Char Siu szósz: Kína rendkívül ízletes barbecue szósza

A Char siu szósz a char siu ételhez használt máz és pác. A Char siu (más néven cha siu ) az egyik leghíresebb kínai étel, amely a világ éttermeiben megtalálható. Általában kínai grillezett sertéshúsként írják le, amelyet char siu szósszal máznak meg. Könnyen felismerhető élénkvörös színe és a szósz fénye alapján.

A char siu a siu mei egy fajtája, amelyet Kantonban minden nyárson és sült húsra használnak. A Sui mei a feltételezések szerint a kínai Guangdong tartományból származik. A char siu a villán sült húsok elnevezése. A cha villát, a siu pedig pörköltet jelent. Az eredeti étel kicsontozott sertéscsíkokból állt, amelyeket hosszú villákon, tűzön vagy kemencében sültek.

A char siu a 20. század közepén vált népszerű alapanyaggá Hongkongban. Az étel ma is a hongkongi lakosok kedvence. Sokan kényelmes ételnek tartják.

Char siu szósz ízprofil

A Char szósz az összetevők hosszú és változatos listáját tartalmazza. A szakácsoknak általában megvannak a saját receptjeik, amelyeket hajlamosak titokban tartani. Ennek eredményeként az ízprofil étteremenként kissé eltér. A standard összetevők közé tartozik a gyömbér, a csillagánizs és a malátacukor.

A malátacukor az édességért és a jellegzetes fényes megjelenésért felelős. Az olyan összetevők, mint a vörösbab paszta, javíthatják a színt és az umami ízét, míg mások, mint a pirított szezámolaj, gazdag háttérjegyeket biztosítanak. A házi készítésű változatok tartalmazhatnak hoisin szószt és még ketchupot is. A char siu szószok általában édesek és intenzíven zamatosak, ánizs és más aromás fűszerek keverékével.

A char siu szósz egészségügyi előnyei

A char siu szószból semmilyen jelentős egészségügyi előny nem származik. Míg az olyan összetevők, mint a szójababpaszta és a szójaszósz, amelyek a kereskedelmi változatokban találhatók, kis mennyiségű fő tápanyagot tartalmaznak, nincsenek jelen elég magas koncentrációban ahhoz, hogy valódi értéket nyújtsanak.

Az a tény, hogy a char siu szósz mennyisége egy tipikus adagban általában csekély, egy másik oka annak, hogy nem kapsz jelentős mennyiségű hasznos vegyületet.

Egészségügyi problémák

A Char siu szósz különösen gazdag cukorban és sóban, amelyek nagy mennyiségben fogyasztva komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. A benne lévő cukor hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, a só pedig növelheti a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát.

Gyakori felhasználások

A Char siu szósz leginkább a sertéshúsra való felhasználásáról ismert. A char siu-hoz használt sertésszelet általában sertéshas, ​​de a szósz felhasználható sertésfenékre és egyéb darabokra is. A sertéshús mellett a char siu szószt kacsára és más baromfira is használják. A char siu szósszal pörkölt hús fogyasztásának hagyományos módja a keményítő. Tehát a char siu-t általában rizs vagy tészta kíséri, vagy zsemle (bao) hústöltelékében használják.

Olyan helyeken, mint Hongkong, a char siu-t nagyon ritkán készítik otthon a char siu szósz rendkívül összetettsége, valamint az étel megfelelő elkészítéséhez szükséges idő és felszerelés miatt. Ehelyett a legtöbben éttermekben vásárolják meg, és más otthon készített ételek összetevőjeként használják.

A Char siu szósz önmagában is használható hús kísérő nélkül. Használja fűszerként rizshez vagy zöldségekhez.