Anardana, más néven Gránátalma por

Az Anardana indiai jelentése: gránátalma. A magokat szárítják és összetörik, a port pedig hagyományosan fűszerként használják az indiai konyhában. Manapság ez a fűszer sok receptben szerepel, és a kalandvágyó szakácsok nagyon szeretik. Az Anardana enyhén édes és csípős ízű, és rendkívül ízletes a lassan főzött ételekben, például a pörköltekben. Jól kombinálható amchurral, köménnyel, friss korianderrel vagy mentával. Ízében hasonló a sumachoz, de édesebb és kevésbé csípős!

Hogyan kell használni az Anardanát

Az anardanát az indiai és perzsa konyhában savanyítószerként használják. A lassú levegőn történő szárítás melaszszerűbbé teszi, mint a friss gránátalmát, így mélyebb ízt és fényt ad. Míg más savanyú fűszerek a legjobbak befejező simításként használandók, az anardana dúsíthatja a szószt, ameddig csak akarja, és idővel csak jobb lesz. Lassan főzve csirkecombbal vagy báránnyal, az eredmény gazdag és mély íz.

Varázslatos más gyümölcsökkel és téli fűszerekkel. Gondolj a narancshéjra, a fahéjra és a szezon utolsó szilvájára. Ez az a cucc, amire a lekvárod várt. Napon szárított ízének köszönhetően tökéletesen illik a diófélékhez, bár érdemes leszűrni a ropogós magvakat.

A legjobb anardana példányok “vadon élő” gránátalmából származnak, bár a legtöbb kereskedelmi fajta. Más fűszerekkel ellentétben, ahol a forrás minősége az íz egyik legfontosabb mutatója, a gránátalma por esetén megbocsátóbb. Lényegében szárított gyümölcsről van szó, így még a gránátalma magjai is rengeteg ízt hordoznak.

Amire igazán figyelni kell, az a textúra. Az Anardana az enyhén rugalmastól, mint egy gumicukorka vagy egy nemrég szárított chili, a kőkeményig terjed.

Hol található Anardana

Az anardana kevésbé elterjedt fűszer, ezért lehet, hogy kicsit nehezebb megtalálni. Nézz szét a Cégtárban, ahol számos fúszerboltot találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

[newsletter_form lists=”2″]

Videó