Babérlevél: egyszerű fűszer a komplex ízhez

Szinte bárki, aki alaplevest vagy pörköltet készített, babérlevéllel ízesítette az ételt. A babérlevél olyan alapanyag a levesekben és a pörköltekben. Számos egészségügyi előny és felhasználás rejlik benne, amely meghaladja a kedvenc családi pörkölt receptjét. Ízben pompázó babérlevelek képesek a kulináris készségeket a következő szintre emelni!

A babérlevél eredete

Az ezeket az illatos leveleket termő babérfák a babér család tagjai és Kis-Ázsiában őshonosak. Innen ezek a növények elterjedtek a Földközi-tengeren, valamint más hasonló éghajlatú országokban, amelyek lehetővé tették a babérfák természetes növekedését és virágzását.

Babérlevél ízprofil

A babérlevelek csodálatosan képesek kihozni a húsos ízekből és a csípős fűszerekből a legjobbat.

Ezek a nemes levelek ízarzenált tartalmaznak, amely több mint 50 vegyületből áll, ami olyan illatos aromát és ízösszetételt eredményez, mint semmi más.

Ahogy a babérlevelek főnek, az eukaliptusz és a mentol illatai elkezdődnek. Amint tovább főzi, előállnak az összetett teaszerű aromák, amely végül leveseknek, szószoknak és pörkölteknek adja azt a földes, háromdimenziós ízt.

A babérleveleknek saját ízük van menta és kakukkfű árnyalataival, a koriander és a szegfűszeg beütéssel.

A babérlevél egészségügyi előnyei

A babérlevélnek több előnye van, mint önmagában csak az íz. A babérlevelek amellett, hogy sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak az optimális egészség érdekében, hasznosak a következő betegségek kezelésében is:

 • Magas vércukorszint
 • Migrénes fejfájás
 • Bakteriális és gombás fertőzések
 • Gyomorfekély
 • Reuma
 • Amenorrhoea
 • Kólika
 • Ízületi gyulladás
 • Izom fájdalom
 • Hörghurut
 • Influenzaszerű tünetek

A babérlevelek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek, valamint vizelethajtóként és étvágygerjesztőként hatnak.

A babérlevél gyakori felhasználása

Leggyakrabban a babérleveleket levesek, pörköltek és szószok ízesítésére használják. Jellemzően a leveleket az étel felszolgálásakor távolítják el, nem pedig az étel részeként fogyasztják. A bab babérlevelek hozzáadásával nagy mennyiségben gazdagodik, és különösen jól párosulnak a lencsével és a szegfűszeggel is.

A babérlevelek másik gyakori használata a sült csirke vagy más hús üregében. Hagymával és citrommal kombinálva a babérlevelek összetett és kiegészítő ízt teremtenek a húsételhez.

A közel-keleti és a görög konyhában a babérleveleket gyakran használják a pácokban.

A babérlevelek főzésben való sikeres felhasználásának kulcsa, ha inkább fűszerként, mint gyógynövényként gondolunk rájuk.

Hol lehet rendelni babérlevelet?

Ha babérlevelet szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó