Capsicum Pubescens: jellegzetesen lédús Szőrös paprika

Ez a faj a Capsicum fajták közül a legkevésbé elterjedt, és a legkevésbé termesztett. Szó szerinti fordításban a „Pubescens” jelentése „szőrös”, és ezek a növények meglehetősen könnyen azonosíthatók jellegzetes fekete magjaik és szőrös leveleik alapján. A faj másik jellegzetes vonása a virágszirmok kékeslila színe. Leggyakrabban ezek a virágok egyenként vagy párban nőnek, de ritka esetekben négyes fürtökben is nőhetnek. Ahogy a paprikák érnek, sárgává vagy pirossá válnak, és jellemzően kis alma méretűre nőnek.

De – talán leginkább – a Capsicum Pubescens chilije húsosságával és lédússágával különbözteti meg magát a többi csípős paprika közül. Más paprikához képest teljesen egyedi étkezési élmény, sokkal inkább hasonlít egy paradicsom elfogyasztásához, mint egy Jalapenohoz.

Őshonos régiók

A Capsicum Pubescens faj Bolíviában és Peruban őshonos. Ma ezeket a paprikákat Latin-Amerika egész területén termesztik. A régión kívül azonban ez a faj nagyon kevés helyen található.

Capsicum Pubescens paprika fajták

Ezen a fajon belül a legismertebb paprikafajták közé tartozik: a Mexikói Manzanos, Bolíviai Locotos és a perui rokoto.

A szőrös paprika csípőssége

Ebbe a fajba tartoznak a nagyon fogyasztható közepes erősségtől az extra erősig terjedő paprikák. A manzano eléri a 12 000-30 000 SHU-t, ami hasonló a népszerű serrano chilihez. A rocoto paprika SHU tartománya 50 000 és 250 000 között van, de ezeknek a chiliknek a fizikai jellemzői és íztulajdonságai miatt sokkal eltérő étkezési élményt kínálnak.

Tipikus íz hasonlóságok

Ha valaki azt hiszi, hogy mindent megkóstolt a chili világában, akkor azt tapasztalhatja, hogy a Capsicum Pubescens faj újdonságot kínál. A chili vastag falú, húsos és lédús – szinte paradicsomszerű – és aromásabb, mint a legtöbb más chili típus. Édes aromát biztosítanak, néha még fás is.

Mivel annyira húsos és lédús, a Szőrös paprika nem alkalmas szárításra. Általában frissen fogyasztják, akár szeletelve, akár sajtokkal és húsokkal töltve.

A termesztés alapjai – Mit kell tudni a termesztés előtt

  • A Capsicum Pubescens (Szőrös paprika) termesztési szempontból igen figyelemre méltó tulajdonsága, hogy ez az egyetlen Capsicum faj, amely nem tud keresztbeporozni a többi paprikafajtával. Ha az a cél, hogy a keresztbeporzással játsszunk, ennél a fajnál nem fog sikerülni. Ha azonban szeretnéd megtapasztalni a Pubescens fajok egyedi ízét, erősségét és intenzitását, a saját növény termesztése lehet a legjobb módja ennek.
  • Ez a növényfaj a legjobban üvegházban fejlődik, mivel kissé nehezen termeszthető.
  • De – a Capsicum Pubescens másik figyelemre méltó tulajdonsága – ez a faj még hűvösebb éghajlaton is képes jól teljesíteni, ellentétben a legtöbb más chilivel, amelynek mérsékelt éghajlati körülményekre van szüksége a virágzáshoz.
  • A hűvös és nyirkos éghajlaton megfelelően gondozott Capsicum Pubescens növények akár tizenöt évig is teremnek, így ennek a ritka növénynek a termesztése megéri a szükséges időt és gondoskodást.
  • A Capsicum Pubescens termesztésekor a magokat késő tél és kora tavasz között kell elvetni.
  • A növény virágzásához elengedhetetlen a termékeny, jó vízelvezetésű talaj, valamint a sok napfényt biztosító elhelyezés.
  • A növény termesztéséhez türelemre van szükség. Más Capsicum fajokhoz képest a Pubescens hosszabb ideig tart, amíg teljes méretűre nő, és jelentősen tovább érik.
  • Ennek a növénynek a csírázási ideje körülbelül 3-4 hét az ideális hőmérsékleten.

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó