Chili paprika termesztés lakásban

A téli hónapokban sok termesztő otthonában termeszt chili paprikát. Minden magot az ablakpárkányon csíráztatnak, vagy az elmúlt szezon növényei világos helyiségben telelnek. Ha nincs kertünk, erkélyünk, egész évben termeszthetünk chili paprikát bent a lakásban is. Hogyan neveljünk chilit beltéren:

Minden chili fajta alkalmas szobanövényként. A lakásban korlátozottabb a hely, mint a szabadban. A chili fajták ügyes kiválasztása azt jelenti, hogy ennek a hátránynak nincs súlya. Csak a túl kevés fény okozhat problémát a chili beltéri ültetésekor.

Átteleltetés és beltéri termesztés

A chilinek melegre van szüksége a csírázáshoz és növekedéshez. A vetéstől a virágzásig körülbelül három hónap telik el. A gyümölcs további három hónapig érik. Ha a Habanero fajták tenyésztését csak az utolsó fagy után, május közepén kezdheted meg, a kertben a szüretelés nem lesz sikeres. A 90 napos érési idővel rendelkező, melegkedvelő chili növényeknél már januárban el kell kezdeni a házban chili termesztést.

Legkésőbb az ősz közeledtével ideje bevinni a lakásba a chili növényeket. A legtöbb Capsicum faj 6°C alatt károsodik. Először virágokat és leveleket veszítenek. -0,7 °C alatt a Capsicum annuum és a frutescens biztos halálát jelenti. A beltéri teleltetés minden probléma nélkül megoldható. A túl kevés napsütés kritikus. Ezen azonban könnyen segíthet a termesztő lámpa.

A chili növényeket beltéren is termesztheted egész évben. Az ablakpárkányon vagy mesterséges megvilágítás mellett nemcsak öröm növényt termeszteni. Ez is gyönyörű látvány. A friss zöld jót tesz a hangulatnak a szürke évszakban. Amikor a növények virágozni kezdenek, különösen dekoratívnak tűnnek. Fűszeres receptet elkészíteni és hozzávalóit frissen begyűjteni menő dolog.

Ápolási tippek

A beltéri chili termesztésekor néhány dologra különös figyelmet kell fordítani: Száraz levegő, helyigény és megfelelő világítás.

Páratartalom

A chili növények szeretik az 50% feletti páratartalmat. A Capsicum chinense a karibi otthonukból magasabb relatív páratartalomhoz szokott. Ha a levegő túl száraz, a chili növények gyorsan elszáradnak. Szobai csobogó vagy víztálak a radiátorokon gyógyírt nyújtanak a klíma javítására.

Fajtaválasztás

Válasszunk olyan chili fajtákat, amelyek nem sokkal nagyobbak 80 cm-nél. A Thai Dragon, a Peter Pepper és a Fresno például ideálisak beltéri termesztéshez. A beltéri ültetéshez használj körülbelül 15 cm magas virágcserepeket alátéttel. Alternatív megoldásként a chili növények hidroponikus kultúrában is termeszthetők. Főleg, ha chilit termeszt a konyhában, ez higiénikus alternatíva lehet.

Világitás

Ha rövidülnek a nappalok, vagy kevés a fény a szobákban, támogasd őket mesterséges növényi világítással. A nappali fehér fénycsövek jól szimulálják a napfényt. Sok chilitermesztő 6500 Kelvin világos színű LSR 865-öt használ a termesztéshez. A lámpák olcsón megvásárolhatók, és alacsony az áramigényük. A LED-ek a chilitermesztők számára is egyre érdekesebbek.

Kártevők

Lakásban az atkák és más kártevők gyorsan elszaporodhatnak a növényen. Ha a növényeket pusztán áttelelés céljából viszed be, akkor egy megelőző kezelés javasolt.

Virágzás

Ha a chili virágzik, segíts a beporzásban. A természetben ezt a méhek és a szél teszi. Egy puha hajkefével virágról virágra haladsz, így a chili is gyümölcsöt termelhet.

Beltéri chili paprika fajták

Apache

Ha az ablakpárkányon chilipaprikát termesztünk, ez a chili az első választás. A kis chili növény sok piros chilipaprikát termel. Néha aggódni kell, hogy az ágak elbírják-e a terhet. Az Apache chili fényigénye és virágcserép mérete takarékos. Bokros növény, amely ritkán nő meg fél méternél magasabbra.

Mikulásvirág chili

Amikor a megnyúlt chilik karácsonyi vörösre érnek, úgy néznek ki, mint egy karácsonyi csillag. A beltéri termesztés a látvány és az íz miatt is megéri. A chili minden évben több gyümölcsöt hoz, mielőtt három-négy év után elpusztulna. Ideális uzsonnaként saláták mellé, vagy fűszerezésre.

Mirasol

Nem nő meg 60 cm-nél nagyobbra, és hatalmas mennyiségű vékony, körülbelül 5 cm hosszú chilipaprikát képez. Mint sok kis chili növény, felfelé nő, és a nap felé törekszik. 

Prairie Fire

Talán az egyik legkisebb Capsicum annuum fajta. Kiváló növény lakásba vagy irodába. A Prairie Fire chili paprikája zöld, sárga, narancssárga és lila színben pompázik. 

Habanero Cristina

Ez a kis Habanero fajta krémszínű mini Habanero -kat alkot, amelyek ízükben nem rosszabbak a többi Habanero fajtánál. Növekedése bokros, magassága 0,5-0,8 méter.

Macho

A chili ibolya színűre érik. Hozzászokott a néhány órás napsütéshez ez a fajta. Gyönyörűen néznek ki, és jól passzol a fűszeres gulyáshoz.

Cayenne

A híres chili port a Cayenne Chiliből őrlik. 0,8 méteres magasságával világos helyiségben cserepes növényként is jól megállja a helyét. A Cayenne növényeket viszonylag könnyű termeszteni. A vékony falú chili paprika tökéletesek a szárításhoz. Sokan azonban nem tudják, hogy a Cayenne frissen is nagyon jó ízű. Nagyon finom gulyással vagy rizzsel főzve.

Helyszín

A déli fekvésű világos ablak tökéletes egy miniatűr üvegháznak a magok csíráztatására. A félárnyékban termők mint pl. a Rocoto szívesen nőnek a keleti ablakokon is. A télikert ideális feltételeket biztosít a chilitermesztéshez. 

Kiegészítők

Az állítható hőmérsékletű, fűtött mini üvegház ideális a chili magok csíráztatására. A vetőmagdobozok alá helyezett fűtőszőnyegek általában olcsóbbak. Magasan tartják a hőmérsékletet a mikroklímában. A komplett készletek praktikusak a chilitermesztés gyors megkezdéséhez.

A kókuszdió boxok a legkönnyebben használhatók termesztési szubsztrátumként üvegházakban. A magok virágcserépben való csíráztatásához használj trágyázatlan termőtalajt. Amint a chili növény új leveleket formál a sziklevelek mellett, tedd őket például paradicsomföldbe.

Ha lakásban szeretnénk sikeresen nevelni chili paprikát, nem kerülhetjük el a növekedést támogató lámpákat. Termesztő lámpákat fénycsőként a barkácsboltban vagy az állatkereskedésben kaphatsz. A LED-es növényi panelek már nem olyan költségesek, mint néhány éve.

Az év hűvösebb hónapjaiban szinte minden chilitermesztő otthonában tartja chili növényét. A chili egész évben jól érzi magát az erkélyen, a kertben és a lakásban.

Chili mag rendelés

Ha magról szeretnéd kezdeni a chili paprika nevelést, nézz szét a Cégtárban, ahol számos vetőmagkereskedőt találsz:

Vetőmagkereskedések a Cégtárban

Köszönet a fotókért: Flickr, Pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó