Chili klónozás – Hogyan lehet növényeket klónozni?

A sok saját termesztésű chili között gyakran van olyan növény, amely az összes többit lekörözi. Különösen pompásan terem, és a büszke termesztő szeretne többet is ebből a fajtából. Talán ez a bizonyos példány már sok chilit termesztett. Nem tudni, hogy a többi nyájas chili közül melyik termékenyítette meg kedvencét. Lehet, hogy keresztbeporzású és már nem tiszta. Van egy egyszerű és hatékony megoldás a chili klónozására. Kis erőfeszítéssel a pompás chilipaprika utódai klónozhatók és így szaporíthatók. Ez az anyanövény genetikai anyagának pontos másolatait állítja elő. A genetikai előnyök megmaradnak, és klónozással stabilizálni tudja ezt a fajtát. Talán még egy új chilit is sikerül ilyen módon nemesítenie.

Különféle források szerint mindössze tíz évbe telt a Carolina Reaper chilifajta nemesítése. A világ legcsípősebb chilijének tenyésztője, Ed Currie hamarosan felmondhatott, és hobbiját hivatássá változtathatta. Mivel ez a fajta ilyen gyorsan stabilizálódott, feltételezhető, hogy a vegetatív szaporítással széles bázis teremthető meg.

Dugványok szaporítása

Az időzítés

A vegetatív szaporodás, azaz a klónozás bármikor megkezdhető. A legtöbb esetben az ideális idő a nyár eleje. Eddig a pontig az anyanövény már jól fejlődött. Ugyanakkor a dugványok a nyár hátralévő részében kapnak időt a növekedésre. A dugványok szaporítása májusban és júniusban a legjobb, hogy utódaik októberig továbbra is élvezhessék a jó időt.

Az ideális időpont mindig az, amikor a chili teljesen az erejében van. Az, hogy ez a helyzet, az időjárástól és az éghajlattól függ, és nem rögzíthető egy adott napra a naptárban. Annak érdekében, hogy a klónok felépüljenek a vágás okozta stressz után, a klónozást este kell elvégezni. Ezt követően a sötét éjszakai pihenőidő jót tesz a növényeknek.

Klónozás előkészületei

A chili klónozása meglehetősen egyszerű: vágjon le egy körülbelül négy leveles ágat. A dugványokat nedves aljzatba helyezzük. Az egész folyamat körülbelül 5 percet vesz igénybe, és a siker aránya már vegyes.

Ha több dugványt szeretne sikeresen termeszteni, akkor a klónozást helyesen kell elvégeznie, és korábban el kell kezdenie az előkészítést.

Körülbelül egy héttel a klónozás időpontja előtt ne adjon több műtrágyát a növénynek. Ennek oka a növény nitrogéntartalmának csökkentése. Ezt csak új levelek kialakítására használnák fel. Ehelyett a chili dugványoknak gyökeret kell eresztenie. A napi permetezés vízzel csökkenti a nitrogén mennyiségét a levelekben, és a növény felépítheti a nedvességellátást.

Keverje össze a csapvizet desztillált vagy ozmózisos vízzel a víz keménységének megfelelően. Fontos: Tiszta vizet használjon, ne adjon hozzá folyékony műtrágyát.

Szubsztrátum

Az aljzattól függ, hogy a dugványos szaporítás sikeres-e. Tápanyagszegénynek, levegősnek és lazának kell lennie, és jól kell tartania a nedvességet. Kókuszföld, tőzeg-homok keverék, Jiffy cserepek, kőzetgyapot és vermikulit sokaknak beváltak. A csak enyhén trágyázott termesztőfelületen a gyökerek gyorsabban nőnek. A chili dugványok esetében a talaj 6,5-ös pH-értéke nagyon közel áll az optimálishoz. Ezt pH-mérőcsíkkal vagy pH-mérővel mérheti.

Az aljzattal kapcsolatban győződjön meg arról, hogy volt ideje jól elosztani a nedvességet. Nedvesnek kell lennie, de nem csak nedves. Töltsük a szubsztrátumot egy kádba. Alternatív megoldásként használhat átlátszó műanyag kádat, amelyet ragasztófóliával takarhat le. A dugványokhoz a klónozó állomásnak valamivel magasabban kell lennie, mint a szokásos ablakpárkányos üvegházaknál.

Nyomjon kis lyukakat a kitöltött aljzatba. Körülbelül fél centiméter átmérőjűeket. Az ültetési lyukak benyomásakor tartson távolságot a kád aljától.

Gyökér hormonok

A barkácsboltban a gyökérhormonokat leginkább gyökéraktivátorként kapod. A növényi hormonokat tartalmazó port algákból készítik. Az auxin hormon serkenti a gyökérképződést. A csomagküldő üzletágban további termékek közül választhat, mint például a Klongel vagy a Klonfix.

A klónzselé emellett megvédi a vágási felületet a kiszáradástól és csökkenti a stresszt. A gyökérhormonokat a fűzfaágakból is be lehet szerezni.

Csiramentesen

A víz, a talaj és a dugványok előkészítésekor fontos a tiszta és lehetőleg csíramentes munkavégzés. Minden edényt előzetesen alaposan meg kell tisztítani és fertőtleníteni kell. Törölje sterilre a kést és a szúróbotot higiénikus ronggyal. A dugványok kezdetben érzékenyek a baktériumokra, gombákra és vírusokra. Mossa meg alaposan a kezét szappannal, vagy viseljen steril eldobható kesztyűt.

Klónozás

Dugványok vágása

Mielőtt dugványt vágna a chiliből, permetezze újra a növényt vízzel. Ez lehetővé teszi, hogy a dugványok vízellátást építsenek fel a sejtekben. Hiszen az elején hiányzik a gyökér, amin keresztül felszívja a nedvességet.

Amikor kiválasztunk egy ágat a klónozáshoz, idővel edzett szem alakul ki. Körülbelül 15 cm hosszúnak kell lennie, négy-öt apró levelűnek és stabil benyomást kelt. Ha a levelek túl nagyok, sok víz elpárolog. A dugványok szaporítása során sok problémát okoz a kopott szár. Leborul, a levelek a földön lógnak, és az egész dugvány rothadni kezd. Amikor a rothadást okozó mikroorganizmusok elterjednek, az egészséges dugványokat is megtámadják.

Több csomópontot kell elosztani a dugványokon. Ezekből új gyökerek vagy ágak fejlődnek ki. Steril szikék kaphatók például a gyógyszertárakban. Borotvapengék késként is használhatók. Csak ne felejtse el fertőtleníteni őket előtte.

Az éles késsel vágjon átlósan körülbelül fél centiméterrel egy csomópont alatt. A vágási felület 45°-os szöget zárjon be. Ez elegendő felületet biztosít. Nem szabad sem összenyomni, sem hagyni, hogy kiszáradjon. Azonnal tegye vízbe vagy mártsa fél percre gyökérzselébe. Ha a seb túl sokáig érintkezik levegővel, bezárul. A gyökérképzés ekkor már nem lehetséges. Lehajthatja a virágokat és a bimbókat. Nem akarjuk, hogy a növény az ő fejlődésükre összpontosítsa erejét. A vágóélhez túl közel eső leveleket is levágjuk, csak az aljzaton feküdnének és elszáradnának.

A kis növény

Itt az ideje, hogy a klónt az előkészített szubsztrátumba ültessük. Tartsa a megfelelő mélységben az ültetőgödörben, és nyomja össze a talajt. A megfelelő mélységben célszerű minél laposabbra ültetni. Az aljzat felső rétegeiben több oxigén van. Itt alakulnak ki az első gyökerek. Ugyanakkor a dugványoknak természetesen annyira be kell nyúlniuk a talajba, hogy ne boruljanak fel.

Páratartalom és hőmérséklet

A magas páratartalom létfontosságú. A növény nem képes felszívni a vizet a gyökereken keresztül. A relatív páratartalom nem lehet kevesebb, mint 70%. Ehhez üvegházra vagy más lehetőségre van szüksége a dugványok feletti harang kialakítására. Ha a dugványokat egyedi növényi edényekbe helyezi, egy nyak nélküli műanyag palack is rátehető. Mielőtt leengedi a tetőt, ismét permetezze be klónjait vízpermetezővel. A chili dugványok 20°C és 25°C közötti hőmérsékleten is otthon érzik magukat.

Páratartalom és hőmérséklet: A magas páratartalom létfontosságú. A növény nem képes felszívni a vizet a gyökereken keresztül. A relatív páratartalom nem lehet kevesebb, mint 70%. Ehhez üvegházra vagy más lehetőségre van szüksége a dugványok feletti harang kialakítására. Ha a dugványokat egyedi növényi edényekbe helyezi, egy nyak nélküli műanyag palack is rátehető. Mielőtt leengedi a tetőt, ismét permetezze be klónjait vízpermetezővel. A chili dugványok 20°C és 25°C közötti hőmérsékleten is otthon érzik magukat.

Klónok gondozása

Naponta kétszer permetezze be a növényeket, és ellenőrizze a talaj nedvességtartalmát. Világos déli fekvésű ablaknál vagy mesterséges megvilágítás mellett a dugványok az új gyökereknek köszönhetően teljes értékű növényekké fejlődnek. Ez körülbelül két hét múlva következik be. Ez idő alatt ügyeljen a penészre és a rothadásra. 

Köszönet a fotókért: pxfuel, flickr

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó