Chilaca paprika: Ritka öröm

Bár a hosszú és kanyargós chilaca paprika nem a leginkább felismerhető (vagy megtalálható) chili Mexikón kívül, szárított formájának minden bizonnyal gyorsan növekvő követőtábora van. Amikor megszáradt a friss chilaca chili, a népszerű pasilla paprikaként nevezik. A chilaca paprika azonban többről szól, mint egy paprika a színfalak mögött. Családbarát erőssége van és erőteljes ízű – gazdag és enyhén virágos –, ami finom a salsákban és szószokban.

  • Scoville (SHU): 1000-2500 
  • Jalapeno referenciaskálán:  Egyenlő erősség vagy 8-szor enyhébb is lehet
  • Származási hely:  Mexikó 

Mennyire csípős a chilaca paprika?

Ez nem olyan chili, amitől lángra lobban a száj. Valójában egy ízletes, családbarát paprika. Ez egyenrangú a poblano paprikával, és a lehető legenyhébb jalapeno chilivel. A pasilla ugyanabban a tartományban van, de mivel a chilaca chili paprikát teljesen érett állapotban szárítják, a skála felső vége felé hajlik.

Hogyan néz ki a chilaca paprika?

„chilaca” kifejezés egy ősi Azték kifejezésből származik, ami „öreg” vagy „szürke haj”-at jelent. Ráncosabb, mint a legtöbb paprika ugyanabban az erősségben, és hosszú, vékony testű (akár 15-22 cm) és úgy hajlik, illetve csavarodik, mint az öreg faágak. Az öregedési ciklusa sem olyan, mint a többi chili esetében. A chilaca a gazdag zöldtől a feketével határos sötétzöldes barnáig érik.

Milyen a chilaca íze? Miben különbözik a pasillától?

Nyurga formájának köszönhetően meglepően húsos gazdagság jellemzi ezt a friss chilit. Itt is van egy kis virágos felhang, ami kellemes komplexitást ad az íznek. Könnyen látható, hogyan válik a chilaca-ból pasilla – Mexikói „kis mazsola”

Ez a virágos édesség egyenesen átcsapó abba az édes mazsola ízbe, de aztán a pasilla füstös és földes aláfestésbe kerül maga a szárítási folyamat miatt.

Hogyan használhatod fel?

Természetesen a kulináris varázslatok nagy része a pasilla formájában történik, de a chilacanak is van haszna. Ha megtalálod friss formában ezt a chilit, sokféleképpen használható, mint egy sokkal enyhébb serrano paprika, gazdagabb ízzel. Frissen fogyasztva finom, gazdag íze pedig nagyon jól játszik a salsákban. 

Szeletelve és grillezve is finom. Ahol nem jeleskedik, az a paprika töltése, mivel vékony falu és szűk ürege hajlamos arra, hogy megtöltve repedjen. Ez a fő különbség a chilaca és a széles testű poblano paprika között, amellyel gyakran összekeverik.

Hol lehet chilaca paprikát venni?

Mexikón kívül a legjobb választás a helyi termelői piac. A legtöbb chilaca-paprikát azért termesztik, hogy pasillává szárítsák, ezért előfordulhat, hogy kutatni kell, hogy frissen találj. Ha egyszerűen pasilla chilipaprikát keres. Ha chilaca paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó