Apache chili paprika útmutató: beszerzés és felhasználás

A leginkább kompakt formájáról ismert Apache chili paprika egy törpe növény, amely tökéletes balkonos kertészkedéshez, beltéren (napos sarokban vagy ablakpárkányon) és kint egyaránt. De ne hagyd, hogy a növény mérete félrevezessen, hogy ez egy családbarát chili. Az Apache chili csípös fajta (80 000-100 000 SHU), és az extra csípős thai chilivel vetekszik. Érezni egy kis édességet a csípősség mögött – tökéletes a salsákhoz és a fűszeres ázsiai ételekhez.

  • Scoville (SHU):  80 000 – 100 000
  • Eredet:  Ismeretlen
  • Capsicum fajok:  Annuum
  • Jalapeno referenciaskálán:  10-40-szer erősebb
  • Felhasználás:  kulináris
  • Méret:  3-5 cm hosszú, golyó alakú
  • Íz:  édes

Mennyire erős az Apache chili?

80 000 és 100 000 SHU az Apache paprikát rendkívül csípős chilivé teszi, bár ennek a minősítésnek az enyhébb oldalára tehető. A jalapeno referenciaponthoz képest ez az Apache chili 10-40-szer erősebb. 

Ugyanolyan erős, mint a thai paprika (bár a thai chilinek jóval alacsonyabb SHU szintje van, ami az 50 000 SHU-t jelenti, illetve megegyezik a közönséges cayenne paprika erősségével). A legerősebb Apache chili megközelíti a habanero paprika csípősséget (100 000-350 000 SHU), de csak alig.

Hogy néz ki és milyen ízű az Apache paprika?

A körülbelül 3-5 cm hosszúságúra nő és golyó alakú, gyakran enyhén ívelt, kissé elkeskenyedő. Tipikus chili paprika érési mintát követ – a zöldtől a gazdag vörösig érik. Maga a növény kicsi – a hozama mégis nagy –, így az Apache paprika kivételes lehetőség balkonos ültetéshez vagy kiskertekben. Beltéren és ablakpárkányon is jól érzi magát, mindaddig, amíg részleges napfény áll a növény rendelkezésére.

És bár jól tartható cserépben, és jól néz ki, nincs olyan „wow” kinézete, mint sok cserepes díszpaprika esetében. A paprika lelóg a növényről, nem úgy, mint sok dísznövénynél, ahol a chili az ég felé nő. Inkább úgy képzeld el, mint egy rendkívül csípős kulináris chilipaprikát, amely jól mutat, jobb ízzel, mint a legtöbb dísznövény.

A csípősség mögött ezeknek a paprikáknak az íze is kiváló, de nem túlságosan egyedi. Kaliforniai paprika-szerű friss íze van, amelynek édessége annál tovább nő, minél tovább marad a chili a növényen (a piros Apache édesebb lesz, mint a zöld).

Mi a legjobb felhasználási módja?

Annak ellenére, hogy az Apache chili cserépbe is alkalmas, a csípősségé miatt a legtöbb ember számára nem mindennapi chili. Ez a csípősség, ami csípősebb salsákhoz, szószokhoz finom. 

Az Apache emellett nagyon jó választás a thai chili alternatívájaként a fűszeres ázsiai konyhához. Meglehetősen jól szárítható és savanyítható.

Hol lehet Apache chili paprikát venni?

Apache paprika vetőmagot és növényt számos kertészetben találhatsz, de a legkönnyebb online rendelni. Ha Apache paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó