A fokhagyma ültetése és termesztése: Teljes útmutató

Szerencsére a fokhagymát meglehetősen egyszerű a kertben termeszteni. Ültesse ősszel a fokhagymát és a következő év nyár közepén szüretelhető.

Ahelyett, hogy a fokhagymát vásárolna az élelmiszerboltban, próbálja meg maga termeszteni. A saját termesztésű fokhagyma teljesen más ízprofillal rendelkezik, mint amelyeket a szupermarket polcain kapható. Keltse életre receptjeiben szereplő autentikus ízeket a házi fokhagymával.

Ebben az útmutatóban mindent megtudhat, amit tudnia kell a fokhagyma termesztéséről az elkövetkező szezonban.

Mikor kell ültetni a fokhagymát

A legjobb, ha a fokhagymát az év késő őszén vagy kora téli hónapjaiban ültetjük. A fokhagyma gyökerei ősszel és télen, a talaj megfagyása előtt alakulnak ki. Kora tavasszal elkezdenek zöld lombot növeszteni a talaj felett.

A fokhagyma tél eleji elültetésének oka az, hogy gyökérrendszert alakítson ki, még mielőtt a tél beállna.

fokhagyma ültetés
fokhagyma ültetés – fotó: pixabay

Tippek az ültetési hely kiválasztásához

Javasoljuk, hogy válasszon egy napos helyet a veteményeskertjében a fokhagyma elültetéséhez. A fokhagyma élvezi az agyagos, termékeny talajban való termesztést, amelynek pH-ja 6,5 ​​és 7 között van. Ha homokos a talaja, akkor adjon hozzá műtrágyát és szerves komposztot a talajhoz további tápanyagok biztosítása érdekében.

A fokhagyma emeltágyásokban nagyon jól termeszthető. Ne felejtse el havonta mulcsozni a fokhagymák teteje körüli talajt, hogy távol tartsa a kártevőket a vegetációs időszak alatt. A talajnak jó vízelvezetésre van szüksége, mivel a túlöntözött talaj a rothadás kezdetét okozza a fokhagymánál is.

Ha úgy dönt, hogy emeltágyásokat használ a fokhagyma termesztéshez akkor ültesse őket 50-70 szélességben és 35-40 cm magaságban. Adjon hozzá néhány teáskanál csontlisztet a talajához, majd alaposan töltse fel, mielőtt elülteti a fokhagymát.

fokhagyma virágzása

Hogyan kell ültetni a fokhagymát

Válasszon olyan nagy, egészséges fokhagymagerezdeket, amelyeken nincsenek látható jelei a betegségnek: minél nagyobb a fokhagyma, annál nagyobb és robusztusabb lesz.

Helyezze a fokhagymát a talajba, 7 cm mélyre és 14 cm -re egymástól. Helyezze a fokhagymát a földbe a széles oldalával lefelé. Ha sorba akar ültetni, akkor győződjön meg arról, hogy a távolságuk legalább 30 – 50 cm.

fokhagyma gerezd ültetés
fokhagyma gerezd ültetés

Hogyan kell gondozni a fokhagymát

A kertésznek gondoskodnia kell a megfelelő mulcsozásról és a fokhagyma gerezdek betakarásáról száraz szalmával, még mielőtt a tél beköszönt. Ha a talaj megfagy, megöli a fokhagyma gyökérzetét. Rétegezzen szalmát és borítsa az ágyásokra a tél beköszönte előtt, ha olyan területen él, ahol erős havazás tapasztalható,

A fokhagymát nem kell öntözni a tél folyamán, és csak a szalmát kell eltávolítania, miután az utolsó fagyok elmúlnak a környékén. A tavasz beköszöntével észreveheti a talajon megjelenő zöld hajtásokat.

Kora tavasszal tegyen műtrágyát az ágyásokra, illetve adjunk nitrogén alapú műtrágyát, például pelletet. A nyári szezon beköszöntével ismét műtrágyázza a fokhagyma palántákat. Ez a stratégia segít maximalizálni a fokhagymák méretét.

Ne felejtse el gyomlálni a fokhagyma ágyásait, illetve táplálja növényeit több nitrogénnel, ha a levelek sárgulni kezdenek. Májustól júniusig három-öt naponta öntözze meg a fokhagymát, június közepe felé csökkentse le öntözését.

A fokhagymatermesztést befolyásoló kártevők és betegségek

A kertészek szerencséjére a fokhagyma egyike azon kevés dolgoknak, amelyeket a kertben termeszthet, és amelyek nem vonzanak kártevőket. A fokhagymát ültethet azért is, hogy a kártevők ne jöjjenek az udvarra. A fokhagyma természetes polifenolt tartalmaz, amely „allicin” néven ismert. Az allicin természetes antimikrobiális hatású, védi a növényt a betegségektől.

A fokhagymagumó azonban megbetegedhet, ha nem gondozza őket megfelelően a vegetációs időszak alatt. Az egyetlen valódi gond a fokhagyma-termelők számára a fehér rothadás kialakulása. Ez a gomba hideg időben megtámadhatja a fokhagyma gyökereit.

A fehér rothadás megöli a fokhagymát, helyre lehet állítania a talajt úgy, hogy utána néhány évszakra pihentetjük. A fehér rothadás a talajban áttelelő kórokozó, amely kihat a jövő évi termésre.

lila fokhagyma
fokhagyma

Tippek a fokhagyma szüreteléséhez

Amikor ekkor kezdi látni a lombozat sárgulását, az annak a jele, hogy a fokhagyma majdnem érett.

A fokhagyma szüretelést akkor kell elvégezni, amikor a teteje megsárgul és elkezd lógni a földre. A termés ellenőrzésének legjobb módja az egyik fokhagymagumó felemelése és ellenőrzése. A fokhagyma fejének gerezd felosztásúnak kell lennie, az fokhagymát eltakaró héj pedig papírszerű és száraz állagú lesz.

Ha túl korán szüreteli a fokhagymát, akkor azt tapasztalja, hogy a borítás túl vékony, és röviddel a szüret után szétesik. Ha a fokhagymát a szükségesnél hosszabb ideig hagyja a talajban, akkor a fokhagyma szétválik, és a héj felszakadhat. A hasított héj vonzza a betegséget, és a fokhagymát tárolásra alkalmatlanná teszi.

Ne ássa ki a fokhagymát kerti villával, mert károsíthatja. Húzza ki a földből, és tépje le a felesleges részt. Ne öblítse le a fokhagymát, szárazon tárolja pincében. A fokhagymát 4–6 -os húrokba akaszthatja, hagyja kiszáradni egy szellőztetett helyiségben vagy a pincében.

Tippek a fokhagyma tárolásához

A fokhagyma készen áll a tárolásra, miután kiszáradt, és a papírborítást is könnyű összezúzni az ujjai között. A fokhagymakoronának keménynek kell lennie, és könnyűnek kell lennie.

Távolítsa el a felesleges szennyeződéseket, és hagyja a fokhagymát a “papír burkolatában”. Tárolja a fokhagymát a pincében, hűvös hőmérsékleten. A pincének sötétnek kell lennie, rengeteg légárammal. Ha a fokhagymát a megfelelő módon tárolja, hónapokig is eltartható.

Ne tárolja a fokhagymát a hűtőszekrényben, mert puha lesz és elveszíti az ízét. Ahogy a fokhagyma kiszárad, az íze fokozódik. Ha azt tervezi, hogy a következő év végén késő ősszel újabb fokhagymát ültet, tartsa meg a legnagyobb és legjobban kinéző fokhagymáját új fokhagyma elültetéséhez.

Fokhagyma vetőmag rendelés:

Ebay ár:

Amazon ár:

További vetőmagkereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó

1 thought on “A fokhagyma ültetése és termesztése: Teljes útmutató

  1. A fokhagyma ültetése és termesztése valóban nem egy egyszerű feladat. Én már a 3. éve próbálkozok vele kisebb nagyobb sikerrel. Minden esetre megéri, mivel teljesen más ízzel rendelkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.