Chili égés kezelése: legjobb megoldások a csípősség ellen

Míg a chili paprika elképesztő ízt kölcsönözhet mindenféle ételnek, van egy dolog, amire figyelnie kell: a chili okozta égő érzésre. A csípős paprika érintése vagy fogyasztása miatti égési sérülések kezelése nem olyan dolog, amelyet egyszerűen vízzel kezelhet. Valójában rájössz, hogy a víz nem csinál semmit. Ettől még rosszabbul is érezheted magad!

Szóval mit kéne tenni? Íme néhány jó gyógymód, amelyeket érdemes követni, ha a chili égető érzése túlságosan megvisel. Ha az egyik nem működik olyan jól, próbáld ki a következőt a listán.

A víz ilyenkor nem a barátod!

Ezt fontos megjegyezni. A chili paprika égő érzését a kapszaicin okozza. Bár a kapszaicin nem olaj, önmagában – a vegyület olajszerű tulajdonságokkal rendelkezik. Az első: taszítja a vizet. Tehát az a víz, amit az égő szádra és kezeidre használnál, nem tesz jót neked.

A legjobb választás: tej

Ha megnézel bármilyen extrém chilipaprikaevő videót, gyakran látni fogod, amint tejért szaladgálnak abban a percben, amikor a fájdalom erősödik. Megvan az oka. A savas dolgok lebontják az olajokat, és a tej, talán meglepő, enyhén savas. Tehát a tej nemcsak azért jó érzés, mert sűrű és bevonja a torkot, hanem gyorsabban enyhíti az égési sérüléseket is, mint bármi más.

Ha megégett a kezed a paprika miatt, tejbe is áztathatod, hogy megkönnyebbülést nyújtson. Mind ivásra, mind áztatásra a hideg tej a legjobb. Ha a tej felmelegszik az áztatási idő alatt, cseréld ki friss tejjel közvetlenül a hűtőszekrényből. Ha nincs körülötted tej – más tejtermékek is helyettesítheti, mint például a fagylalt és a joghurt.

A következők még segithetnek:

Savas folyadékok (NEM SZÉNSAVAS!!!): A citruslevek itt működhetnek, különösen a lime– és a citromlé. De természetesen ezek közül egyiket sem kellemes inni. Chili paprika égési sérülései esetén ez egy kiváló lehetőség.

Növényi olajok:  Olyan ez, mintha tűzzel oltanánk tüzet. A kapszaicin növényi olajokban oldódik. A fájdalom enyhítésére dörzsölheti a kezét. Akár gargarizálhat is egy kicsit, hogy enyhítse az égő szájat. De ne feledje, hogy ez a taktika a végén meglephet, és tovább terjesztheti a csípősséget. Lényegében hígítja a csípősséget, de nagy valószínűséggel terjed (gyengített formájában) a folyamat során.

Egyéb chili égés elleni szerek, amelyek működhetnek

Nincs kéznél tej, savas folyadékok vagy növényi olajok? Rendben van. Vannak más dolgok is, amelyek segíthetnek megállítani a fájdalmat.

  • Gargarizálás cukros vízzel: Ez működik, de csak a gargarizálás során hatásos. Rövid megkönnyebbülés – abban a percben, amikor kiköpöd, a fájdalom visszatér.
  • Alkoholfogyasztás: A növényi olajokhoz hasonlóan a kapszaicin is alkoholban oldódik. Egyesek szerint a sör enyhíti a fájdalmat. De nyilvánvaló, hogy ez nem mindenki számára jelent megoldást.
  • Vazelin felhelyezése az érintett területekre: Gondoljon rá, mint a fájdalom elfedésére. A vazelin gyorsan megfékezi az égő érzést. Ez csak ideiglenes megoldás. Ne tegyél vazelint a szádba a chiliégés leküzdésére!

Ha neked is van bevált technikád chili égés ellen, oszd meg a kommentben!

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó