Borsmenta: A fűszeres menta

A borsmenta a fodormenta és a vízi menta hibridje, amely természetesen előfordul. Európában és Észak-Amerikában vadon nő, bár a történészek úgy vélik, hogy eredete a mediterrán régióban rejlik.

A borsmentát az ókori egyiptomiak, később pedig az ókori görögök és rómaiak használták. Idősebb Plinius azt írta, hogy a görögök és a rómaiak egyaránt használták a borsmentát önmaguk és ünnepi asztaluk díszítésére. Kulináris fűszernövényként is használták, borok és szószok ízesítésére. A görögök és a rómaiak a borsmentát a gyomorra gyakorolt ​​nyugtató hatása miatt értékelték.

Arisztotelész és Nagy Sándor a borsmentát afrodiziákumnak tekintette, utóbbi megtiltotta katonáinak használatát. Úgy érezte, hogy a gyógynövény fogyasztása megfosztja őket a harc akarattól. Az arabok hasonlóan vélekedtek a borsmentáról és a libidó fokozására szánt italokban kínálták.

A 13. századból származó izlandi farmakopéiák említik a gyógynövényt.

Az első nyilvántartott borsmenta-termesztés 1750-ből származott, egy új hibrid létrehozásával Londonban. Egy évszázaddal később, 1846-ban, az amerikai borsmenta-termelők gőzlepárlókkal kezdték használni az illóolaj kinyerését. A gőzfőzők jobb olajat szolgáltattak, mint a borsmenta régebbi forrázási módszere. Míg az Egyesült Államokban a borsmenta-termesztés vélhetően New York-i Wayne megyében kezdődött meg, Michiganbe költözött, ahol 1920-ig a legtöbb borsmenta- és mentaolajat állították elő.

Ma a borsmenta az egyik legnépszerűbb gyógynövény a világon. Az Egyesült Államok felelős a világ kínálatának több mint 90 százalékáért.

Borsmenta ízprofil

A borsmentának erős lágyszárú íze van, és a mentol jelenléte miatt jellegzetes hűsítő érzetet kelt. Annyi mentolt tartalmaz, hogy szinte fűszeres, ezért a bors a névben. A borsmenta sokkal erősebb és hűvösebb, mint a menta család rokonai, például a fodormenta.

A borsmenta egészségügyi előnyei

A borsmenta hosszú múltra tekint vissza gyógyszerként. Egészségügyi előnyei a benne lévő vegyületekből származnak, amelyek a következők:

  • Vitaminok: A friss borsmenta levelek szerény – de mégis jelentős – C-vitamint tartalmaznak. A gyógynövény kis mennyiségben tartalmaz A-vitamint és különféle B-vitaminokat is.
  • Ásványi anyagok: A borsmenta növényekben a mangán és a réz két ásványi anyag. A borsmenta szerény mennyiségben tartalmazza ezt a két ásványi anyagot, de elegendő ahhoz, hogy jó forrásuknak lehessen tekinteni. Kálciumot és vasat is kap kisebb mennyiségben.
  • Perillyl-alkohol: A perilly-alkohol a borsmentában található monoterpén, amely hatalmas egészségügyi előnyökkel jár.

A borsmentában található egészséges vegyületek hasznosak lehetnek olyan állapotok kezelésében vagy megelőzésében, mint:

  • Rák: A borsmentában található perilil-alkohol különféle rákokat kezelhet vagy megelőzhet, beleértve az emlőrákot és a prosztatarákot.
  • Légzőszervi megbetegedések: A borsmentában lévő mentolt előnyösnek tekintik az egészségre, mivel képes kitágítani a hörgőket. Lehet köptető hatású is.
  • Puffadás: A mentolnak carminatív hatása van, ami azt jelenti, hogy képes harcolni a bélgáz ellen.
  • Élelmiszer által terjesztett betegség: A borsmenta illóolaja – és különösen a mentol-összetevő – hatékonyan megakadályozza a különféle veszélyes baktériumok, köztük a szalmonella növekedését.

Általános felhasználások

A borsmenta teát a gyógynövény fogyasztásának egyik legjobb módjának tartják. Egyéb felhasználások közé tartoznak a koktélok és más italok. Beleteheti egy gyümölcssalátába, ahol íze és hűsítő hatása fokozza az eper, a görögdinnye és az őszibarack ízét, más gyümölcsökkel együtt. A borsmenta jól párosul a csokoládéval, ami azt jelenti, hogy felhasználhatja sütemények és sütemények receptjeiben.

Hol lehet rendelni borsmentát?

Ha borsmentát szeretnél rendelni, nézz szét a Shopban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját mentát:

További vetőmagokat találsz a Shopban

Videó