Ancho Paprika útmutató: beszerzés és felhasználás

A poblano, akárcsak a jalapeno, egy híres chili paprika. Szárított változataik annyira népszerűek, hogy saját nevük is van: chipotle (jalapeno) és ancho paprika (poblano). Mennyire híres az ancho? Része annak, amit sokan a szárított mexikói paprika „szentháromságának” neveznek – minden ami az autentikus mexikói konyhához szükséges, különösen a szószok elkészítéséhez. Az ancho enyhe (1000-1500 SHU) és ízletes, és mivel szárítják, sokáig eláll a szekrényben, így könnyen eltartható.

  • Scoville (SHU):  1000 – 1500
  • Származási hely:  Mexikó
  • Capsicum fajok:  Annuum
  • Jalapeno referenciaskálán:  2-8-szor enyhébb
  • Felhasználás:  kulináris
  • Méret:  Körülbelül 10-15 cm hosszú, széles, (szárítva)
  • Íz:  édes, füstös, földes

Milyen erős az ancho paprika?

Az ancho poblano paprika, ugyanazon enyhe erősségen osztoznak. Ez körülbelül kétszer-nyolcszor enyhébb, mint egy jalapeno. Számíts arra, hogy az ancho a spektrum erősebb vége felé hajlik. Ahogy a chili érik a növényen, megnő a kapszaicin szintje, amely a chili erejének hátterében álló anyag. Mivel ezt a chilit érettebb korban szárítják, erősebbek, mint egy fiatalabb zöld poblano.

Néha rosszul van felcímkézve?

Van némi félreértés az ancho és a másik két szárított chili fajtáknál, amelyek egy változata a mexikói szentháromságnak – Mulató és pasilla. Egyszerűen fogalmazva az ancho paprika egy szárított poblano paprika.

A pasilla valójában a szárított chilaca paprika, bár gyakran látni az anchopaprikát rosszul pasillaként címkézve. Könnyű megkülönböztetni, ha a kettőt egymás mellett látja. A pasilla paprika olyan hosszú, mint az ancho paprika. Az ancho chili teste viszont szélesebb (az ancho spanyolul széleset jelent).

Ez egy kicsit összetettebb a mulato paprika esetében. A mulato technikailag szintén szárított poblano, de egy kicsit más poblano fajtából származik. Nagyon közeli rokonok. A mulató a növényen az érett vörösön túl, közel barna árnyalatig érhet, így még gazdagabb és édesebb ízt ad.

Hogy néz ki és milyen ízű?

Gondolj egy óriási mazsolára. Ez az, amire a ancho nagyon hasonlít, sőt, egy kicsit az íze is. Héja ráncos, sötétvörösesbarna színű. Maga a chili körülbelül 10-15 cm hosszú, és mint említettük, széles. A poblano az egyik legnagyobb chili a környéken, így az ancho követi a példáját.

Íze kissé füstös, édeskés. A földes íze mellett a mazsola és a kávé jegyei is fellelhetők. A csípőssége enyhe; nem egy pofon csapás. Tehát ez egy olyan paprika, amelyet sokan élvezhetnek.

Milyen ételeket lehet készíteni ezzel a chilivel?

Az ancho nagyon sokoldalú. Először is rehidratálhatja őket. Ha fél órára vízbe áztatja. Innentől kezdve mindenféle autentikus mexikói receptben és szószban felhasználható. Remek paprika enyhe csípős szószokhoz, csípős paprikazselékhez és chili pasztákhoz is. Az anchot porrá is zúzhatod, így mindenféle ételt ízesíthetsz. Remekül helyettesíti az általános chiliport (édesebb és általában enyhébb).

Mivel szárítják, az ancho paprika sokáig eláll, amíg légmentesen záródó edényben van. Akár egy évig eltartható.

Hol lehet ancho paprikát venni?

Egykor nehéz volt megtalálni, ma már számos szupermarketben kapható – szárított chili formában és porként is. Ha ancho paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó