Annatto mag: A színes fűszer

Az annatto neve Latin-Amerikában achiote; magvait az aztékok és maják ideje óta széles körben használták Közép- és Latin-Amerika-szerte. Latin nevét ( bixa orellana ) Francisco de Orellanótól, az Amazonas 16. századi felfedezőjétől kapta. Mind az aztékok, mind a maják szentnek tekintették az annattot; testfestéknek és a vér helyettesítésére használták szertartásaikban. Az annattot tintának is használták íráshoz és gyógyszerként különféle betegségek kezelésére.

Élénk vöröses-narancssárga színe, amelyet az annatto az ételeknek biztosít, hatékony ételfestékté tette az egyéb felhasználások mellett. Az aztékok a xocolatl- jukhoz (csokoládéjukhoz) adták, hogy mélyebb színt kapjanak, valamint különféle egyéb ételekhez.

A korai európaiak Latin-Amerikában a 18. században kezdték exportálni az annattot. A 18. századra India és Délkelet-Ázsia lesz a fűszer fő termelője. Az a tény, hogy az annatto olajban oldódik, kevésbé hatékony textilfestékként, mint élelmiszerfestékként. Számos étel színezésére használták, a vajtól a tojástermékekig és fűszerekig.

Az Annattot ma is használják élelmiszerfestékként. Míg a fűszer egy időre kiesett, mert a szintetikus élelmiszer-színezékek olcsóbbak voltak, a közvélemény idegenkedése ezektől a színezékektől ismét népszerű választássá tette. Jelenleg az egyik legszélesebb körben használt ipari élelmiszer-színezék.

Annatto ízprofil

Az Annattot gyakran úgy írják le, hogy íze egyszerre borsos és diós, enyhe virágos illattal. Vannak, akik képesek érzékelni a füstös jegyeket és az enyhe édességet is. Ízei jól párosulnak a rizshez és a baromfihoz. Más fűszereket is kiegészít, mint például a hagyma és a babérlevél.

Annatto egészségügyi előnyei

Az Annatto számos egészségügyi előnyt biztosít a benne található vegyületeknek köszönhetően; ezek tartalmazzák:

  • Karotinoidok:  Az Annatto kiváló karotinoidforrás, amelynek fő forrása a bixin, amely zsírban oldódik. Az Annatto általában 70 és 80 tömegszázalék közötti bixint tartalmaz. Az annatto karotinoidjai szintén hatékony antioxidánsok, amelyek segítenek megelőzni a makuladegenerációt és a szürkehályogot, ezáltal megőrzik a szem egészségét.
  • Antimikrobiális vegyületek: Kolumbia vidéki részein az annatto népszerű népi gyógyszer, amelyet olyan betegségek kezelésére használnak, mint a fogínygyulladás, a hörghurut és a fertőzött sebek. Hatékonyságát antimikrobiális tulajdonságainak köszönheti. Az Annatto a candida albicans ellen is hatásos.
  • Kalcium: Az Annatto magvak nagy mennyiségű kalciumot tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy hatékonyan növelik a csontok sűrűségét, ezáltal erősítik azokat.
  • Folsav: Az Annatto magvak folsavban gazdagok, ami azt jelenti, hogy hasznosak lehetnek az újszülöttek idegcső-hibáinak megelőzésében.

Az annatto magvak általános felhasználása

Mivel az annatto magok íze viszonylag enyhe, felhasználásuk egyik módja a recado, amely egy Dél-Mexikóban használt fűszerpaszta. Ebben a pasztában az őrölt annatto magot chiliporral, oregánóval és más fűszerekkel kombinálják. Ez a paszta használható hal, csirke vagy sertés pácolására. Különösen népszerű a yukatáni specialitás, a conchinita pibil, ami egy lassan sült sertéshús étel.

Az Annatto magvak az arroz con pollo-ban is népszerűek. Az annatto magokból olajos infúziót készíthet, ha forró olajba áztatja. Ezenkívül az annatto olaj levesek és rizses ételek befejező olajaként használható.