Chili paprika szárítása

Minden chilitermesztő örül a nagy termésnek, de hogyan lehet ennyi chilit megőrizni? Hűtőben a paprika csak néhány napig tartható. A paprika hosszabb ideig eltartható a fagyasztóban, de felengedés után kicsit megváltozik. A paprika tartósításának legjobb módja a szárítás. A szárított paprika intenzív illatú. Ezenkívül megőrzi a vitamint és a tápanyagokat. A paprika szárításának legegyszerűbb módja egy szárítógép vagy aszalógép használata.

Száritógép vagy aszalógép használata

Az aszalógép ventilátorral és melegítő funkcióval is rendelkezik. A hajszárítóhoz hasonlóan meleg levegő kering a gépen keresztül. A paprikákat rácsokra terítheti, amelyek több rétegben vannak egymásra rakva. A meleg levegő nagy energiafelhasználás nélkül szárítja a paprikát. Elég olcsón lehet vásárolni ilyen szárítóberendezéseket vagy aszaló gépeket. 

Talán beszerez magának egy jó aszaló készüléket időzítővel. A beépített időzítőkkel ellátott csendes aszalógépek praktikusak. A paprika szárítására szolgáló eszközöknek könnyen tisztíthatónak kell lenniük. A teljesítmény nem lehet túl alacsony a chili és a paprikák számára. A Habanero, a paprika és a nagyon csípős fajták, mint a Bhut Jolokia és a Carolina Reaper vastag és kemény húsúak.

Ha az aszalógép 240 watt teljesítménnyel rendelkezik, 10 órás száradási időnél az áramfogyasztással is jól gazdálkodhatunk. Az aszalógépben egyébként nem csak chilit és paprikát lehet szárítani: az ananászból, banánból, szőlőből és még a húsból is pillanatok alatt eltartható nassolnivaló lesz.

Melyik paprika fajták használhatók száritáshoz

Minden chili és paprika fajta alkalmas aszalógépben történő szárításra. A vékony húsú chili fajták a legjobbak chiliporhoz. Tökéletes a de cayenne chili, amely cayenne borsként is ismert. Az Anaheim,, Pimiento és NuMex egyes fajtái ideálisak édes chiliporhoz.

A Habaner, a Pequin, a Jolokia és a Scorpion ideális fajták az extra csípös chiliporokhoz. Füstös jegyek találhatók a de Arbolban. A vastag falú Jalapeno univerzálisabb, mint egyszerű chilipor. A füstölt jalapenóból készült őrölt chipotle különösen füstös ízt adhat ételeinknek.

Felkészülés

Viseljen eldobható kesztyűt a chili és a paprika feldolgozásakor. A kapszaicin hosszú ideig a kezein marad. 

Először a sáros, helyenként romlott paprikákat kell kiválogatni. Ne tegyen bele barna foltos vagy kellemetlen szagú chilit sem. Mossa meg a paprikát langyos vízzel, majd törölje át konyharuhával. Távolítsa el a szárakat és a vágja félbe. A kisebb chilit és a vékony falú paprika fajtákat egészben is száríthatjuk.

Terítse el a paprika darabokat a szárítórácson. Ügyeljen arra, hogy ne feküdjenek egymáson, és legyen elegendő távolságuk. A levegőnek jól kell keringenie minden egyes paprika körül.

Hőmérséklet és idő

Csúsztassa be a betéteket vagy fiókokat a megmosott és félbevágott paprikával a készülékbe. Ne terhelje túl az aszaló készüléket. Minden darabnak elegendő helynek kell lennie a polcokon, hogy biztosítsa a jó levegőáramlást. Állítsa be a hőmérsékletet 60 °C-ra.

Ha rendelkezik időzítővel, állítsa 8-12 órára. Vékony húsú paprikáknál, mint a Cayenne, Habanero és Jalapeno körülbelül 12 óra elegendő. Ezalatt ellenőrizze, hogy a paprikadarabok kellően szárazak-e. Fordítsa meg a paprikát a száradás közben. A szárított chili paprikákat kivehetjük a polcokról, vagy a felső tálcákra helyezhetjük. A nagyobb daraboknak több időre van szükségük a száradáshoz.

A készülék gyűjtőedényében hatalmas mennyiségű chili mag gyűlik össze. 35 °C feletti hőmérsékleten azonban elveszítik csírázóképességüket!

Paprika por készítése

A por darálásához a szárított darabokat mozsárba vagy kávédarálóba helyezheti.

Receptek és ételek szárított chilipaprikával
Ahhoz, hogy a chilit télen megőrizzük, szárítógépben a legjobb és egyszerűbb szárítani, mint sütőben. A szárított paprikát porrá őrölhetjük. Tovább finomíthatja a port, ha különböző típusú chilit, fűszernövényeket vagy szárított paradicsomot kever össze. Sok recept finomítható a fűszerrel:

Köszönet a fotókért: pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó