Baharát fűszerkeverék: arabul a „Fűszer”

Úgy gondolják, hogy a baharat szó a fűszert jelentő arab szóból származik. Úgy gondolják, hogy a baharat fűszerezés Észak-Afrikából származik; azonban Szaúd-Arábiában és Törökországban használják a legszélesebb körben. Mint minden hagyományos fűszerkeverék, vannak olyan alapvető összetevők, amelyek a keverék gerincét, valamint a helyi változatok sokféle változatát tartalmazzák. Például a recept török ​​és arab változata nagyrészt megegyezik, de a török ​​változat tipikusan mentát tartalmaz .

A baharat fűszerkeverék ízprofilja

A baharat szokásos fűszerei a következők:

A legtöbb keverékben a legtöbb ilyen fűszer megtalálható, de a helyi változatoktól függően néhány hiányozhat. Például előfordulhat, hogy szumákot és kurkuma látható néhány helyi keverékben. A legtöbb esetben a fűszerek úgy jönnek össze, hogy meleg és aromás keveréket hozzanak létre, erős földes és füstös jegyekkel. Egyáltalán nem fűszeres, és sokféle ételhez használható.

A baharat fűszerkeverék egészségügyi előnyei

A Baharat fűszerkeverékben lévő fűszerekből jelentős egészségügyi előnyöket nyújthat. A fűszerek mindegyike számos különféle egészségnövelő vegyületet kínál, beleértve:

  • Piperine: Ezt az alkaloidot a fekete bors tartalmazza, és ettől fűszeres és csípős. A baharatban található egyéb illóolajok közé tartozik a kardamomból származó linalool és a fahéjból származó etil-fahéj.
  • Vitaminok: A fahéj és a fekete bors jó A-vitamin forrás, valamint a niacin, egy B-komplex vitamin. A szegfűszeg bőséges mennyiségű K-vitamint, valamint C-vitamint és riboflavint tartalmaz.
  • Ásványi anyagok: A kardamom és a fekete bors kiváló ásványi anyagok forrása, beleértve a vasat, a mangánt és a káliumot. A szegfűszeg a fenti ásványi anyagokat szelénnel és magnéziummal együtt tartalmazza.
  • A kömény kiváló élelmi rostforrás, és más vegyületeket tartalmaz, amelyek a bél egészségének szempontjából hasznosak.

A baharat fűszerkeverék használatával egészségügyi előnyökre tehet szert, például:

  • Javított emésztés: A baharat fűszerkeverékben található fűszerek, például a szegfűszeg és a kömény segíthetnek az emésztésben és az emésztőrendszer egészségében. A fekete bors olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyekről ismert, hogy javítják az emésztést.
  • Javított vérnyomás: A Baharat fűszerkeverék összetevői ismert fűszerek javítják a vérnyomást, így csökkentik a stroke és más betegségek kockázatát.
  • Javított látás: A baharat fűszerkeverékben található A-vitamin fontos a jó látás és a szemproblémák, például a makula degeneráció és a szürkehályog megelőzése szempontjából.

A baharat fűszerkeverék felhasználása

Hagyományosan a baharat fűszerkeveréket olyan húsok ízesítésére használják, mint a bárány vagy a csirke, de felhasználható a halakhoz is. Tökéletes univerzális fűszernek számít, amelyet szinte bármilyen sós ételbe lehet használni, az íz fokozása érdekében. Gondoljon arra, mint a só és a bors közel-keleti változatára, mivel alapanyagnak számít. Sokoldalúságának jobb megértése érdekében vegye figyelembe azt a tényt, hogy a baharát fűszerkeveréket rizsételek, köztük pilaf és biryani fűszerezésére, valamint húsok ízesítésére is használják.

Rostélyok húsának ízesítésére is használják, ugyanúgy, mint nyugaton a grillezéshez. Mivel a keverékben található fűszerek többsége világszerte népszerű, a baharat fűszerkeverék számos nyugati ételben is használható. Használhatja hús és zöldség sütéshez, valamint levesek és pácok ízének hozzáadásához. 

Hol lehet rendelni baharat fűszerkeveréket?

Ha baharat fűszerkeveréket szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó