Achiote por: tiszta vörös

Az achiote por egy fűszer, amely őrölt annatto magból áll, amely lehet por formájában, vagy szolgálhat fő összetevőként egy pasztában. Az achiote és az annatto kifejezések felcserélhetően használhatók, és előfordulhat, hogy ez a fűszerezés a termékek között szerepel.

Európa első találkozása az annatóval az Amazonas-medencében élő yagua indiánokon keresztül történt, akikről a spanyol felfedezők azt figyelték meg, hogy a fűszerrel festett ruhát viseltek. A spanyolok kapcsolatba léptek az ecuadori coloradói indiánokkal is, akik annattot használtak testfestékük színezésére. Az európai gyarmatosítók hamar rájöttek, hogy bár az annatto nem ideális szövetfestékként (színe túl gyorsan fakult), kiváló ételfesték.

Az Annatto fontos készpénzes termény lesz Latin-Amerikában. Sajt, vaj és különféle ízesítők színezőanyagaként való felhasználásra exportálták. Az annatto, mint színezőanyag piaca a szintetikus élelmiszer-színezékek megjelenésével visszaesett, de újra növekedhet, amint ezeknek a színezékeknek az egészségre gyakorolt ​​hatása szélesebb körben ismertté válik.

Az achiote ízprofilja

Kis mennyiségben használva az achiote színt ad, de ízt nem. Csak nagy mennyiségben használva van érezhető íz. Az Achiote íze diósnak és földesnek mondható, oly módon, hogy a szerecsendió jut eszünkbe. Egy csipetnyi borsosság és enyhe édesség is van benne.

Az achiote egészségügyi előnyei

  • Karotinoidok: Az achiote magvak viaszos bevonata két karotinoidot tartalmaz: bixint és norbixint. Ez a két vegyület felelős az achiote jellegzetes vöröses narancssárga színéért. A bixin zsírban oldódik, míg a norbixin vízben oldódik. A karotinoidok között ritka a lipidekben és vízben való oldódás képessége. Minél több norbixint tartalmaz az achiote, annál sárgábbnak tűnik; minél több bixin, annál narancssabb színben jelenik meg.
  • Kalcium: Az achiote készítéséhez használt annatto magvak kalciumban gazdagok, ami fontos a csontsűrűség szempontjából. A kalcium az izomösszehúzódáshoz is fontos, és szükséges bizonyos hormonok felszabadulásához.
  • Rost: Jelentős mennyiségű rostot tartalmaz az achiot. Az élelmi rostok fontosak az élelmiszerek emésztőrendszeren való áthaladásának megkönnyítésében, és segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében is. A harmadik előny az, hogy a rostok segíthetnek optimalizálni a vércukorszintet.
  • Vitaminok: Az achiote jó forrása a különféle B-komplex vitaminoknak, például a folsavnak. A folsav kulcsfontosságú a DNS-szintézisben. Az Achiote sok C-vitamint is tartalmaz, ami erősítheti az immunrendszert. Az E-vitamin egy másik tápanyag, amelyet ez a fűszer adhat. Az E-vitamin antioxidáns.

Az achiote hasznos lehet olyan állapotok kezelésére vagy megelőzésére, mint például:

  • Rák: Az E-vitamin, a bixin és a norbixin mind erős antioxidánsok, amelyek rákellenes potenciállal rendelkeznek. A norbixint hatékonynak találták a rákos sejteknek és szabad gyököknek kitett egészséges sejtek védelmében. Ez azt jelenti, hogy a norbixin önmagában képes megakadályozni bizonyos rákos megbetegedések terjedését.
  • Csontritkulás: Mivel az achiote sok kalciumot tartalmaz, segíthet kivédeni az oszteoporózisnak a csontsűrűségre gyakorolt ​​​​hatását.
  • Szívbetegség: Az achiotában található E-vitamin típusát tokotrienolnak nevezik, és csökkentheti a koleszterinszintet. A magas koleszterinszint a szívbetegségek egyik legfontosabb tényezője. A koleszterincsökkentő előnyei mellett a tokotrienol segíthet a gyulladás csökkentésében.

Az achiote általános felhasználási területei

Az Achiote-t a mexikói ételek, például vakondok és tamalék színezésére és ízesítésére használják. Sárga rizs színezőanyagaként is használható, és hozzáadható a sofritohoz. 

Elég sokoldalúan használható pácokhoz és grillezett húsokhoz, különösen sertéshúshoz fűszerkeverékekhez. Az achiotét néha disznózsírral is átitatják, hogy színezzék és ízesítsék. A disznózsír ezután felhasználható más ételek achiote ízének kölcsönzésére.