Aji Panca chili paprika

A chili paprikák világában számtalan fajta található, melyek között akadnak igazán különleges darabok. Az Aji Panca chili paprika kétségkívül ilyen. Ez a perui eredetű fajta nemcsak színével és formájával, de ízével és csípősségével is kitűnik a tömegből.

Eredete

Az Aji Panca chili paprika Dél-Amerika, pontosabban Peru vidékeiről származik. A perui konyha egyik alapvető fűszere, ahol a helyiek széles körben használják a tradicionális ételek elkészítésénél.

Külső jegyek

Az Aji Panca hosszú, vékony chili paprika, melynek hossza általában 10-15 cm között változik. Éretten sötétbarnára, majdnem feketére érik, ami igen ritka a chili paprikák között. A termés húsos, vastag falú.

Íz és aroma

Az íze édes, majdnem gyümölcsös, némi füstös, földes aromával. Íze egyedülálló, nincs olyan más chili paprika, amelyikkel összetéveszthetnénk.

Csípősség

Az Aji Panca a Scoville-skálán mért csípőssége 1000-1500 SHU, ami az enyhe kategóriába sorolja.

Felhasználás

Frissen, szárítva, porítva és pasztaként is felhasználják. Különösen jól illik húsételekhez, ragukhoz, szószokhoz, de a perui konyha számos más ételében is megtalálható.

Aji Panca chili paprika termesztése

Az Aji Panca chili paprika termesztése nem különbözik nagyban más chili paprikák termesztésétől. A magokat általában tavasz elején érdemes elvetni, amikor a hőmérséklet már stabilan 20-25°C felett van. A csírázás általában 2-3 hét alatt megtörténik. A virágzás ideje a vetéstől számítva 70-80 nap, a szüret pedig 120-130 nap múlva várható.

Rendelés: Aji Panca chili paprika vetőmag és fűszerek

Összehasonlítás


Az Aji Panca chili paprika összehasonlítása más fajtákkal különböző szempontok alapján történhet, például íz, csípősség, szín és felhasználási módok szerint.

  1. Íz: Az Aji Panca íze édes és gyümölcsös, némi füstös, földes aromával. Ez az ízprofil különbözik például a Jalapeno chili paprikától, amely friss, zöldes ízvilággal rendelkezik, vagy a Habanero paprikától, amely gyümölcsös, de intenzívebben csípős.
  2. Csípősség: Az Aji Panca csípőssége a Scoville-skálán 1000-1500 SHU, ami a mérsékelten csípős kategóriába sorolja. Ez lényegesen enyhébb, mint például a Habanero chili, amely 100,000–350,000 SHU közötti csípősséggel rendelkezik, vagy a Szellem Chili (Bhut Jolokia), amelynek csípőssége meghaladja az 1 millió SHU-t.
  3. Szín és forma: Hosszú és vékony, éretten sötétbarnára, majdnem feketére érik. Ez eltér a hagyományos piros, narancs vagy zöld színű chili paprikáktól, mint például a Cayenne, a Serrano vagy a Bell paprika.
  4. Felhasználás: Sokoldalú felhasználhatósága miatt népszerű. Frissen, szárítva, porítva és pasztaként is használható. Ezzel szemben például a Scotch Bonnet chili paprikát leggyakrabban friss állapotban használják a karibi konyhában.
  5. Termesztés: A vetésétől szüretig eltelt idő általában 120-130 nap, ami hosszabbnak tekinthető, mint például a Jalapeno chili paprika esetében, ahol ez az időtartam körülbelül 70-80 nap.