Aji Amarillo Chili: A nyár ehető formában

Annyi íz találkozik az aji amarillo paprikában – napsugárzott ropogósság, a trópusokról érkező gyümölcsös fordulatok és még egy kis mazsola is. Az ízek, a sárga-arany árnyalat és a fülledt közepes csípősség között olyan, mintha a nyár megcsókolta volna ezeket a chiliket. Az Aji amarillo chili olyan finom, hogy valóban egy nemzeti chilivé vált. Peru számára ez paprika a receptjeik egyik kulcsfontosságú összetevője – a csípős mártásoktól a salátaöntetekig, ez a konyha fő eleme. Perun kívül sokkal nehezebb megtalálni az Aji Amarillo Chilit, de nyilván megérik a vadászatot.

  • SHU: 30  0000 – 50 000 SHU
  • Származás:  Peru
  • Capsicum fajok:  Baccatum
  • Jalapeño referencia:  20-szor melegebb
  • Használata:  Kulináris
  • Méret:  Körülbelül 14-18 cm hosszú, kúpos
  • Íz:  édes, gyümölcsös, trópusi, élénk

Mit jelent az aji amarillo és mi a történeleme?

Spanyolul az  aji jelentése „chili”, az  amarillo pedig „sárga”, tehát egyszerűen az aji amarillo „sárga chili”. Évszázadok óta a perui cusine alapanyaga. Valójában az inkák ezt a chilit használták. Másik neve – perui paprika – valójában pontosabb. Ez egy chili, amely egy nemzet vérét melegíti, és hosszú évek óta ezt teszi.

Mennyire erős az aji amarillo chili mag?

30 000-50 000 SHU esetén cayenne paprikával és tabasco chilivel illik össze. A Scoville skála közepes szakaszának közepén ül. Összehasonlítva jalapeno referenciapontunkkal, az aji amarillo chili húszszor erősebb.

Milyen az aji amarillo íze és kinézete?

A „sárga chili” név természetesen a megjelenésről szól. De amint az aji amarillo érik, sárgájáról tüzes narancssárgává válik, mintegy olyan, mint maga a nap. 14-18 cm hosszúra nőnek, vékony chili testtel és vastag lédús falakkal.

Olyan sok íz keveredik itt – tiszta, napos íz, trópusi gyümölcsök íze és enyhén mazsolás beütéssel (ez jobban érződik, amikor ezt a chilit szárítják). Vannak, akik ízében egy Scotch Bonnet chilihez hasonlítják (de sokkal enyhébbek), és kissé gyümölcsösebbnek, az aji amarillo pedig ízlésesebbnek tűnik. Az aji amarillo ízprofilja és tágabb alakja csak kissé teszi használhatóbbá a különféle receptek és főzési módszerek használatához.

Hogyan használják ezeket a paprikákat?

Peruban ez a chili áthatja a konyhát. Minden hiteles perui szakácskönyv tele lesz receptekkel, amelyek az aji amarillo-t használják. Valóban, ennek a chilinek a sokoldalúsága nagy része annak köszönhető, ami különlegessé teszi. Gyümölcsössége csípős mártásokban és salsákban fantasztikusvá teszi, köretként pedig egy kevés olívaolajjal és tengeri sóval megsütve egészen jó. Próbáld ki őket nyersen is, egy frissítő nyári salátába keverve. A kecskesajt és az aji amarillo párosítása a kétségtelenül egyszerű, mégis különleges.

Hol lehet aji amarilló magot vásárolni?

Nem sűrűn található élelmiszerboltban. És még a szaküzletek sem biztos, hogy tartják őket. De mindenképpen megtalálhatja online. Itt rendelhet többek között Aji Amarillo chili vetőmagokat és szárított változatát is. Ha szeretne rendelni, kattintson az alábbi linkre:

További vetőmag kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó