Byadgi chili útmutató: beszerzés és felhasználás

Ha az autentikus indiai konyha kötelező elemére gondolunk a konyhájában, akkor a Byadgi chili (más néven Kaddi chili) az összetevők listáján szerepel. A népszerű indiai chili (az indiai Karnataka államból származik) megdöbbentő vörös, hasonlóan rokonához, a kashmiri chilihez. Ám az enyhe kasmíri chilivel ellentétben ennek a paprikának jelentős ereje van, ami olyan csípös chilik közé emeli, mint a thai paprika és a chiltepin. Ha szereted az indiai konyhát a csípősebb oldalán, akkor ez az aszalt chili amit keresel a csípös és aromás ízzel.

  • Scoville (SHU):  50 000 – 100 000
  • Származási hely:  India
  • Capsicum fajok:  Annuum
  • Jalapeno referenciaskálán:  6-40-szer erősebb
  • Felhasználás:  kulináris
  • Méret:  Körülbelül 12 cm hosszú (általában szárítva), elvékonyodott
  • Íz:  édes

Milyen forró a Byadgi paprika?

50 000–100 000 SHU -val a Byadgi paprika az extra csípős chili alsó végén található, inkább nevezhető erős chilinek. A csípősségében a thai paprikához hasonlítható. Referenciapontunkkal, a jalapeno chilivel szemben a Byadgi chili legalább 6-szor csípősebb, és az összehasonlított chilitől függően akár 40-szer csípősebb is lehet.

A chiliskálán legelterjedtebb szárított chilivel – cayenne borssal (30 000–50 000 SHU) – a Byadgi jellemzően megduplázza ennek az erejét. Ezt a chilit általában összekeverik a kasmíri chilivel (1000-2000 SHU) külső megjelenése miatt, pedig a Byadgi 25-100-szor erősebb, mint egy kasmíri, szóval vigyázzatok!

Hogy néz ki és milyen ízű a Byadgi chili paprika?

Ezt a chilit általában szárított formában használják. Szárított formában is megőrzi gazdag vörös színét, ami nagyon vonzóvá teszi. Valójában a Byadgiban ezt a színt létrehozó vegyület (Oleoresin) a körömlakkhoz hasonló termékek vörös festékben való felhasználás céljából termesztik.

Formájában a Byadgi nagyon hasonlít a kasmírira. Maga a chili 12 cm hosszúra nő, és egy pontra elvékonyodik. A héj ráncos és ívelt. A Byadgi másik neve „Kaddi” valójában „pálcikaszerű”-t jelent – ​​ami a paprika hosszához és szárított minőségéhez is passzol.

Ízében ez a csípős paprika egy kicsit édesebb és aromásabb, mint a hasonló szárított paprikák, pl. a cayenne. Gondolj egy olyan ízre, amely jobban hasonlít a paprikához, de egy tonnával több csípősséggel.

Hogyan használható a Byadgi paprika?

Ezt a paprikákat általában porrá őrölve használják, hogy aromás csípősséget biztosítson az autentikus indiai konyhában, például a sambar és a masala számára. 

A csípőst kedvelők paprika helyettesítésére is használhatják, bár nyilván a paprika sokkal könnyebben beszerezhető (minden szupermarketben kapható).

Hol lehet Byadgi chilit venni?

A jó hír az, hogy ezt a chilit nagy mennyiségben exportálják, így Indián kívül is elérhetőbb már, mint korábban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy könnyű beszerezni bár valószínűleg megtalálható az indiai szaküzletekben. A Byadgi paprika vetőmag rendelése egy jó alternatíva lehet azok számára akiknek van lehetősége termeszteni. Ha Byadgi chili paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó