Calico Paprika: A szépség levelei

A Calico paprika tele van gyönyörű gyümölcsökkel, nem kétséges. Fekete és piros kúpszerű hüvelyüek (színüket tekintve) a drámai szépségű Black Pearl chilire emlékeztet. A Calico paprika zöld leveleit bíbor és krém foltok egészítik ki, igazi drámai hátteret biztosítva az egyszínű paprikák számára. Igazi szépségek, mégis némi csípősséget is rejtenek – közel a Thai chilihez képest.

Mennyire erős a Calico paprika?

A legtöbb díszpaprikához hasonlóan a chili fűszerességének mérséklését is igazán kevéssé veszik figyelembe. Ez csak a megjelenés csiszolásáról szól. Tehát nem meglepő, hogy a Calico paprika ereje elég gonosz. De valójában gonoszabb, mint a legtöbb más díszchili. 50 000-től 70 000 SHU-t is tartalmazhat, még a leggyengébb is erősebb a Cayenne paprikánál. A jalapeno referenciaponthoz képest 28-szor erősebb is lehet!

A dísznövények jó része általában a 30 000-50 000 SHU tartományba esik, amelyet a Calico elfed. Közel van a prairie fire chilihez – egy másik dísz, valódi égési sérüléssel (legfeljebb 80 000 SHU).

Hogyan néz ki és milyen íze van a Calico paprikának?

A Calico paprika kompakt növény, olyannyira, hogy viszonylag jól teljesít még a sok napsütésű ablakpárkányokon is. Maguk a paprikák – amelyek a növény körül egyenletesen nőnek, nem fürtökben – a feketétől a gazdag vörös árnyalatig érnek. Kúpszerű alakúak, és 4-7 cm hosszúak, nem több.

De sok más dísznövénnyel ellentétben maguk a paprikák is vitathatóak. A Calico levelei önmagukban is meglepően szépek. Tarka színű, zöld, lila és krémszínű. Gyönyörű hátteret teremtenek maguknak a paprikáknak, és szinte ellopják a látványt.

Ízileg itt az erősség az elsődleges íz. Nagyon kevés árnyalat van – csak egy általános „chilis” íz a csípősség mögött, mint a legtöbb más dísznövénynél. A kinézet a dísznövények legjobb tulajdonsága, ezért ne számítson ízlés szempontjából különlegességre.

Melyek a Calico legjobb felhasználási módjai?

Mint minden dísznövény, a Calico paprika is ehető és minden bizonnyal sokkal többet adhat, mint tisztességes csípősség egy tál ételhez. Nem árnyalt ízű, de a salsákhoz (színe miatt) vagy chiliszószokhoz (erősség) adva mindenképpen jó felhasználási mód.

Természetesen ezek díszpaprikák, így a kertben ragyognak. Tarka lombozatuk miatt ez kiváló „támogató” növény a nagyobb tereprendezési projektekhez. A színes levelek és a vörös paprika vonzza a tekintetet, de a chili nem halmozódik össze, így nem hívják fel túlságosan a figyelmet. 

Hol lehet Calico paprikát venni?

Noha a Calico gyönyörű, nem tartoznak a legnépszerűbb díszpaprikák közé, ezért ezeknek a növényeknek a beszerzéséhez szükség lehet több kertészeti bolt felkeresésére. Vagy nagyon könnyen vásárolhat online Calico paprikamagot Ez egy gyönyörű növény a levéltől a paprikáig, ezért megéri keresni. Ha szeretne rendelni, kattintson az alábbi linkre:

További vetőmag kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó