Chili paprika kártevők elleni védekezés módjai

A kártevők a paprika- és chili növényeken bármikor és bárhol támadhatnak. Mielőtt azonban a növényeket megfertőznék, ésszerű ellenintézkedésekkel ellensúlyozhatja ezt. Távollátása jutalmaként a chilipaprikája zavartalanul nő, és végül tüzes termést biztosít. A chili növények egészséges és erőteljes növekedése alapvetően kétféle módon gátolt. Egyrészt vannak olyan kedvezőtlen környezeti hatások, mint a nedvesség, a szél, a rossz talaj, az alacsony hőmérséklet és a fényhiány. Ezekre könnyen lehet pozitív hatással. A rossz azonban egy váratlan kártevő fertőzés. Ez gyorsan elterjedhet a chili paprikák között. Itt megtudhatja, hogyan vértezheti fel magát egy ilyen katasztrófa ellen, vagy természetes módon harcolhat a chilipaprikát károsító rovarok ellen.

Először is: lásd meg és tartsd vissza az ellenséget a lehető leghamarabb. A növények gyakori átnézése ezért az egyik legfontosabb védekezési intézkedés a kártevők és betegségek ellen. Ügyeljen a finom fonásra, a ragadós és természetellenes elszíneződésekre a leveleken. Vizsgálja meg a levelek alsó részét is. Sok kártevő rejtőzik ott. A nagyító segít felismerni és azonosítani a bajkeverőket. Ismerd meg az ellenségeidet.

Akadályozza meg a kártevők fertőzését

A kertben a kártevő fertőzés automatikusan szabályozza magát. A kártevők ragadozói követik áldozataikat. A katica például tökéletes egy tetűfarm ellen.

Természetes ellenségek

Könnyedén tarthatja a katicákat a kertben, ha téli szállást kínál levelek és bozóthalmok formájában. A sünök, akik segíthetnek a csigák leküzdésében, szintén szívesen telelnek ilyen levélkupacban. A rovarok szívesen fészkelnek a szalmával megtöltött kamrákban. Fonálférgeket találhat a szakboltokban. Ezek általában pillanatok alatt megtizedelik az ellenségeidet.

Néha jól látható kártevők, például tetvek esetén segít, ha a kerti tömlővel permetezzük őket. Csigát szedheted magad is, vagy – ha úgy tetszik – a szomszéd gyerekeket is erre biztathatod.

Vetésforgó

Ügyeljen arra, hogy a kertben legyen vetésforgó. Ezzel elkerülhető a fertőzés a talajban. A gyakorlatban a chili növényeket minden évben más ágyásba ültetik. 

Természetesen az új helynek ugyanolyan jó talajúnak kell lennie, és annyi napfénynek kell lennie, mint a tavalyi részen.

Vegyes kultúra

A chili néha jobban fejlődik más növények közelében, mint növénybarátok nélkül. A magas illóolaj tartalmú gyógynövények elűzik a kellemetlen rovarokat. A chili viszont más zöldségekhez is hasznos. Az egyik cikkben már foglalkoztunk a chili növények jó és rossz szomszédaival.

Ellenintézkedések

Ha a szobanövények fertőzöttek, a lehető leghamarabb meg kell tenni az ellenintézkedéseket. A jótékony rovarok általi természetes szabályozás ritkábban fordul elő otthon.

Távolítsa el a fertőzött növényi részeket kívül és belül egyaránt. Jobb feláldozni egy ágat vagy egy chilipaprikát, mint megkockáztatni a további terjedést. A legrosszabb esetben egy egész chili növénytől is meg kell válnia.

A szelekció során kevés figyelmet fordítanak a rezisztens és toleráns fajtákra. A chilinél méltán a csípősség mértéke és az aroma áll az első helyen. De lehet, hogy egyik vagy másik hibridet is magaddal viszed. Ezeket kifejezetten keresztezték, hogy nagyobb hozamot vagy robusztusabb F1-es növényt hozzanak létre.

A lakásban és az erkélyen a legjobb, ha sterilizált talajt használunk, amelyet hőkezeltek. A betegségeket és a kártevőket a melegítés ártalmatlanná teszi. A jó gombák és talajbaktériumok általában kiszorítják rossz fajtársaikat. A talajjavító baktériumokat és gombákat tartalmazó műtrágyák erősíthetik a chilit és kiszoríthatják a kellemetlen vendégeket.

Küzdelem a chili paprika kártevők ellen

Ha minden elővigyázatosság ellenére fertőzés történik, nem kell azonnal vegyi megoldásokat alkalmazni. A kevés kártevő általában nem jelent problémát az egészséges növények számára. Így nem kell feleslegesen aggódnod a leendő chilipaprikáid miatt. Egy kis tolerancia néhány tetűvel szemben nem árt. A szabadban ez természetes módon szabályozza magát.

Ha azonban a növények betegnek tűnnek, akkor a saját immunrendszere nincs megfelelő állapotban. Először próbálja megállítani az okát. A természetes peszticidek finoman szabályozzák.

A kémia elkerülhetetlen bizonyos problémák, például gomba és vírusfertőzés esetén. Ezután ügyeljen a szórólapjaikra. Tanácsot kérhet szakkereskedőktől és kertészeti központoktól.

Gyakori chili paprika kártevők

Atkák

Egy ördögi kártevő, ami igazán kíméletlen. A gyors terjedés oka többnyire a száraz meleg levegő. Rendszeresen permetezze be a chilit vízzel, és ügyeljen a finoman fonódó rostokra. Ez a kártevő-mintázat jól látható a rátapadt víz permetnek köszönhetően. Ha vannak ilyenek, cselekedni kell.

Levéltetvek

A levéltetvek szívják a növényi nedvet a növényből. Általában szabad szemmel vagy ragacsos rétegről felismerhetők. A paprikát a megromlott levelek és rügyek károsítják. A szívó kártevők különösen veszélyessé válnak, ha növényi betegségeket és vírusokat terjesztenek.

A kertben a probléma általában elhanyagolható. A szamártrágya lepárlása növényerősítőként elég jól segít. A stabil chili növények permetezhetők a kerti tömlővel vagy a fürdőkádban. A levendula alkalmas szomszédos növényeken megtalálható levéltetvek kiűzésére.

Fehér legyek

A fehér legyek károsodásának mintázata hasonló a levéltetvekhez. A leveleken harmat, ragacsos réteg látható. A repülő rovarok körülbelül 3 mm-esre nőnek, és gyorsan magukra vonják a figyelmet.

A repceolaj népszerű és gyengéd háztartási szer mindenféle rovar ellen. Készre keverve növényi gyógymódként kapható. Ön is elkészítheti, ha 4 teáskanál repceolajat ad egy liter vízhez. Rázza fel jól ezt a keveréket, és permetezze virágszóróval a fertőzött növényekre. Ne felejtse el a levelek alsó részét!

Köszönet a fotókért: Pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó

1 thought on “Chili paprika kártevők elleni védekezés módjai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.