Carmen Paprika útmutató: beszerzés és felhasználás

A Carmen paprika egy kiváló minőségű fajta, melyet kertészek és gasztronómiai rajongók egyaránt méltányolnak. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a Carmen paprika eredetét, jellemzőit, termesztési tanácsait és konyhai felhasználását.

A Carmen paprika a megtestesítője annak, hogy miért nem szabad a paprikát alakja alapján megítélni. Úgy néz ki, mint egy Jumbo csípős paprika – ívelt szarvszerű formájával és elvékonyodó testével. De ezek alatt a dögös pillantások alatt nincs csípősség ebben az olasz paprikában (0 SHU). Valójában ez egy édes paprika, gazdag ízzel és sok felhasználási lehetőséggel. A Carmen paprika még fiatalon is erőteljes édességgel rendelkezik. Széles üregének és vastagabb falainak köszönhetően pedig nagyon sokoldalúan használható a konyhában – a töltéstől a sütésen át a grillezésig. 

 • Scoville (SHU):  0
 • Származási hely:  Olaszország
 • Capsicum fajok:  Annuum
 • Jalapeno referenciaskálán: 2500-8000-szer enyhébb
 • Felhasználás:  kulináris
 • Méret:  Körülbelül 12-15 cm hosszú, elvékonyodott
 • Íz:  édes

Az Eredet és Történet

A Carmen paprika egy hibrid paprikafajta, mely az Egyesült Államokban és Európában is népszerűvé vált. A Carmen egy hosszú, húsos paprika, mely kiválóan alkalmazkodik különböző éghajlati viszonyokhoz. A pontos eredetét nehéz meghatározni, de a Carmen nevet egyértelműen a fajta egyediségére utalva kapta.

Tulajdonságok és Megjelenés

A Carmen paprika hosszú, vékony és kicsit görbült formájáról ismert. A paprika éretlenül zöld, majd érés során eléri a gyönyörű piros színt. A mérete általában 15-20 cm között mozog, ami kiválóan alkalmas a friss fogyasztásra és konyhai elkészítésekre.

(Carmen édes paprika)

Egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy a Carmen paprika húsa kivételesen vastag és ropogós. Ez a jellegzetesség teszi a fajtát ideálissá grillezéshez, töltéshez vagy akár friss salátákhoz való felhasználásra.

Termesztési Útmutató

A Carmen paprika termesztése viszonylag egyszerű, de néhány alapvető lépést érdemes követni a sikeres termés érdekében:

 • Föld és Környezet: A Carmen paprika szereti a napfényt és jól drenált talajt igényel. Ültessük napos területre, ahol a talaj tápanyagban gazdag és jól szellőző.
 • Ültetés: Vetés előtt magról nevelhető, majd amikor a növények elég erősek, átültethetők a kertbe vagy nagyobb tartályokba.
 • Öntözés: A Carmen paprika rendszeres öntözést igényel, különösen a virágzás és terméskötés idején. Kerüljük a túlzott szárazságot, de ne is hagyjuk túláztatni a talajt.
 • Gondozás: Műtrágyázás és időszakos metszés segít a növény optimális fejlődésében.

Konyhai Használat és Receptötletek

Ha egyedi paprika-alternatívát keres, ez komoly jelölt lehet. A Kaliforniai paprikához hasonlóan nagyon sokoldalúan használható a konyhában. Széles üregének és viszonylag vastag falainak köszönhetően remek töltelékpaprika mindenféle recepthez. Ezek a vastag falak azt jelentik, hogy a Carmen paprika kibírja a sütést és a grillezést (és ennek a chilinek az édessége remekül párosul a füstös BBQ-val). Ugyanolyan finom salátákba, szendvicsnek vagy levesbe. Nyersen is finomak, úgyhogy próbáld ki köretként és mártogatóshoz is.

A salsák készítéséhez is jól használható, különösen a gyümölcsösebb salsák esetében. A Carmen édessége igazán kiegészíti a gyümölcsös ízeket, legyen szó trópusi gyümölcs salsáról vagy valami egyedibbről (áfonyás salsa, alma alapú salsa stb.)

A Carmen paprika széles körűen felhasználható a konyhában, és különféle receptek kivitelezhetők vele:

 • Carmen Paprika Töltve: Készíts ízletes töltött paprikát darált hússal, rizzsel és fűszerekkel.
 • Grillezett Carmen Paprika: Egyszerűen vágd szeletekre és grillezd meg. Szolgáld fel fűszeres olívaolajjal és friss fűszernövényekkel.
 • Carmen Paprika Saláta: Adj hozzá friss, vékony szeleteket salátáidhoz vagy készíts belőle különleges paprikasalátát.

Mennyire erős?

Könnyen belátható, hogy az emberek miért várnak némi csípősséget a Carmentől. Nem úgy néznek ki, mint egy tipikus édes paprika. A legtöbb ember azt gondolja, hogy az édes paprika a „kaliforniai paprika” formája (más néven Bell paprika), de a Carmen paprika ( Olaszországban Corno di Toro néven ismert, ami azt jelenti, hogy „bika szarva”), inkább hasonlít a nagy és fűszeres Cowhorn chili paprikára. Tehát a jalapeno referenciaponthoz képest a Carmen paprika 2500-8000-szer enyhébb.

Hol lehet Carmen paprikát venni?

Megtalálhatod ezt a paprikát a nagyobb élelmiszerboltokban, bár nagyobb valószínűséggel találkozhatsz vele a termelői piacokon és az olasz szaküzletekben. 

Iratkozz fel értesítőnkre!

Videó