Brokkoli társnövények: A legjobb lehetőségek a brokkoli mellett

Arra gondol, hogy ebben a szezonban brokkolit ültet a zöldségkertbe? A brokkoli rengeteg rostot és tápanyagot tartalmaz, és nagyszerű kiegészítője az étrendnek. Még jobb, ha egyenesen a kertből eszi ezt a káposztát! A brokkoli friss íze elképesztő, és mi sütőben sütve, citromlével, tengeri sóval és egy csipet citrommal meglocsolva imádjuk.

Azonban nem te vagy az egyetlen, aki szereti a brokkolit. A kártevők és betegségek előszeretettel fogyasztják a sötétzöld virágokat, és néhány héten belül elpusztítják a termést, ha nem veszi észre a fertőzést. Szerencsére nem kell mérgező vegyszereket, például gombaölőket és peszticideket használnia, hogy megbirkózzon ezzel a brokkolitermés problémájával.

A társnövények természetes alternatívát kínálnak a kártevők és betegségek távol tartására a brokkolitól. Ez az útmutató mindent megad, amit tudnia kell azokról a kísérőnövényekről, amelyek az idei brokkoliterméssel együtt növekedhetnek.

Milyen előnyei vannak a brokkoli társültetésének?

A brokkoli társainak ültetése számos előnnyel jár. Egyes társak jobbak, mint mások, és jobban illeszkednek bizonyos növényekhez. Mindazonáltal megvannak a legfőbb előnyei, ha ebben a szezonban társokat termesztünk a brokkolival.

Rovarok taszítása

A brokkoli növényeket kártevők okozzák, amelyek tönkreteszik a növényeket. Az uborkabogarak, a káposztaférgek és a lepkék, a sárgarépa legyek és a mexikói bogarak komoly aggodalmak a brokkolikertész számára.

Ha társakat ültet a brokkoli köré, az elriaszthatja a kártevőket. Például, ha körömvirágot ültet a kert szélére, megakadályozza, hogy ezek a rovarok bejussanak a zöldségfoltba.

Vonzza be a beporzókat

A katicabogarak és a méhek jótékony rovarok példái a brokkoli termésénél. Ha tetszetős virágokat, például borágót ültetsz a zöldségfoltja köré, vonzhatja ezeket a jótékony rovarokat a brokkoli termésébe.

Javítsa a talaj minőségét

Ahogy a növények nőnek, felszívják a tápanyagot a talajból. A társnövények segíthetnek abban, hogy a tápanyagokat természetes módon visszajuttassa a talajba a vegetációs időszakban.

A bokorbab kritikus tápanyagokat, például nitrogént juttat vissza a talajba, biztosítva a növények megfelelő táplálását.

Növelje a növekedési ütemet a kertben, és javítsa a brokkoli ízét

Néhány társ, mint a kamilla, a majoránna és a nyári sós, javíthatja a brokkoli ízét.

Ezek a növények speciális tápanyagokat és enzimeket küldenek a talajba, amelyek gyorsabb növekedést idéznek elő a brokkoliban, miközben fokozzák a káposzta ízprofilját.

Talajburkolat a víz- és tápanyagmegtartáshoz

A talajtakarók, például az oregánó használata segít megőrizni a nedvességet és a tápanyagokat a talajban, csökkentve a trágyázás és a brokkoli takarmányozásának szükségességét.

A brokkoli legjobb társnövényei

Íme a legjobb választásaink a legjobb társnövények számára, amelyeket ezen a nyáron adunk vegetáriánus kertünkbe.

Zeller

Ez a magas és rugalmas zöldség salátákban remekül ízlik, és a brokkoli mellé is remek társ. A magas szárak árnyékot adnak a brokkolinak a forró napokon.

A zeller bizonyos enzimeket is visszaad a talajba, javítva a brokkoli ízét, édesebb ízprofilt adva, és eltávolítva a káposzta keserűségét.

Kamilla

A kamilla egy másik növény, amely megváltoztatja a romlási viszonyokat, hogy a brokkoli íze édesebb legyen. Fantasztikus gyógynövény egy pihentető tea főzéséhez is.

A kamilla azonban kiszoríthatja a brokkolit, ha túl közel ülteti. Ezért ügyeljen arra, hogy körülbelül 8-12 hüvelyk távolságra legyen a brokkoli palántáitól.

Bónuszként a kamilla gyönyörű fehér virágokat hoz, élénksárga méhekkel, amelyek színt adnak a zöldségkertnek.

Krumpli

Ki nem szereti a hazai burgonyát? Ezek a gumók az egyik legkedveltebb házi kertészek által termesztett zöldségfélék, és kis területeken is magas hozam érhető el.

A burgonya történetesen a brokkoli remek társa. A burgonya azt állítja, hogy rengeteg tápanyag van a talajban, de nincs ugyanolyan tápanyagigénye, mint a brokkolinak.

Ezért ha egymás mellé ülteti őket a kertben, akkor nem fognak versenyezni ugyanazokért a tápanyagokért.

Cékla

A káposztafélék, mint a brokkoli, nagymértékben függenek a kalciumtól. A céklának azonban alig van szüksége ebből a tápanyagból, így ideális társ a brokkolihoz.

Javasoljuk, hogy a brokkolinak és a céklának hagyjon körülbelül 15 hüvelyk helyet a sorok között, ügyelve arra, hogy ne keverje össze a brokkoli gyökerét a céklával.

Rebarbara

A brokkolitól 12-18 hüvelyk távolságra ültetett rebarbara nagyszerű módja annak, hogy megakadályozza a káposzta legyet attól, hogy szennyezze a zöldségkertet ezen a nyáron.

A fehérlégy elpusztítja a brokkoli leveleit. Bár sok kertész nem eszi meg a leveleket, ízletes salátákat ad hozzá.

Ha a levelek elszáradnak és elhalnak, a brokkoli képes elnyelni a napfényt, amelyre szüksége van ahhoz, hogy teljes potenciálját elérje.

A rebarbara levelei oxálsavat tartalmaznak, amely mérgező hatással van a levélevő poloskákra és a fehérlégy-fertőzésekre. Ne ültessük azonban túl közel, mert a rebarbara versenyezni fog a nitrogénért a brokkolival.

A legjobb ötlet a kert sarkába ültetni, mivel az oxálsav illata szétterjed az egész kertben, elűzve a kártevőket.

Rozmaring

Ez a finom és illatos fűszernövény sokoldalúan felhasználható a konyhában. Használja vaj vagy bárányszelet fűszerezésére; gazdag gyógynövényes ízprofilja oly sok étel ízét emeli ki.

A rozmaring természetes kártevőriasztóként is működik. A káposztamolyok és a hurkapáltatók utálják a rozmaring illatát, és a gyógynövény illatával az udvaron kívül maradnak a kertben. Hasznos riasztó szer a csigák és a meztelen csigák ellen is.

A rozmaring gyorsan növekszik a földben, és a kisebb metszés hatalmas bokrot eredményez. Ezért célszerű legalább néhány méterre a brokkoli termésétől.

Saláta

Semmi sem hasonlítható a kertből kihúzott, leöblített és zöldsalátába dobott friss, ropogós salátához. Érdekes módon a saláta fantasztikus társ a brokkolival való ültetéshez is.

A brokkoli levelei árnyékot adnak a salátának, megóvják őket a hervadástól és a tervezett virágzási ciklustól.

Spenót

Ez a zöld leveles zöldség salátákban vagy más zöldségekkel együtt sülve kiváló. A brokkolihoz is remek társ.

Sok kertésznek azonban problémái vannak a spenóttermesztéssel. Ez a levélzöld szeret gyorsan nőni, és amikor termődni kezd, kihívást jelent a kertészek számára, hogy lépést tartsanak a gyors növekedéssel, ami a növény „lecsavarozását” eredményezi.

Ha a spenótot a brokkoli növényeinek árnyékába ülteti, a spenót némi árnyékot élvezhet, ami csökkenti a zöldség erőteljes növekedését.

Ennek eredményeként lassabb lesz a betakarítási idő, és több idő jut arra, hogy élvezze a spenótot, ahelyett, hogy felcsavarozna és kemény, ehetetlen szárba fordulna.

Mogyoróhagyma

Az utolsó társunk a brokkolihoz a medvehagyma. Szeretjük a medvehagymát; ezeknek a kis hagymás zöldségeknek édes, de határozott ízük van, és kiválóan alkalmasak nyersen vagy pörkölten fogyasztani.

Ha úgy találja, hogy a felét és a hagymát felhasználja, majd a többit veszni hagyja, a medvehagyma kisebb alternatívát kínál, amelyet egyetlen étkezésben is felhasználhat.

Meglepően édes ízük van, anélkül, hogy éles lenne, amit a hagymától kapunk. A mogyoróhagyma ezen a nyáron is kiváló ültetőtársa a brokkoli termésének.

A mogyoróhagyma, akárcsak a fokhagyma, kvercetinben, kaempferolban és allicinben gazdag. Ezek az antioxidánsok olyanok, mint egy természetes kártevőriasztó, és távol tartják a rovarokat a zöldségkerttől a vegetációs időszakban.

Egy sorban ültetheti őket 12-18 hüvelyk távolságra a brokkolitól, és nem versenyeznek ugyanazokért a tápanyagokért.

Rossz társnövények a brokkoli melletti termesztéshez

A fent említett növények és zöldségek kiváló társak, amelyek szinergiában nőnek a brokkoli termésével. Vannak azonban más növények is, amelyeket el kell kerülnie a kertbe való hozzáadással.

Kerülje a közelben más káposztafélék ültetését. A karfiol és a kelkáposzta más káposztafélék példája, amelyek népszerűek a zöldségkertészek körében. Azonban ugyanazokért a tápanyagokért versenyeznek, mint a brokkoli, és a végén az összes zöldség növekedése megakad.

Más növények, amelyeket távol kell tartani a brokkolitól, a kukorica, az eper, a paprika és a paradicsom. Ezek a zöldségek nehéz táplálékok, és gyorsabban szívják ki a tápanyagot a földből, mint a brokkoli.

A brokkoli szintén erős tápláló, ezért fontos, hogy távol tartsa más, könnyebben táplálkozó növényektől és zöldségektől, amelyek kalciumot igényelnek. A spárga, a csemegekukorica, a sárgadinnye, a sütőtök és a görögdinnye tápanyaghiányt tapasztalhat, ha brokkoli körül ültetik.

Jobb ötlet a brokkolit a könnyebb tápláléknövények köré ültetni, mint amilyenek ebben a bejegyzésben vannak. A cékla és a nasturtium termesztése során alig igényel kalciumot, így ideális társ a brokkolihoz.

A brokkoli sem tesz jót, ha éjszakai árnyak, például paradicsom, paprika, padlizsán, és csípős paprika, például habaneros mellé ültetjük. Ezek a növények mind nehéz táplálékok, és felülmúlják a brokkolit a táplálkozásban, ami gyenge brokkolitermést eredményez.

Fogadja el az ebben a bejegyzésben található információkat, és kísérletezzen társával ezen a nyáron. Mint minden más a kertészetben, ez is a próbálkozásokon múlik. Néhány szezon után megérti, hogy mi működik, és mit érdemes elkerülni, ha társakat ültet a brokkolihoz.