye vetőmag rendelés:

Ebay ár: 0.8-5 euró között, a fajtától és a vetőmag mennyiségtől függően

https://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2380057.m570.l1313&_nkw=Melone&mkcid=1&mkrid=707-53477-19255-0&siteid=77&campid=5338768063&customid=Dinnyemag&toolid=10001&mkevt=1

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg? Iratkozz fel értesítőnkre!

Videó