Chili Paprika kártevők és ellenük való védekezés

A chili növények könnyen termeszthetők, viszonylag kevés gondozást igényelnek, ízletes és vonzó paprikák nagyon szórakoztatóak. Néha azonban előfordul bosszúság is, mégpedig akkor, amikor a chilit kártevők zavarják meg. Itt található a legfontosabb kártevők listája.

Antracnózis

Az antracnózis gombás betegség. A fertőzést az érett gyümölcsök kicsi, összezsugorodott, vizes károsodásával lehet felismerni. A sérült területeket sötét gombaspórák töltik ki, és jellegzetes koncentrikus gyűrűkként jelennek meg. A chili növények azonban ritkán kapják meg ezt a betegséget, ha elég messze ültetik őket a babtól.
Ha úgyis megfertőződtek, egy gombaölő szer segíthet. Ellenkező esetben a növényeket a lehető leggyorsabban el kell távolítani a kertből, és meg kell semmisíteni (égetni kell, nem mehet a komposztba!). További információ: gombás betegségek.

Levéltetvek és pókatkák

A levéltetvek és a pókatkák egyes nyarakon egyáltalán nem jelentenek problémát, de más években igazi kellemetlenséggé válhatnak.

Több mint 800 különböző típusuk van. A színezés nagyon különbözik. Különösen trükkösek azok, amiknek a színe pontosan illeszkedik a gazdanövény zöldjéhez. A kártevőket legkésőbb a ragacsos levelek alapján lehet felismerni, amelyek a sérülés folytatása esetén megnyomorodnak. A levéltetvek mindössze két hét alatt képesek szaporodni, így egy évszak akár tíz nemzedéket is képes produkálni.

Chili paprikát károsító levéltetű – fotó: pixabay

Az egyik ellenszer például a Celaflor „Pirimor G”, amelyet praktikus adagolási kapszulák formájában kínálnak. Egyszerűen egy speciális, vízzel töltött spray palackra csavarják. Ennek eredményeként a hatóanyagot bőrrel való érintkezés nélkül összekeverik a vízzel. A palackot újra és újra fel lehet használni a kapszulák újratöltő csomagolásának megvásárlásával. A gyártó szerint a szer gyengéden hat a hasznos szervezetekre és ártalmatlan a méhekre. Behatol a levelekbe, így a levéltetvek is kényelmesen leküzdhetők a levelek alsó oldalán. A „Neudosan” segít a pók atkák ellen is.

Egy másik nagyrészt biológiai anyag, amellyel jó tapasztalataink vannak, a Celaflor Naturen, amely repceolajból készül. A levéltetvek, a takácsatkák, a fehér legyek és a pikkelyes rovarok ellen is működik, másrészt védi a hasznos organizmusokat, például a katicabogarakat és a lebegő legyeket.

Házi gyógymódként forró vizet önthet két vagy három fokhagymahagymára és hagyja, hogy néhány órán át vagy egy éjszakán át ázzon. A fertőzött növényeket háromnaponta permetezze a fokhagyma oldattal.

A katicabogarak jó biológiai gyógymód a levéltetvek elleni védekezésben. Ha talál néhányat a kertben, akkor helyezze át a paprikanövényeire. Egyébként gyűjtheti őket réteken és az erdők szélén. Egy katicabogár életében akár 4000 levéltetvet is megehet. 

Az élősködő darázs szintén jó levéltetű gyilkos. A levéltetűbe tojást rak. Eleinte a szokásos módon tovább él, de a darázs tojása addig fejlődik benne. A fejlődő parazita darázs kéthetes élete során ezután akár 1000 petét is rakhat, és ezzel megfelelő számú levéltetvet pusztíthat el. Szép láncreakció!

Hasznos tipp:

A legjobb eredményt mutatja a koncentrált mosószer-oldat (kb. 250 ml / 5 liter víz), amelyet az 5 literes permetezőgéppel vagy a kézi flakonnal permeteznek. A talajba nem kerül méreg, a felületaktív anyagokat rövid idő alatt lebontják a földben, és egyetlen rovarnak sem kell elpusztulnia. 

Ez a gyógymód levéltetveken, hernyókon, fehér legyeken, levélpókokon és más kártevőkön hat, amelyek külsőleg lenyelhetik a fehérjeblokkolókat. Megér egy próbát! 

Giliszták és férgek

A földigiliszták és férgek különösen a fiatal növények számára okozhatnak gondot, különösen a szabadban termesztve. Tartsa távol a kártevőket a paprikanövényektől, amikor ültetésükkor karton gallért ad nekik, amelyet 2-3 cm mélyen bedug a földbe. A papírpoharak használata, amelyekből kivágta az alját, meglehetősen praktikus. Ez azonban nem segít olyan kártevők ellen, mint a hernyók, amelyek lepkék vagy tojásként támadják a növényt és rajta nőnek. Tehát mindig figyelnie kell a chili növényeire, ha a leveleket vagy ágakat megették.

Stílusrothadás

A gyümölcsök stílusrothadása akkor fordul elő, ha túl kevés vizet kap. A hüvely csúcsain sötét, beesett foltok képződnek.

Intézkedések: Ügyeljen a helyes öntözésre, és távolítsa el a sérült gyümölcsöket és egyéb növényi részeket a károsodás további terjedésének megakadályozása érdekében.

Gombás betegségek

A gombás betegségek általában nem ritkák. Sokakat fel lehet ismerni a levelek világos foltjairól. Ha csak néhány levél érintett, azokat el kell távolítani és meg kell semmisíteni (nem a komposztba!). A fertőzött növényeket teljesen el kell távolítani, hogy ne fertőzzék meg az egészséges növényeket. Például a Celaflor „Pilzfrei Saprol” alkalmas a gombák elleni küzdelemre. Ez a gyógymód praktikus adagolási kapszulák formájában is elérhető. A gyártó szerint a kezelést megelőzően vagy közvetlenül a fertőzés után lehet elvégezni. Még akkor is, ha ezek a szerek nem veszélyesek a méhekre, a gyümölcs betakarítása és elfogyasztása előtt be kell tartani a gyártók által meghatározott várakozási időket.

Fontos megelőző intézkedés a növények jó szellőztetése. Nem szabad kitenni huzatnak vagy viharkárnak, másrészt a légkeringés hiánya, különösen az üvegházban vagy a télikertben, elősegíti a gombatámadást, és így rothadást és penészesedést.

Csigák

Ugyanaz a dráma hetek óta minden reggel, nemrég még az üvegházunkban is: Az első chili paprikák megérettek, és rémületünkre a legszebbek nagy lyukakkal! Kártevőket persze nem lehetett látni. Csak egy éjszakai ellenőrzés leplezte le a rosszfiúkat. Egy csigának valahogy sikerült bejutnia az üvegházba, és jól elrejtőznie napközben. A „vadonban” a csigák veszélye természetesen még nagyobb. Az állatok lassúnak tűnhetnek, de egy példány egy egész chili növényt egy éjszaka alatt teljesen megkopaszíthat. Sajnos gyakran az alsó oldalon ülnek, így nehezebben észrevehetőek.

A csiga is szereti a chili paprikát

Ráadásul a csigák hermafroditák, vagyis minden egyes csiga utódot hozhat létre, évente akár 400 darabot is! A petéket általában augusztusban / szeptemberben rakják le a földbe. Ezután apró fiatalkori csigák kelnek ki. A hibernáláshoz az állatok fagymentes rejtekhelyekre másznak, például barlangokba a földbe, hulló lombok alá stb. Októberben / novemberben megkezdődik a „hibernálás”. A kártevők fő táplálkozási szezonja a nyár. És amikor sokat esik, akkor sok a csiga is.

A védekező intézkedések listája hosszú, és néhány titkos recept, amely egy évszakban működik, más körülmények között nem fog működni, vagy legközelebb kevésbé fog működni. Íme a tippjeink:

 • Gyűjtse össze kézzel a csigákat. Ez az időigényes intézkedés (kesztyűt ajánlunk!) Nagyon sikeres – de csak akkor, ha következetesen követi. A legjobb idő erre sötétedés után, zseblámpával, és közvetlenül esőzést követően. Ne felejtsük el a klasszikus csiga rejtekhelyeket – a körül fekvő fa léceket, tetőcserepeket és köveket, felfordított virágagyag edényeket, levélhalmokat stb.
 • A szaküzletekben vannak mechanikus csigakerítések, amelyek éles szélű formájuknak köszönhetően hatékony védelmet nyújtanak – feltéve, hogy nincs hézag. Alapszabály: 10 cm-rel a talaj alatt, 10 cm-rel a talaj felett helyezze el, és a kerítéseket mindig tartsa tisztán és gyommentesen (tavasszal kellő időben állítsák be, mindenesetre a chili kiültetése előtt).
 • Talajminőség – a finom omlós, száraz talaj megakadályozza a csigák csúszását, ezért a legjobb, ha a chili növényeket szelektíven öntözik a törzsön (és minél kevesebb vizet kapnak a levelek, annál nehezebb a betegségek terjedése).
 • Ezenkívül soha ne öntözzön este – az aszály a csigák legfőbb ellensége. Ha reggel öntöz, akkor már könnyű, amit a kis állatok nem szeretnek
 • Végezze el a mély talajművelést, ha feltétlenül szükséges, a lehető legkésőbb ősszel (a tojások lerakása után). A legjobb, ha az első valódi talajfagy után meglazítja az ágyásokat (segít elpusztítani a csiga fészket).
 • Védőfalként segítséget nyújthat egy mész-, tojáshéj- vagy kőzetliszt-gyűrű, amelyet szorosan megszórnak a chili növények szárán.
 • A közkedvelt sörcsapda (bögrék vagy dobozok, amelyekben a sör a földbe van helyezve) csalogatja a csigákat. Ennek azonban csak akkor van értelme, ha egy jól karbantartott csigakerítéssel kapcsolatban van, és ha a vonzott, de a sörbe nem esett csigákat rendszeresen összegyűjtik. Fontos: Ne engedje a tartályt teljesen a talaj szintjére, hogy ne essenek bele jótékony rovarok (1-1,5 cm felső széle segít). 
 • Csigaellenes növények: A csigáknak nagy az illat érzékelő az antennájukban, amely állítólag több száz méterre képes megtalálni kedvenc növényeit. Míg a chili nyilvánvalóan vonzza őket, egyebek mellett az aranylakk, gazanie, kamilla, nasturtiumok, muskátli és a százszorszép taszítják őket. Ezek a növények ezért alkalmasak hatékony és tisztán biológiai szagkorlátozóként.
 • Más a helyzet a körömvirággal – ez a csiga kedvenc étele. Ezért zavaró tényezőként távol kell ültetnie őket a chilitől.
 • Gondos gyomeltávolítás is javasolt, hogy elkerüljük a felesleges csigacsaládokat.
 • A kemény csigagyűlölők számára még elektromos csigakerítések is léteznek. 

Gyom

Az általános kártevő-megelőzés érdekében tanácsos a chili növényeket gyommentesen tartani, mivel a betegségek és a kártevők gyomokon keresztül is bejuttathatók, és vonzhatják a csigákat (lásd fent). Mivel a különféle betegségek a talajban működnek, a borsültetvényt évről-évre el kell forgatnia más növényekkel, ha szabadban növekszik.

Dohánymozaik vírus

A dohány mozaik vírus (Tm, TMV) nemcsak a dohány növényeket érinti. Sokféle bors is áldozatul eshet. Az Egyesült Államok kereskedelmi termesztésében ezért nem megengedett paprikaültetvények létesítése a dohányterületek közvetlen közelében. Még a cigaretta és azok füstje is képes továbbvinni a TM vírust, ezért ne dohányozzon a borsnövények közelében, és dohányosként alaposan mossa meg a kezét, mielőtt hozzáérne a növényekhez. A TMV fertőzés a levelek tipikus mozaik alakú elszíneződésével ismerhető fel. Távolítsa el a fertőzött növényeket, hogy azok ne fertőzzék meg az egészséges növényeket. Különböző új hibrid fajták, különösen az édes paprika, ellenáll a TMV-nek.

Fehérlégy

A fehér legyek – csak körülbelül 1-2 mm hosszúak – a paprikát különösen az üvegházban, a télikertben vagy a fűtött helyiségekben szereti megtámadni. A túl alacsony páratartalom is a jele. A rossz dolog az, hogy vírusokat is továbbíthatnak a paprikanövényekbe.

A parazita darázs (Encarsia formosa) hasznos rovarként használható a fehér legyeken.

A Celaflor Naturen, amely repceolajból készül, szintén hasznos itt.

Fontos információk a peszticidekről

A nitrofen-botrány óta mindenki újra a német növényvédelmi törvényről beszél. 2001. július 1-je óta működik, és fontos újításokat tartalmaz, amelyek végrehajtják a vonatkozó EU-irányelveket. A változtatások célja a környezet védelme és a növényvédő szerek biztonságosabbá tétele.

Sok régi peszticidet már nem használhat az új törvény, amely egy megfelelő uniós irányelven alapul. Ez vonatkozik a házikertre is:

Csak jóváhagyott növényvédő szereket szabad használni. A többit veszélyes hulladékként kell megsemmisíteni. Ezenkívül az anyagokat szigorúan csak a használati utasításban meghatározott alkalmazási területre szabad felhasználni. Például tilos levéltetű szert használni a chili vagy más növények rózsáihoz. A házban és a kertben csak azok a termékek használhatók, amelyek megfelelő megjegyzéssel vannak ellátva a csomagoláson. Nekünk, hobbikertészeknek csak kis kiszerelésben használható készítmények használhatók.

Minden termék, amelyet ma szaküzletekben vagy a kertészeti központban kínálnak, megfelel a címkézésre, a használati utasításra és az előírt csomagolási méretre vonatkozó új törvényi követelményeknek.

Minden peszticidnél szigorúan be kell tartani a gyártó használati utasítását.

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó