Cheiro Roxa chili: Brazil szépség

Díszpaprikát keresel, amely a megjelenésen túl sok mindent tartalmaz? A cheiro roxa chili egy egyedi színű lila szépség, amelyet sokan az egyik legszebb paprikaként tartanak számon a kertrendezéshez. Ráadásul a legtöbb dísznövénytől eltérően csípősséget (többet, mint egy cayenne, de kevesebbet, mint egy habanero) és finom gyümölcsös ízt ad. A megjelenés, az erősség és az íz tökéletes kombinációja.

  • Scoville (SHU):  60 000-80 000
  • Jalapeno referenciapontnál: 8-32-szer erősebb
  • Származási hely: Brazília

Mennyire csípős a cheiro roxa paprika?

A 60 000-80 000 SHU értékkel a cheiro roxa az erős chili paprika alsó végén helyezkedik el. A jalapeno referenciaponthoz képest ez a chili 8-32-szer csípősebb is lehet. A legtöbbet azért termesztik, hogy kihangsúlyozza megjelenésével a kert és mindemellett a konyhában is fel lehessen használni.

Milyen íze van?

Meglepően finom chili fajta, rendelkezik a habanero chilihez hasonló gyümölcsösséggel. A Cheiro Roxa chili valamivel édesebb, mint a habanero, de van esély egy kicsit több keserűségre is. Ha egyedi habanero helyettesítőt szeretnél kertben (amellett, hogy egy kicsit kevesebb csípősségre vágysz), a cheiro roxa termesztése nagyszerű alternatíva.

Hogy néznek ki?

Maga a paprika körülbelül 3 cm hosszúra nő. Van benne egy kis meghajlás – olyan, mintha a paprikát enyhén benyomták volna mindkét oldalról, ami egy eltúlzott középpontot hoz létre és egy pontra szűkül.

A Cheiro Roxa chili nem ugyanazokat a színeket használja, mint a többi chili fajta amikor érik. A legtöbb paprika zöldről pirosra érik, ehelyett ez a chili a sötétlilától a krémes lilás-vörösig (majdnem rózsaszínig) érik. 

Az árnyalat krémessége miatt cukorka-szerű a színezés. Minden bizonnyal kiemelkedő a kertben, és nagyon jó ízt is biztosít az ételekben.

Hogyan használhatod a cheiro roxa chilit?

Lehet használni a cheiro roxa chilit akár frissen és szárítva is. A habanerohoz hasonlóan hajlamos megédesedni az életkor előrehaladtával, ezért vedd ezt figyelembe a szüret során. 

Valójában bármilyen receptben használható ahol a habanero vagy scotch bonnet chilit használnád – a salsákhoz és a szószokhoz különösen jó. Ennek a chilinek a színe pedig tényleg egyedi, így szép színesztétikát tud adni az ételnek.

Hol lehet cheiro roxát venni?

Itt megnehezülnek a dolgok. Ezt a chilit nagyon nehéz beszerezni. A legjobb választás ha rendelsz cheiro roxa vetőmagot és saját magad termeszted, mivel frissen elképzelhetetlen, hogy találsz szupermarketben vagy szakboltban. Ha cheiro roxa chili paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Vetőmagkereskedések a Cégtárban

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel értesítőnkre!

Videó