Chili paprika fagyasztása egyszerűen

A fagyasztás a leghatékonyabb és legegyszerűbb módja a chili és paprika tárolásának. A száradás általában több órát vagy napot vesz igénybe; a friss chili néhány perc alatt elkészíthető a fagyasztóba. Sok termesztő tudja ezt, először a chili nem akar beérni, aztán hirtelen érik. Ahhoz, hogy a leszüretelt paprikát a későbbre is el tegye, legalább egy részét le kell fagyasztania.

Friss íze, akárcsak a csípőssége, csökkenés nélkül megmarad. Csak az a kár, hogy a chili felengedés után már nem ropogós, de ez nem számít, ha a zöldségeket levesekhez, szószokhoz vagy chili con carne elkészítéséhez használja.

Fagyasztás vagy száritás?

A fagyasztott chili frissebb ízű, mint a szárított paprika esetén. A chili pornak is intenzív íze van, csak az ízek különböznek egy kicsit, ami nem feltétlenül rossz. A friss, gyümölcsös ízű tésztaszósz télen naposabb ízű.

Az aroma és a csípősség több mint egy évig érintetlen marad. A kapszaicin rendkívül stabil magas és alacsony hőmérsékleten egyaránt. Néhány év elteltével a chili ugyanolyan csípös marad, mint a friss. 

Nyár végén a fűszeres chili fajták későn, de villámgyorsan érnek. Az éjszakai fagy veszélye miatt sajnos le kell szüretelni az éretlen zöld paprikákat is. Jön, amikor jönnie kell: egyszerre. 

A piros, zöld, csípős, édes paprika, paprika vagy chili bármilyen kombinációját le kell fagyasztani. Füstöltként, sütve és akár pasztaként is problémamentesen. Az adagolás és a fajták szerint elválasztva előnyös a későbbi felhasználás miatt.

Felkészülés

A paprika előkészítése gyorsan megvan. A legegyszerűbb és leggyorsabb módja az, hogy az egész paprikát leöblítjük víz alatt. Ezután töröljük át egy ronggyal, és tegyük egy edényben a fagyasztóba. A gombák vagy baktériumok ártalmatlanná tétele érdekében biztonságosabb, ha a chilit fagyasztás előtt blansírozzuk. Később megvan az az előnye, hogy a héj könnyebben eltávolítható. A paprikát blansírozzuk úgy, hogy egy percig forró vízben fürdetjük.

Nagy terméssel és kis hűtővel helytakarékosan felezni a chilit. A paprikákat félbevágjuk és a magját kikaparhatjuk. A félbevágott Jalapeno vagy Anaheim egy helytakarékos fagyasztózsákban lefagyasztható, ha egymás mellett fekszenek.

Chili szeletelésekor használjon kesztyűt, főleg az extrém erős fajták esetében!

Eltarthatóság

A fagyasztott paprika legalább egy évig eltartható anélkül, hogy elveszítené az ízét. A paprika azonban már nem ropogós kiolvasztás után. A sejtfalakat jégkristályok károsítják. Minél több víz van a zöldségben, később annál lágyabb lesz az állaga. Használjuk a frissen kiolvasztott chilit olyan ételekhez, amelyekben már nem számít a ropogóssága.

Tipp

A -18 °C alatti hőmérséklet ideális a fagyasztott termékek hosszabb eltarthatóságához.

Köszönet a fotókért: pxhere

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó