Bodza termesztése és gondozása

Próbáltad már a bodzaszörpöt immunerősítőként? Ezek a sötét, lila bogyók a helyi madárpopulációk kedvencei, és néhány héttel azután, hogy a bokrok befejezik a termést, felfalják őket.

Tippek ehető bodza termesztéséhez

Ha bodza termesztését tervezi a gyümölcsért, ültessen olyan fajtákat, amelyekről ismert, hogy biztonságos gyümölcsöt termelnek. Egyes típusok emésztési problémákat okozhatnak.

Ültetéskor tartsa a bodza bokrokat legalább 7 méter távolságra egymástól. Fiatal bodzabokor ültetésekor három-négy évbe telhet, amíg a növény bogyót hoz.

A bodza augusztustól szeptemberig készen áll a betakarításra, attól függően, hogy milyen fajtát termeszt a kertjében.

A gyümölcsök szedés után néhány napig elállnak a hűtőszekrényben, de gyorsan fel kell használni őket, mielőtt megromlanak. A kertészek számára fontos megjegyezni, hogy a vörös bodza fajták mérgezőek és fogyasztásra alkalmatlanok.

A megfelelő ültetési hely kiválasztása bodza számára

Amikor bodzabokrát vásárol kertjébe, a megfelelő ültetési hely kiválasztása meghatározza a növény sikerességét és termését a tenyészidőszak végén.

A bodza szívesen nő olyan területeken, ahol délelőtt teljes napfényt, délután pedig részleges árnyékot kap. A bodza a hűvösebb éghajlatot kedveli, és nem élvezi a növekedést teljes napfényben.

A bodza szeret dús, agyagos, jól vízelvezető talajokon nőni. Ez a növény nedves körülmények között gyorsan gyökérrothadást okoz, és ha a talaj túl nedves marad, akkor a növény megöli.

Ültesse el bodzáját az utolsó fagyok leszállása utáni késői spórákba – nézze meg a helyi listákat, hogy tájékozódjon a fagyok időpontjáról a környéken. Javasoljuk, hogy a bokrokat párban, körülbelül 7 méter távolságra ültessük el, így a virágzási és termőidőszakban lehetőség nyílik a keresztbeporzásra.

Egy magányos bodza termesztése azt eredményezi, hogy a bokor a szezon végén nem virágzik és nem terem. Ügyeljen arra, hogy elegendő helyet biztosítson az bodzának. Ha rossz a légáramlás a bokor körül, gombás betegség, például lisztharmat vagy peronoszpóra alakulhat ki benne.

A bodzabokor akár 4 méter magasságot is elérhet, elterjedése pedig akár 4 méter vagy több is lehet. A kertészek szerint a bodza 5,5 és 6,6 közötti pH-jú talajviszonyok között virágzik.

Bodza karbantartása és gondozása

A bodza kiváló választás kezdő kertészek számára. A növény a növekedési időszakban anélkül fejlődik, hogy sok interakciót folytatna a kertészekkel. A bokrok nagyon jól érzik magukat a vadonban, az ország egyes részein óriási méretűek.

A bodza strapabíró bokor, és még akkor is növekszik, ha visszavágja és lepermetezi. A növényeknek az első évben kell megtelepedniük, és általában a harmadik-negyedik évben kezdenek termést hozni. A növekedési ütemben jelentős ugrást fogsz észrevenni a második szezonban a kertedben.

A bodza az első évben a legtöbb gondozást igényli. A fiatal növényeknek nagy mennyiségű vízre van szükségük ahhoz, hogy nagy, sekély gyökérrendszert növesztjenek. A kertészek számára azonban kritikus fontosságú, hogy biztosítsák a talaj megfelelő vízelvezetését. A bodza nem élvezi, ha a „lába nedves”, és a túlöntözés a növény megfulladását okozhatja, ami meggátolja a növekedését. A nyári időszakban mindig tartsa nedvesen a talajt, de ne öntözze túl a növényt. 

A bodzabokor számos talajtípuson jól fejlődik, de akkor hozza a legjobb gyümölcsöt, ha elegendő tápanyaggal rendelkezik. A növény nyár eleji etetése elősegíti az őszi bogyótermesztés fellendítését. A bodza ültetésekor ügyeljen arra, hogy a talajba olyan módosításokat adjon, mint a komposzt és a perlit, hogy javítsa a gyökerek táplálását és légáramlását.

A virágágyások gyomlálása

A gyomok problémát jelenthetnek a bodzabokor számára. A gyomok hajlamosak elszívni a talaj tápanyagát a bodzától, lelassítva a növekedést. Ha azonban felügyelet nélkül hagyják, a gaz gyorsan kiszoríthatja a bodzát. Mivel a bodzának sekély gyökérrendszere van, könnyen megindul, és görcsösnek érzi magát, ahogy a gyomok eluralkodnak rajta.

A bodza tövében a talajtakarás segít a talaj tápanyagellátásában. Ezenkívül megakadályozza a gyomok felbukkanását a bodza alján, és a talajtakaró korlátozza a talajból történő párolgást.

Le kell metsznem a bodza növényemet?

A legtöbb kertész nem vesződik a bodzabokrok metszésével. Egyes kertészek a tenyészidőszak végén szeretik levágni a növény keményfa szárát, nehogy a növény túlságosan rakoncátlanná váljon az udvaron. A metszés azonban nem szükséges, és a bodza jól megbirkózik anélkül.

Bodza növények szaporítása

A bodzabokor szaporítására három általános módszer létezik a dugványok szedésére. A puhafa, a keményfa és a keményfa csírák alkalmasak a bodza szaporítására.

A legegyszerűbb módszert kereső kertészek azonban valószínűleg a puhafa-vágással járnak a legjobban, és nem igényel gyökeresítő hormont vagy kémiai adalékanyagokat.

A bodzabokrok viszonylag könnyen szaporíthatók bármilyen módszerrel, és könnyen nőnek a dugványokról. Miután létrehozta a Bodzabogyót, elkezdhet dugványokat készíteni barátainak és szomszédjainak.

Puhafa vágás készítése

Ha a közép-nyugati államokban él, akkor július közepén kell levágnia a puhafát a bodzabokorról. A vágáshoz válasszon egy ágat, amelynek zöld hegye körülbelül 10-20 cm hosszú. Tartsa az utolsó levélkészletet a vágáson, a többi levelet pedig távolítsa el.

Vágja 45 fokos szögben, hogy a bokor és a dugvány növekedjen a vágás során. A puhafa kivágása után helyezze egy félig vízzel töltött befőttesüvegbe. Hagyja a dugványt a vízben legalább 12 órán keresztül, majd ültessük ki közvetlenül a kertbe.

Ügyeljen arra, hogy előkészített virágágyásokba ültessen a szükséges talajmódosításokkal. Ahhoz, hogy a bodza virágozzon, optimális talajviszonyokra támaszkodik, 5,5 és 6,6 közötti pH-egyensúly mellett.

Lehetősége van arra is, hogy a palántatálcákban kezdje el a vágást, beltéri termesztőlámpák alatt. Körülbelül négy hónapig tart a dugvány, amíg kifejlődik a gyökérrendszer, majd kiültetheti őket cserepekbe vagy virágágyásokba az udvar körül.

Ültesse ki a bodza dugványait ősszel, és hagyja, hogy télen gyökeret verjenek. A dugványokat a következő nyár végére szándékosan telepítették.

A bodza betakarítása

A legtöbb kertész bodzabokrokat termeszt az ősszel termelt édes gyümölcsért. A gyümölcs betakarítása azonban némileg munkaigényes feladat lehet. Amikor a bodza gyümölcsöt kezd, hatalmas mennyiségű bogyót terem, és azon kaphatja magát, hogy azon töprenghet, mit kezdjen velük.

A bogyók betakarításának legjobb ideje sötétlila vagy fekete színű. A bogyónak könnyen összeroppannia kell az ujjai között, jelezve, hogy a gyümölcs a legédesebb és leglédúsabb, érett a szedésre. Ha a bogyók töpörödöttek, akkor túl sokáig vannak a bokoron.

A kertészeknek gyorsan kell cselekedniük, hogy betakarítsák a bogyókat, különben a madarak rávernek. Általában azonban elegendő a kertész és a madarak számára. Ne szedje le az egyes bogyókat. Ehelyett vágja le a bokor szárát a termőszár alatt, és vigye magával az egész ágat; a növény a következő szezonban regenerálódik.

Helyezze a szárakat egy 20 literes vödörbe, és folytassa a metszést, amíg meg nem tölti a vödröt. Több napos betakarítást igényelhet, hogy az összes bogyót megkapja. Tartsa a hűtőszekrényben, hogy meghosszabbítsa az eltarthatóságát, vagy fagyassza le a bogyókat akár három hónapig is, hogy ízletes fagyasztott harapnivalókat vagy turmixokat adjon hozzá.