Chili Paprika teleltetése – Hibernált Chili Paprikák

A chili így képes túlélni a telet

A Capsicum frutescens csoport (pl. Cayenne, Tabasco) chili növényfajtái évelők, pl. a botanikailag „egyéves” Capsicum annuum csoportba tartozó növények (pl. Jalapeno), valamint a C. Chinense és a többi Capsicum növények is. Ezen chili fajták több éven át élvezhetők. Ha ősszel amikor a hőmérséklet tartósan 10 ° alá csökken, a chilit a téli helyükre viszi. A következő évben már van egy kis előrelépés, korábban virágzanak, és a chili a második évben gyakran több termést hoz.

Átteleltetés

Az átteleléshez a legerősebb növényeket kell kiválasztani és a gyümölcsöket el kell távolítani. Az ágakat kb. 5 – 10 cm-rel metszik meg, hogy a növény az erejét ne új hajtásokba és új levelekbe fordítsa. A metszés erősebb is lehet, vagyis az elágazás után mindent levágnak az első, második csomóig, amíg csak egy Y alakú törzs marad.

Hibernálás

A chili szereti a meleget, és belehal a fagyba. 14 °C alatti éjszakai hőmérsékleten a paprikanövények észrevehetően lassabban nőnek. Ha a fokszámok tartósan 13 °C alatt maradnak, a Capsicum chinense meleg kedvelő fajainak levelei hullanak és betegesen néznek ki. A Rocoto kevésbé érzékenyek a hidegre. A nappali és éjszakai hőmérséklet-különbség gyakran nem okoz gondot a Capsicum pubescens számára.

Megfelelő chili fajták

Minden chili, akár egynyári, akár évelő, alkalmas teleltetésre. Ha ősszel leesik a hőmérséklet, először Habanero növényeket vigye be otthonába. Gyakran a különösen csípős fajták érzékenyebbek a leeső fokokra is. Ezért a Bhut Jolokia elsőbbséget élvez a Jalapenóval és Tabascóval szemben. A legvégén előkészítheti a Rocoto növényeit az áttelelésre.

Időjárás

Szeptemberben éjszaka 12 °C-ra csökken a hőmérséklet. Októberben nem ritka a 8 °C alatti hőmérséklet. Ezért a Capsicum pubescens növényeken kívül a többi növényt szeptember folyamán kell behozni. Elővigyázatosságból ebben az időszakban gondoskodhat fagyjelzőről vagy tanulmányozhatja az időjárás-előrejelzést.

Lakás

A chilis a legkönnyebben a lakásban töltheti a telet. Ideális egy világos szoba, nagy ablakkal déli fekvéssel. Fűtött télikert vagy üvegház jó választás helyszínnek. Ne feledje, hogy a növények fogékonyak a betegségekre, ha kevés fénynek és 15 °C alatti hőmérsékletnek vannak kitéve.

A megfelelő hely a chili paprika teleltetéséhez

Hol telelhet át a chili? Télen a helynek hűvösnek és világosnak kell lennie, de fagymentesen; Ideális egy enyhén fűtött téli kert vagy egy ablak a lépcsőházban. Aki több éven át tervezi a chili termesztését, általában nem a szabadba ülteti, hanem cserépbe vagy más edénybe. Ha a szabadban vannak, gondosan ki kell ásni és cserépbe kell ültetni őket. Ha eleve áttelelést terveztek, a legjobb, ha azonnal cserepekben termesztünk, mivel az átültetés további stresszt jelent a növények számára.

A hűvös helyen történő telelés előnye, hogy a növények ezután pihenni mennek, és sokkal kevesebb vízre van szükségük. De a szobahőmérsékleten való telelés világos ablakban is működik.

chili paprika metszése teleltetéshez
chili paprika metszése teleltetéshez

Öntözés a teleltetés alatt

A tél folyamán a chili paprikát csak keveset szabad öntözni, és egyáltalán nem szabad megtermékenyíteni. Ha a levegő száraz, a leveleket időnként permetezni kell, hogy ne száradjanak ki.

Körülbelül február közepétől kezdődik a rendszeres öntözés. A téli szünet után a talajt újratelepítik, és erősebb műtrágyát adnak hozzá. A növények általában az összes levelüket elveszítik a tél folyamán, de ez nem jelent problémát.

A növények újra ültetés előtt metszeni kell, a száraz gallyakat vissza kell vágni február végén / március elején (az elágazás utáni első csomóig), és a száraz vagy sárga leveleket el kell távolítani.

Ne feledje, hogy a levéltetvek télen is aktívak, különösen a fűtött helyiségekben, ez elsősorban a hasznos rovarok hiányának tudható be. Ezért el kell különíteni a chili növényeket, amelyek még a hideg évszakban is hajlamosak a levéltetvek fertőzésére, a többi áttelelő növénytől. Ugyanez vonatkozik a fehér legyekre is. A fokhagymás permettel történő rendszeres permetezés segít a küzdelemben.

Megfelelő fényforrás

A fényhiány megelőzésének legjobb módja, ha a növényeket mesterséges termesztő lámpával világítjuk meg. Termesztőlámpák vagy fénycsövek segítségével akár a pincében vagy a padláson is tárolhatja a chili növényeket a téli hónapokra.

Magas energiaköltségek nélkül is lehet tovább szüretelni a chilit egy egyébként sötét szobában. 

A chili telelésének előnyei

Ha nem ritka vagy nehezen nővő chili fajta termesztéséről van szó, akkor jobb, ha újból vetünk, nem pedig átteleltetünk.

Ritka vagy akár keresztezett fajták esetén, ahol a mag nem feltétlenül ugyanazt a növényt hozza, mindenképpen megéri.

Egyes fajták a következő évben gyakran több gyümölcsöt teremnek, mint az első évben.

Minden gyorsan nővő fajta (pl. Serrano, Jalapeno stb.) Esetében az éves vetés értelmesebb és könnyebb.

A legtöbb fajtának 2-3 év után „elfogy az energiája”, majd a következő években kevesebb gyümölcsöt hoznak.

Például Zimbabwében és Malawiban a madárszem növényeket legfeljebb három évig használják, ezután pedig vége. A többi általunk ismert termesztési régió nagy része – z. B. Új-Mexikó és a Karib-tenger – csak évente használja a növényeket. Aztán ott vannak az említett kártevő-problémák.

A telelésre jó jelölt a vad fajták, különösen a Chiltepin vagy a z. B. Ulupica. A mexikói Sonoran-sivatagban a chilitermesztők tanyájukon 35 évnél idősebb növényekkel rendelkeznek! A Rocoto évelő növényként is jól alkalmazható, termése továbbra is kellemes. Dave DeWitt az új-mexikói Albuquerque-ben lévő üvegházában 13 alkalommal teleltetett egy rocoto-t.

Dave DeWitt az Egyesült Államok egyik legjelentősebb chili-szakértője, más néven „A paprikák pápája”.)

A chili teleltetésének legfontosabb pontjai

 • Az időjárástól és a hőmérséklettől függően októberben vagy novemberben vigye be a növényeket a házba
 • az egész növényt ellenőrizni kell kártevők, különösen a levéltetvek és az atka előfordulása szempontjából
 • mindig teleléshez válassza a legerőteljesebb növényeket
 • a fűszeres fajták szinte mindig érzékenyebbek a hidegre, mint mások
 • szüretelje az összes gyümölcsöt
 • jól meg kell szárítani
 • meleg téli részen is az áttelelés lehetséges
 • A chili növényeknek napos helyet kell kapniuk
 • világos szobák déli fekvésű ablakokkal ideálisak
 • A hőmérsékletnek 12 – max. 20 foknak kell lennie
 • Alternatív megoldásként a növény kb. 10 ° -os helyiségben áttelelhet levelek nélkül
 • hűvös téli körülmények között különös figyelmet kell fordítani arra, hogy ne öntözze túl sokat
 • A hűvösebb tél előnye, hogy alig van kártevő
 • Kerülje a huzatot és a száraz levegőt
 • rendszeresen szellőztetni kell
 • A gazdag termés és az erőteljes növény érdekében rendszeresen meg kell metszeni őket, erre a legjobb a tél előtt vagy után

Kártevők a teleltetés alatt

A házban a kártevők villámütés szerűen terjednek a növényeken. Ennek oka a jótékony rovarok hiánya és a meleg levegő miatti szárazság. A levéltetvek, atkák és társaik ellen már a kezdetektől megakadályozandó a terjedés.

Döntenie kell a támadó vagy a védekező hibernálási stratégia között. A chili növényeket télen védekező módba hozza, minimálisra csökkentve a növény funkcióit, csak a túlélés számít. A támadóbb változattal mesterséges megvilágítással, klímával és gyökértérrel télen is sok egészséges chilipaprikát biztosíthatunk.

Újravágás és átültetés

A chili áttelelésének szokásos módja, ha visszavágjuk és kis cserepekbe ültetjük. Az ágakat az első ágig visszavágjuk. Marad egy körülbelül 15 cm magas ágvilla néhány levéllel és csomóponttal, amelyekből új ágak és levelek fejlődhetnek a későbbiek folyamán.

Ennek a fajta hibernálásnak az az előnye, hogy sok chilipaprikát hibernálhatunk egy napsütötte ablakpárkányon. Óvatosan és kevés vízzel öntözzük. Az új év elején a növény újra kihajt és új leveleket hoz.

Alternatíva: dugványok húzása

Egy másik, nem annyira elterjedt módszer a dugványhúzás.

Levágja a chili hajtások csúcsait, rövidítse meg őket egy „szem” alatt, és helyezze ezeket a hajtásokat egy sötét edénybe, vízzel. Ezzel a módszerrel a 15 ° C és 25 ° C közötti hőmérséklet bizonyított. Jó lenne a dugványokat is átlátszó fedéllel letakarni, hogy a páratartalom a lehető legmagasabb legyen.

Néhány hét, vagy néha hónap múlva apró gyökerek képződnek a „szemeken”. Ez a módszer csak a nagyon türelmes embereknek szól. Mivel nem minden hajtás növeszt gyökereket, a dugványok mennyiségének kétszer-háromszorosát kell előre betenni a vízbe.

Ezt a módszert hívják klónozásnak is. Az gy növesztett klón chili paprika, ugyanolyan genetikai tulajdonságokkal rendelkezik majd mint az anyanövény.

Szüretelés a téli hónapokban is

A pincében, üres szobában, padláson vagy garázsban ültetvényt építhet magának. Sok fénnyel, meleggel és magas páratartalommal. A berendezéseket megvásárolhatja az úgynevezett „Grow shopokban”, vagy megépítheti saját beltéri üzemét. A világítást fénycsövek, növényi lámpák vagy LED-es lámpák biztosítják.

A beltéri kis kertel elérhető, hogy a folyamatosan termeszünk chili paprikát, mivel a növény által érzékelt fény periodust mesterségesen tudjuk befolyásolni a lámpák segítségével. Egyes beltéri kertészek szerint, ha a növényeknek 24/7 megvilágítást biztosítunk a növekedési és termesztési időszak felgyorsul, bár ez jelentős extra áram költséggel jár.

Problémák a teleltetés alatt

Fentebb már említettük, hogy sok kártevőfertőzéssel kapcsolatos problémát tapasztalhat. Célszerű a korai védekezés és felkészülés a kártevők ellen. Folyamatosan ellenőrizze a chili növényeket a kártevők szempontjából. Ezenkívül néhány naponta ellenőrizze a leveleket is. Vágja le a száraz ágakat, és azonnal távolítsa el az elszáradt leveleket. Ellenkező esetben problémái lehetnek a kártevőkkel és a betegségekkel.

Egy másik probléma télen a penész. A ritka szellőzés, túl sok víz, magas páratartalom hozzájárul ehhez. Gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről a penész és a gombás megbetegedések elkerülése érdekében.

Újrakezdés friss vetőmagokkal

További vetőmagokat találsz a Shopban

Köszönet a fotókért: Flickr, Pixabay

Videók

Ajánló

Elephant Ears chili paprik

Elephant Ears chili paprik

Az Elephant Ears chili paprika egy nagy, lapos és széles paprika, amely a Capsicum annuum fajba tartozik. Az Egyesült Államokban és Mexikóban őshonos, de az elmúlt években más országokban is népszerűvé vált. Az Elephant Ears chili paprika megjelenése hasonló az…

Tabasco Chili Paprika

Tabasco Chili Paprika

A Tabasco a chilifajta leggyakrabban emlegetett neve. Híres a Tabasco szószáról, amelyet chiliből készítenek. A mexikói Tabasco államban szubtrópusi éghajlaton magas a páratartalom, a napsütés és a tápanyagban gazdag talaj ami tökéletes chili termőhellyé teszi a területet. Az évelő chili fajtán keskeny,…

Chili Paprika szárítása sütőben

Chili Paprika szárítása sütőben

A friss chili szárításának leggyorsabb módja a sütőben való szárítás. Mindössze három-nyolc óra elteltével a chili paprikát szárítás után chili porrá őrölheti. A különböző fajtájú chili különböző sebességgel szárad.  A vékony falú chili, mint például a de Arbol vagy a Cayenne a…

dummy-img

Mogyorófa termesztése és gondozása

Szeretnél idén egyedi kiegészítőt készíteni a kertednek? A mogyorófa ültetése kifizetődő élmény, amikor elkezdi hozni édes dióit. A mogyoró natívan nő az északi félteke számos régiójában, és gyakori a hűvösebb területeken, ahol lombhullató erdők találhatók. A mogyorófának története az ihlet…

Komposztálás kezdőknek: hogyan kezdjük el a komposztálást, és milyen anyagokat használjunk áprilisban

Komposztálás kezdőknek: hogyan kezdjük el a komposztálást, és milyen anyagokat használjunk áprilisban

A komposztálás egyre népszerűbb tevékenység a kertészkedők körében, hiszen lehetővé teszi a konyhai és kerti hulladék újrahasznosítását, valamint kiváló minőségű komposztot biztosít a növények számára. Áprilisban a kertészeti munkálatok megkezdésekor érdemes elgondolkodni a komposztáláson is, hogy a növényeket természetes tápanyagokkal…

Mégtöbb betöltése