Cassia fahéj: A fűszeresebb fahéj

A cassia fahéjfa örökzöld, Délkelet-Kínából származik, és ma is vadon növekszik ott. Noha Guangdongban és Guangxiban még mindig találhat vad fákat, ezek alkotják a kínai kasszia kisebbségét. Ezeknek a fáknak a többségét megművelik. A cassia fahéjfák Ázsia más részein is őshonosak, mint Mianmar és Assam. A kassia fahéj Saigon fajtáját Vietnamban régóta termesztik.

A Cassia fahéj a Cinnamomum nemzetség számos fájának egyike, és baromfahéjnak vagy hamis fahéjnak nevezték; A ceiloni fahéjat igazi fahéjnak hívják.

A fűszer a cassia fahéjfa kérgéből áll. Ennek a kéregnek egy négyzetét levágják a fáról, amint elérte a megfelelő kort, és felgöngyölülve csövet képez. A feldolgozás következő lépése a cső szárítását és öregítését jelenti.

A cassia fahéjat sok kínai nyelvjárásban kwei-shinek nevezik. Guangxi tartomány fővárosát a fűszerről Kweilinnek nevezik. A nevet Kr. E. 216-ban Qin Shihuangdi, a Qin-dinasztia első császára kapta.

A Cassia-val az első században kereskedtek. A kereskedők indiai kikötőkből Szomáliába szállították, de valódi eredete a történelem ezen a pontján még rejtély volt. Végül a perzsa kereskedők felfedezték a forrását. A fűszert dar-chin-nek nevezték el, a dar valószínűleg aromás fára, az áll pedig Kínára utal. A Dar-t a fűszerek kifejezéseként továbbra is a nyugat-kínai uigur nép használja, míg a darchibi a cassia bengáli neve.

Cassia-t zsidó kereskedők vitték Európába, akik a fűszert ketsiah-ként emlegették. Csak a 19. században kezdett el nőni a cassia fahéj népszerűsége. A cassia fahéj és a fahéj család többi tagjának eredete gyakran fantasztikusan színes mítoszok tárgya volt. Herodotosz azt írta, hogy az arabok hatalmas madarak fészkeiből szüreteltek fahéjat. Azt is hitte, hogy a fűszer sekély arab tavakban nőtt, és denevérraj védte.

Cassia fahéj ízprofil

A cassia fahéjnak egyszerűbb és egyértelműbb íze van, mint a ceyloni fahéjnak, annak ellenére, hogy a kettő nagyon hasonló. A Cassia fahéj csípős, borsos és édes. Közelebb áll a fahéjas cukorkákban használt ízesítőhöz, mint a kissé sósabb Ceylon fajta.

A cassia fahéj egészségügyi előnyei

A cassia fahéj hosszú múltra tekint vissza gyógyszerként. Különösen fontos a hagyományos kínai orvoslásban. Egészségügyi előnyei olyan vegyületekből származnak, mint:

  • Ásványi anyagok: A Cassia fahéj kalciumot, valamint mangánt tartalmaz. Nyomokban tartalmaz más ásványi anyagokat is, például vasat és káliumot.
  • Fahéjaldehid: A cassia fahéj intenzív ízprofiljának forrása a fahéjaldehid, egy illóolaj. A cinnamaldehidnek számos fontos egészségügyi előnye is van.
  • Cukorbetegség: A Cassia fahéj olyan vegyületet tartalmaz, amelynek látszólag képes az inzulinhoz hasonlóan működni, ami azt jelenti, hogy képes mozgatni a vércukrot a véráramból a sejtekbe.
  • Gyomor-bélrendszeri betegségek: A cassia fahéj illóolajban található vegyületek antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért hasznosak lehetnek élelmiszer által okozott betegségek és más emésztőrendszeri problémák kezelésében.

Megjegyzés: A Cassia fahéj egy vérhígítót tartalmaz, amelyet kumarinnak hívnak. A kumarin károsíthatja a máját, ha nagy mennyiségben fogyasztja.

Általános felhasználások

A cassia fahéj leginkább nyugati péksüteményekben, például fahéjas zsemlében és almás pitében játszik szerepet, de a vietnami pho és az indiai garam masala fontos összetevője is. A fahéjjegyet a hagyományos forralt borokban, valamint az almaborban adja.

Hol lehet rendelni cassia fahéjat?

Ha cassia fahéjat szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó