Chili paprika termesztési naptár

Januártól decemberig izgalmas chili termesztési feladatokat kell végezni, amit szívesen teljesítenek az igazi termesztők nagy odaadással. Itt egy ütemtervet, hogy mikor és milyen feladatokat kell elvégezni, ha sok csípős chilit szeretne szüretelni a nyár végén, akkor az előző évben kezdje el a tervezést. Sorrend szerint januárban kezdünk.

Január

Az igazán csípős chiliért érdemes az új év elején elkezdeni a chili termesztést. Egyes különösen erős fajtáknak 270 napra van szükségük a vetéstől a szüretelésig. A Habanero, Bhut Jolokia, Scorpion és Carolina Reaper magjait legjobb január elején ültetni.

A korai érésű fajtáknál, mint például az korai Jalapeno, több időnk lehet. Január első hetében kezdjük áztatni a chili magokat. Egy-két nap elteltével az előkezelt vetőmagok beköltöznek a nedves, meleg klímájú üvegházba. Használjunk kókuszreszelékkel dúsított földkeveréket a cserepek feltöltéséhez. Ezek nagyon hatékonynak bizonyultak a chili növények termesztésében. Az előző évben már kiválogatjuk a chili fajtákat és megrendeljük a vetőmagokat, illetve kitakarítotjuk az edényeket. Az első palánták január közepén mutatják meg zsenge zöld színüket. Kezdődik a chiliszezon.

Február

Miután néhány chili mag két héttel ezelőtt kicsírázott, itt az ideje elkülöníteni őket. Az ültetéshez virágcserepeket, földkeveréket és legjobb esetben szúrópálcát használnak. Miután a sziklevelek mellett kialakultak az első levelek, óvatosan megkezdjük a fiatal növények trágyázását. A napfény hiányát további termesztőilámpával lehet kiegészíteni.

Speciális fénycsövek és LED lámpák megfelelő fényspektrumot fednek le energiatakarékos módon. Februárban itt az ideje, hogy az erkélyládákból, növényi kádakból kidobjuk a régi földet. Kis mennyiségű régi virágföldet a „zöld szemetesbe” lehet dobni. Ezután tisztítsa meg a cserepet.

Február végére fontos dátumot terveznek: a Nemzeti Chili Napot. Ez a chilis nap február utolsó csütörtökje. Az amerikai #NationalChiliDay általában 02. 20. és 25. között van. Amerikában ezt a Chili tiszteletére kellőképpen megünneplik. Nagy esemény a csípös zöldségek tiszteletére. Ne felejts el.

Februárban is ültethet további chili fajtákat mint például Jalapeno, Anaheim, Peperoncini és Serrano fajtákat. Ezeknek a fajtáknak nem kell addig növekedniük, mint a Capsicum chinense vagy a baccatum.

Ez a hónap ideális a madarak és a hasznos rovarok kerti fészkelőeszközeinek felállítására. Később az intézkedések segítik a természetes növényvédelmet.

Ellenőrizze kerti növényeit levéltetvekre. Tipikus helyek, ahol fekete, fényes tojások találhatók, a rügyek és a rózsa levelei alatt találhatók.

Március

Miután néhány fiatal növény hat hétig nőtt, a virágcserepek már túl kicsik. A további átültetés előnyös lehet. Vegyünk egy edényt, amelynek átmérője 2-3 cm-rel nagyobb, mint az előzőé. A kezdeti, visszafogott műtrágyamennyiség lassan növelhető. A hosszú távú műtrágyák és a paradicsomos műtrágyák kiválóan alkalmasak chili számára.

Utolsó esély: vessen gyorsannővő chilit és paprikát, most már a fűtött üvegházban is. Ha szükséges, javítsa a talajt további adalékokkal. Talajvizsgáló készülékek állnak rendelkezésre a pH érték optimális beállításához. A chili talaj pH-jának 5,5 és 6,5 közötti tartományban kell lennie.

Április

Áprilisban néhány nap már a tavaszi hőmérsékletet eléri. Ne feledje, hogy növényei még nincsenek hozzászokva a szélhez és a naphoz. A növényeknek mindig lassan kell megerősödniük.

Az üvegházban figyelni kell a levegő keringésére. Ellenkező esetben penész képződik ami nagyon egészségtelen a chili számára. Általában ezt más problémák követik, mint például a kártevők és a növényi betegségek. A nem használt ágyásokat egyes kertészek gyapjúval borítják. Ez megakadályozza, hogy a kártevők kikeljenek és behatoljanak a talajba.

A ritka és különösen erős fajtákat elő kell rendelni, de az édespaprika vetésének azonban még ideje van.

Május

Május elején a chilit szisztematikusan megerősítik és felkészítik a zord éghajlatra. A növények lassan hozzászoknak a naphoz és a szélhez. Eljön a nap, amikor a chili növényeinek túl kell élniük az esőzéseket és a forró szeleket. 

Májusban a chilinek gyakran nagyobb baja van a kártevőkkel mint a környezeti tényezőkkel. A kártevők és a növénybetegségek rendszeres ellenőrzése most különösen fontos. Május 15. után éjszakai fagyokra általában nem kell számítani, és végül a fagyérzékeny fajták is tartósan szabadba engedhetők.

Az üvegházak jól szellőztethetők meleg napokon. Ha túl meleg lesz az üvegházban, letakarva árnyékot adhat. A 40 °C feletti hőmérséklet már nem szereti az egyébként meleget szerető chili sem.

Ne hagyja, hogy csigák áldozatává váljanak a növények. A csigák egyik napról a másikra tönkretehetik korábbi erőfeszítéseit.

Az első virágok gyakran májusban jelennek meg. A nagyobb termés érdekében a királyvirágokat el kell távolítani. Arról ismerheti fel ezt a különleges virágot, hogy kisebb és a legtetején helyezkedik el. Ha néhány tiszta magot szeretne gyüjteni, akkor néhány virágot megkötözhet teazacskókkal, hogy ne termékenyítse meg őket az idegen pollenpor.

Június

A chili virágoknak be kell porozniuk magukat. Sok termelő teazacskókkal védi a virágokat a keresztbeporzástó.

Egyre melegebb lesz. A megfelelő öntözés a chili termesztésének mindene és vége. Öntözzük elég korán, mielőtt a gyökér kiszáradna. Továbbá ne a leveleken, amíg magasan süt a nap, különben égési sérülések keletkezhetnek. Az éjszaka folyamán vízcseppek nem tapadhatnak a növényekhez. Az ilyen helyek jó belépési forrást jelentenek a gombák és baktériumok számára.

Június nehéz hónap a chili számára, mivel ez kínálja a legjobb feltételeket a gombás betegségek számára. A műtrágyákban található réz és kén nyomelemei védenek a gombásodás ellen. Speciális gombaellenes termékek általában barkácsáruházakban kaphatók.

Műtrágyák használatakor növelni kell a kálium és a foszfor arányát. Ez több virágot és termést biztosít. A gyors növekedéshez már nincs szükség annyi nitrogénre.

Július

Ebben a hónapban a víz a legfontosabb. Lehetőleg ne használjunk meszes vizet, ellenkező esetben a talaj mésszel telítődik. A pH-érték emelkedik, és a növények nem tudják felvenni a fejlődéshez szükséges tápanyagokat. Ne öntözőn hideg vízzel. A túl nagy hőmérséklet különbség pusztító hatással lehet a növényekre.

Augusztus

Madárijesztők felállítása, ha nem akarja megosztani a termést a madarakkal. Az igazat megvallva, a madarak eddig segítettek megőrizni kertjét ökológiai egyensúlyban.

Hagyhatja, hogy a műtrágyák lassan elfogyjanak, de mindig kövesse a műtrágyán található utasításokat.

Szeptember

Itt az ideje a szüretelésnek, a chili fesztiváloknak, a csípös ételeknek és a grillezésnek. Képet készíthet azokról a virágokról, amelyek csak most alakultak ki. Többet nem hoznak, hacsak nem biztosít jó lehetőséget a telelésre. Távolítsa el a túlérett paprikákat, egyébként gombák, baktériumok és rovarok kapujaként használják őket. A természetes ellenségek, például a katica és társaik hiánya miatt a kártevők gyorsan fejlődnek.

Október

El kell kezdeni a jövő évi tervezést. Csináljon halmokban leveleket és bozótfát a kertben, amik sünök és katicák lakhelyéül szolgálnak.

A leszedett zöld chili paprika nem érik. Ezért a legjobb, ha frissen fogyasztjuk vagy pácoljuk őket.

Ebben a hónapban be kell hoznia a chili növényeit az első éjszakai fagy előtt, különben a chili elpusztul. Ha nem tudja vagy nem akarja folytatni a termesztést lakásában mesterséges megvilágítás mellett, metssze meg a chilit körülbelül 20 cm magasra. Ha a nappalok ismét hosszabbodnak, a chili ismét sok kis levelet kezd hozni.

November

A chili egészséges és erősíti az immunrendszerünket, különösen télen. Éppen ezért ebben a hónapban élvezze a tartósított chilipaprikát. Pihenjen az izgalmas chiliszezon után.

December

Ideje megtervezni az új chiliszezont. Milyen fajtát ültessen a következő évben? Vannak új chili vetőmag fajták? Új chili fajták vetőmagjai webáruházaktól rendelve már az új évben átadásra készek.

Chili mag rendelés:

Ha lehetősége van saját chilit termeszteni és biztositani tudja a kellő feltételeket, akkor nagyon megéri a saját chili termesztése. Ha chili paprika vetőmagot szeretne rendelni, nézzen szét a Cégtárban, ahol számos vetőmagkereskedőt talál:

Vetőmagkereskedések a Cégtárban

Köszönet a fotókért: Pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó