Bell Paprika: nulla csípősség, de nem íztelen

Eredete

A Bell paprika, vagy más néven Kaliforniai paprika, a Capsicum annuum fajba tartozó, édes, nem csípős paprikafajta. A világ egyik legnépszerűbb zöldsége, és számos különböző ételben használják.

Az eredete nem teljesen ismert, de úgy gondolják, hogy Közép-Amerikában őshonos. A maja és az azték civilizációk már évezredek óta termesztik. A spanyol hódítók a 16. században vitték magukkal Európába, ahol gyorsan népszerűvé vált.

A Kaliforniai paprika az Egyesült Államokba a 17. században érkezett, és a 19. századra már az egész országban termesztették. A 20. században a termesztése tovább nőtt, és ma már a világ számos országában termesztik.

Fajtái

A Bell paprikának számos különböző fajtája létezik, amelyek különböző méretűek, színűek és ízűek. A legnépszerűbb fajták közé tartoznak a következők:

  • A vörös Bell paprika a legnépszerűbb fajta. Édes és zamatos ízű.
  • A sárga Bell paprika hasonló ízű, mint a vörös, de világosabb színű.
  • A zöld Bell paprika kevésbé édes, mint a vörös vagy a sárga, de még mindig finom.
  • A fehér Bell paprika ritkább, mint a többi fajta, de jellegzetes, édes ízű.

Termesztése

A Kalifoniai paprikát általában szabadföldön termesztik, de melegházakban is termesztik. A meleg, napos helyeket kedveli. A talajnak jó vízelvezető képességűnek kell lennie.

Általában palántáról termesztik. A palántákat márciusban vagy áprilisban kell elvetni. A palánták általában 6-8 hét múlva vannak készen a kiültetésre.

A termést 60-90 nap alatt lehet betakarítani. A paprikákat akkor kell betakarítani, amikor teljesen megérettek.

(Hogyan termessünk kaliforniai paprikát konténerekben lévő magból | Egyszerű ültetési útmutató)

Fajtaspecifikus termsztési tudnivalók

1. California Wonder

A California Wonder bell paprika a legelterjedtebb és legnépszerűbb fajta. Nagyméretű, hússal telt terméseit a piacon és a konyhában is szívesen látják. Ez a fajta különféle színekben elérhető, beleértve a pirosat, a sárgát és a zöldet. A kaliforniai csoda jól alkalmazkodik a változó időjárási körülményekhez és magas hozamot biztosít.

2. Jupiter

A Jupiter bell paprika fajta közepes méretű, vastag hússal rendelkezik. A termése kifejezetten hosszúkás, ami ideális a sütéshez és töltött paprika elkészítéséhez. Ez a fajta hűvösebb éghajlaton is jól teljesít, és rendkívül ellenálló a betegségekkel szemben.

3. Chocolate Beauty

A Chocolate Beauty bell paprika egy különleges, csokoládébarna színű fajta, amely kiváló választás lehet azoknak, akik valami egyedülállóbbat keresnek a konyhájukba. Egyrészt díszítő jellegű, másrészt az érett paprika intenzív ízzel rendelkezik. A Chocolate Beauty meleg éghajlatokon virágzik a legjobban.

4. Orange Sun

Az Orange Sun bell paprika fajta élénk narancssárga színével kitűnik a kertben. Egy édes ízű, vastag húsú paprika, amelyet frissen, salátákban vagy akár grillezve is élvezhetünk. Ez a fajta napos helyeket kedveli, és kiválóan alkalmazkodik a szárazabb körülményekhez.

5. Yolo Wonder

A Yolo Wonder bell paprika közepes méretű, vastag falú és édes ízű. Színe változhat a zöldtől a pirosig, és könnyen alkalmazkodik a különböző talaj- és éghajlati feltételekhez. Ideális választás lehet azoknak, akik kezdőként is szeretnék kipróbálni a paprika termesztését.

Felhasználása

Ahogy a konyhák színes skálája bővül, egyre többen fedezik fel a különböző paprikafajták gazdag világát. A Bell paprika különösen népszerűvé vált az ételek elkészítésében, és nem véletlenül. Ebben a cikkben fajta specifikus információkat gyűjtöttünk össze erről a csodás zöldségről, hogy segítsünk kihozni belőle a legtöbbet.

Alapok

A Bell paprika, más néven Kaliforniai paprika, széles formában és színes palettájában tündököl. Leggyakrabban piros, sárga és zöld színben találkozhatunk vele, de egyes fajták még narancs és lila árnyalatokban is pompáznak. A legjellemzőbb tulajdonsága, hogy nincs csípős íze, így ideális választás azoknak, akik nem kedvelik a csípős ételeket.

Sütés és Grillezés

Rendkívül sokoldalú a konyhában, és különféle főzési módszerek alkalmazhatók rá. A sütés és a grillezés kiváló módja annak, hogy előhozzuk a paprika édes ízét és karakteres aromáját. Egész paprikákat helyezhetünk közvetlenül a sütőbe vagy grillezőre, vagy szeletekre vágva is felhasználhatjuk. A karamellizálódott külső réteg és a lágy belső rész együttesen varázsolnak ízorgiát az ételeinkbe.

Friss Salátákban

Kiválóan illik friss salátákba is, ad egy kis ropogós textúrát és élénk színeket. Válasszunk különböző színű paprikákat a salátához, hogy vizuális élvezetet is nyújtsunk az étkezés során. A paprikaszeletekkel nemcsak ízesíthetjük a salátát, hanem vitaminokban is gazdagabbá tehetjük az étkezésünket.

Töltelék és Szószok

A Bell paprika kitűnő választás töltött ételekhez. Készíthetünk belőle húsos vagy vegetáriánus tölteléket, és a sütés során a paprika megpuhul, így tökéletes kontrasztot teremt a töltelékkel. Emellett szószok alapanyagaként is remekül használható. Például paradicsomos vagy tejföl alapú szószokba keverve egyedi ízvilágot hozhatunk létre.

Levesek és Pörköltek

A Bell paprika kiválóan illeszkedik levesekhez és pörköltekhez is. Szeletekben vagy apró kockákra vágva egyedülálló ízét és aromáját adja hozzá ezekhez az ételekhez. A lassú főzés során a paprika összeolvad a többi összetevővel, létrehozva egy gazdag és ízletes ételt.

Zöldséges Tálakban

Ha szeretnénk egyszerű, mégis ízletes ételt készíteni, akkor a Kaliforniai paprika kiváló választás zöldséges tálakhoz. Egyszerűen vágjuk fel különböző színű paprikákat, keverjük össze más zöldségekkel, fűszerekkel és olajjal, majd süssük vagy grillezze meg. A végeredmény egy színpompás és tápláló étel lesz.

Tápértéke

Kiváló tápforrás. Magas a C-vitamin, a folsav és a béta-karotin tartalma. Alacsony kalóriatartalmú, és nem tartalmaz zsírt vagy koleszterint.

A Kaliforniai paprika rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. A C-vitamin hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez, a folsav pedig a terhesség alatt fontos. A béta-karotin pedig a szem egészségének megőrzésében játszhat szerepet.

(Bell Paprika – Hogyan termeszük?)

Külső megjelenése

A Bell Chili Paprika egy nagy, tömzsi paprika, amely általában 10-15 centiméter hosszú és 8-10 centiméter széles. A paprika alakja tojásdad vagy gömbölyű, a vége tompa. A paprika színe éréstől függően változhat. A zöld színű paprika éretten vörös, sárga, narancs vagy lila színűvé válik.

A héja sima és fényes. A paprika húsa vastag és húsos, a magjai pedig aprók és világosbarna színűek.

íze

Édes és zamatos ízű. Az éretlen paprika kevésbé édes, mint az érett. A paprika íze a színe alapján is változhat. A vörös paprika általában édesebb, mint a sárga vagy a zöld paprika.

Az ízét számos különböző tényező befolyásolja, beleértve a fajtát, a termesztési körülményeket és az érettségi állapotot.

Csipőssége az SHU skálán

A Scoville-skála szerint a Bell Chili Paprika kapszaicin tartalma 0-400 Scoville-egység között van. A kapszaicin a chili paprikákban található anyag, amely a csípősségért felelős.

Tehát egy édes, nem csípős paprika, amely számos különböző ételben felhasználható.

(Kaliforniai paprika: 12 elképesztő egészségügyi előny az egészségedért | Egészség és Táplálkozás)

Hol lehet rendelni Bell paprika vetőmagot?

Iratkozz fel hirlevelünkre!

Videó

Ajánló