Ceyloni Az egyetlen igazi fahéj

A ceyloni fahéj valódi fahéj néven is ismert. Ez megkülönbözteti a fahéj egyéb formáitól, amelyeket egy időben alacsonyabb rendűnek tekintettek. A mai Srí Lanka-i fahéj már az ókori római időkben is felsőbbrendűnek számított. Amit ma ceyloni fahéjnak hívunk, az egész ősi világban használták. Az egyiptomiak például balzsamozásuk során használták.

Plinius szerint a fahéj súlya magasabb volt, mint az ezüsté. Írta fontosságáról az első században.

A ceiloni fahéjat arab kereskedők hozták Európába, ahol a gazdagok luxuskomponensévé vált. E fűszer használata státusszimbólummá vált. A kereskedők a valódi fahéj forrását egészen a 16. századig titokban tudták tartani, megőrizve ezzel ilyen monopóliumukat.

A ceiloni fahéjat tartósítószerként lehet használni, ezért is volt olyan fontos az európaiak számára. Fel lehet használni, hogy a hús ne romoljon el.

A 16. század elején a portugálok fahéjat fedeztek fel Srí Lankán, és meghódították ott a kotto népet. Miután rabszolgává tették ezeket a Srí Lanka-i lakosokat, átvették az irányítást a fahéj kereskedelemben a következő évszázadra. Addig, amíg a hollandok kapcsolatba léptek a szomszédos királysággal, és ki nem szorították a portugálokat. A hollandok a következő 150 évben Ceylont és a fahéjkereskedelmet irányították.

1757-ben Srí Lanka holland kormányzója megkezdte a ceyloni fahéj szisztematikus termesztését. Ő tette ezt elsőként. A hollandok 1796-ban elveszítik Srí Lanka irányítását a britek előtt, és 1833-ig megtartják a fahéj monopóliumát; ennek a monopóliumnak a jelentősége azonban csökkenni fog. A visszaesés oka kettős volt: más országok megkezdték a ceyloni fahéj termesztését, és a Cassia fahéj népszerűsége egyre növekszik a ceyloni fahéj alternatívájaként. Ceyloni fahéjat ma már a világ különböző részein termesztenek trópusi éghajlat mellett, beleértve Nyugat-Indiát és Dél-Amerikát is.

Ceiloni fahéj ízprofil

A ceiloni fahéj virágos íze nem olyan meleg, mint a cassia fahéjé. Finom íze szegfűszegjegyekkel, valamint vanília és citrusfélékkel rendelkezik.

A ceiloni fahéj egészségügyi előnyei

A ceiloni fahéj egészségügyi előnyei a benne található különféle egészségjavító vegyületeknek köszönhetők, amelyek a következők:

  • Terpenoidok: A terpenoidok fitokémiai anyagok, amelyek jelen vannak a ceiloni fahéjban, és amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. A terpenoidokat régóta használják gyógyhatásokra a hagyományos orvoslás gyakorlói. A modern gyógyszeripar közülük néhányat gyógyszerek előállítására használ. A ceiloni fahéj gazdagabb terpenoidforrás a cassia fahéjhoz képest.
  • Fahéjsav: A többi fahéjfajtához hasonlóan a Ceiloni fahéj is gazdag fahéjsavforrás, erős antioxidáns.
  • Cinnamaldehyd: A cinnamaldehyd az a vegyület, amely a ceiloni fahéj ízét és aromáját biztosítja. Egészségügyi előnyei is vannak.

A ceiloni fahéj egészségjavító vegyületei segítenek az egészségi állapotok kezelésében vagy megelőzésében, például:

  • Gyenge vérkeringés: A cinnamaldehid hozzájárulhat a véráramlás javításához, különösen a végtagokban.
  • Magas vérnyomás: A fahéjsav segíthet enyhíteni a magas vérnyomást és megelőzni az ebből eredő betegségeket.
  • Alzheimer-kór: A fahéj anyagcserére gyakorolt ​​hatása segítheti az agy reakcióját az inzulinra. A kutatás összefüggést mutat e válasz és az Alzheimer-kór között. Ennek eredményeként a fahéj képes lehet megállítani az Alzheimer-kór progresszióját.

Általános felhasználások

A ceyloni fahéj az előnyben részesített fahéj Közép- és Dél-Amerikában, valamint Dél-Ázsiában. Indiában és Srí Lankán a garam masalában és a teákban használják sok más étel mellett. A dél-amerikaiak csokoládéban is használják.

Hol lehet rendelni ceyloni fahéjat?

Ha ceyloni fahéjat szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó

1 thought on “Ceyloni Az egyetlen igazi fahéj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.