Ajvar szósz recept: Fűszeres szerb öröm

Az ajvar szószban nagyon kellemes keverék található. Ez a szerb recept édes, nyúlós, fűszeres és füstös, mindezt egybe csomagolva. És ne hagyja, hogy a „szósz” szó becsapja – ez egy többcélú szósz, amely ugyanúgy szolgálhat, mint egy mártogatós vagy mint egy hagyományos szósz. Olyan finom, mint egy tésztaszósz, vagy mint egy szendvicssütemény, esetleg egy kekszes mártás.

A fűszerességet a cayenne-bors hozza el, kevés segítséggel (és sok füstöléssel) a füstölt paprikából. Ne hagyjon ki egyetlen összetevőt sem az Ajvár szószból, mivel mindegyik hozzávaló megteszi a részét, hogy ez az Ajvár szósz recept olyan finom legyen.

ELKÉSZÍTÉS: 10 perc FŐZÉSI IDŐ: 15 perc ÖSSZESEN: 10 perc

HOZZÁVALÓK  

AJVÁR SZÓSZ ELKÉSZÍTÉSE

  • Mossa meg és ezután szárítsa le a piros paprikát, majd hosszában vágja ketté. Távolítsa el a magokat és a membránt mindkét feléből. A padlizsánt hosszában kettévágjuk.
  • Helyezze a zöldségeket bőrrel felfelé egy fóliával bélelt tepsire. Ezután tegye a tepsit a sütőbe. Addig sütjük a zöldségeket, amíg a paprika felhólyagosodik (kissé feketedniük kell – földi ízt ad a szósznak), és a padlizsán megpuhul.
  • Vegye ki a tepsit a sütőből. Meleg állapotban tegye a paprikát egy üveg keverőtálba, és fedje le a tálat műanyag csomagolással a paprikák párolásához. Pároljuk őket, amíg a paprika kihűl. Ez később megkönnyíti a hámozási folyamatot.
  • Kanalazzuk ki a padlizsán húsát (távolítsuk el a nagy magokat), és tegyük a húst egy konyhai robotgépbe. Adja hozzá a kalamata olívabogyót és a fokhagymát az élelmiszer-feldolgozóhoz is. Turmixoljuk a zöldségeket simára.
  • Fedje fel a paprikát, majd húzza le róla a bőrt (amennyire csak lehetséges). Helyezze a paprikát a gépbe a mártással. Turmixolja a paprikát egy darabos mártássá.
  • Öntsük a mártást egy tálba, majd adjuk hozzá a fehérborecetet, a füstölt paprikát és a cayenne-borsot. Keverje össze. Ezután ízlés szerint sózzuk.
  • Azonnal tálaljuk, vagy a legjobb íz elérése érdekében hagyjuk az ajvar szószt hűtőben 2-3 órán át lehűlni, hogy az ízek összeolvadjanak.

Hol lehet rendelni Piros Paprikát és Padlizsánt?

Ha Piros Paprikát vagy Padlizsánt szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját paprikát vagy padlizsánt:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó