Chili Paprika szárítása sütőben

A friss chili szárításának leggyorsabb módja a sütőben való szárítás. Mindössze három-nyolc óra elteltével a chili paprikát szárítás után chili porrá őrölheti. A különböző fajtájú chili különböző sebességgel szárad. 

A vékony falú chili, mint például a de Arbol vagy a Cayenne a legalkalmasabb. A vastag húsú paprikához egy kicsit több idő kell. Gyakorlatilag bármilyen chilit száríthatunk a sütőben. A légkeringetős sütők a legalkalmasabbak. Csak néhány lépés szükséges.

Iratkozz fel az értesítőre!

Tartalomjegyzék:

Ideális az ellenőrzött termesztésből származó vagy a házilag termesztett chili. Az érett chili pokolian jó ízű frissen szüretelve. Megfelelő szárítással aromájuk és fűszerességük még intenzívebbé válik. Ha chilit vásárol válasszon mélyvörös chilit, kemény és fényes felülettel.

Először mossa meg a chilit folyó víz alatt. Konyharuhával töröljük le a chilipaprikáról a cseppeket. Vágja le a szárat tiszta késsel.

Egyes fajtáknál célszerű kiszedni a magokat, de vannak akik szeretik a magokat. A chilipehelynél és a chilipornál a mag nem fogja tovább zavarni. Ne feledjük, hogy a magok eltávolításával a csípősség csökkeni fog. A chilipaprikát kétfelé vágjuk.

Készítsen elő egy tepsit. Sütőpapírral vagy alufóliával letakarjuk. Az alufóliának később megvan az az előnye, hogy tölcsérré formálható. Ez megkönnyíti a szárított pelyhek készítését. A tálcát úgy rakjuk, hogy a chili ne ragadjon rá. A fólia fényes oldala felfelé.

A chilit hosszában a tepsire helyezzük. A héj felével lefelé, a hús pedig felfelé nézzen. Hagyjon helyet a chili darabok között, hogy a meleg levegő jól tudjon keringeni.

Egy fakanál segít körülbelül 2 cm-re nyitva hagyni a sütőt és a felesleges nedvesség is távozhat. Ha csípös gőz keletkezik, hagyja nyitva a konyhaablakot.

Óránként ellenőrizze a hőmérsékletet. Az időzítés fontos a jó chiliporhoz. Forgatáskor keverjük össze a chiliket. Legyen óvatos a csípősebb chili fajtákkal. Az extrém erős chili csípős gőzt bocsáthat ki. Attól függően, hogy milyen vastag vagy vékony falúak a fajták, eltérően száradnak.

A legtöbb chili fajta körülbelül 8 órát igényel 80 °C-on. Ha a paprika elég száraz, még mélyebb tónusúvá válik. Ha megnyomva ropog és könnyen összetörik akkor iItt az ideje, hogy kivegyük a szárított chilit a sütőből. Várja meg, amíg a tepsi kihűl.

Válogassa szét a nem teljesen kiszáradt paprikákat. A nem száraz darabok még hajlíthatók. Két lehetősége van. Tegye vissza a sütőbe, vagy tegye egy olajos üvegbe chilis olajnak.

Ha chilipehelyet szeretne készíteni, például pizzához, tegye a chilit egy zárható fagyasztózsákba. Kézzel törje össze a zacskót, amíg megfelelő méretű pehely nem lesz. Használjon címkét a zacskó címkézéséhez, hogy tudja, milyen típusú chili és milyen erős lesz amikor felhasználja majd.

Chiliporhoz a szárított chilit mixerbe vagy kávédarálóba tesszük.

Nem túl sokat egyszerre. Öntsük át a tartalmat egy szitán. A túl nagy darabok új darabokkal kerülnek vissza a darálóba. Viseljen arcmaszkot, hogy elkerülje a chilipor belélegzését! Tartsa az őrölt port egy stílusos, zárható fűszertartóban. 

Viseljen kesztyűt, amikor chilivel dolgozik. Ne érintse meg a szemét vagy az érzékeny testrészeket. Gondoljon a száj és a szem védelmére. Nem lehet tréfálni az extrém erős fajtákkal.