Chili paprika ültetés az erkélyen és balkonon

A chili csodálatosan termeszthető az erkélyen és a balkonon. Dekoratív megjelenésűek, egzotikus gyümölcseik pedig frissen használhatók a konyhában. Elképzelni sem tudunk olyan balkonnövényt, ami ennyi örömet és szórakozást okozna nekünk. Sok kertben a chili és a paprika növényei a kertészek kedvencei. Ha nincs kerted, az nem ok arra, hogy ne termessz chilit. Csak egy kicsit korlátozottabbak a térben. Ezért részesítsd előnyben a kisméretű chili fajtákat.

A déli fekvésű erkélyek ideálisak, hogy a paprikát közvetlen délben napfény érje. A chili növényeket legalább öt órán át napfénynek kell kitenni. Ha az erkélye a nyugati vagy a keleti oldalon van, akkor is jó, bár nem számíthat buja termésre! Ne adja fel ha csak északi erkélye van. Kellő extra világosságot biztosíthat a növényeknek a LED-es termesztőlámpákkal.

Nem minden cserép és balkonláda alkalmas egyformán chili paprikák számára. A virágcserepek átmérője nem lehet kisebb 20 cm-nél. Ha a hely engedi, válasszon nagyobb, körülbelül 30 cm-es cserepeket. Ha a térfogat kisebb, a talaj nem tud sok folyadékot tárolni, bár ez is kompenzálható.

Chili fajták az erkélyre

Az erkélyre azok a chili paprika fajták jöhetnek szóba, amelyek nem nőnek 80 vagy 90 cm-nél nagyobbra. Az ilyen Capsicum fajtákból széles a választék. Nem kell kizárni a nagyobb fajtákat sem, a chili alkalmazkodik a rendelkezésre álló helyhez. Ha kevés a gyökérterület, a növény kisebb marad, és kevesebb chilipaprikát hoz.

Már januárban elkezdheti beltéren a termesztést. Az utolsó fagyok után, május közepén az erkélyen vagy a teraszon is elhelyezheti növényeit. (Itt elolvashatja, hogyan kell ültetni és csíráztatni a chili magokat.) Ha lekéste a korai csíráztatást, az interneten remekül rendelhet paprika palántákat.

Napos erkélyen használható fajták

Habaneronak sok napra és melegre van szüksége. Mindkettő bőségesen elérhető egy napsütötte erkélyen. A karibi chilik könnyen megérik az öt éves kort is, ehhez hagyni kell, hogy a Habanero a házban teljen. Vannak akik a pincében mesterséges megvilágítás mellett teleltetik a növényeiket. A választás során ügyeljen a kisebb, bokros Capsicum chinense chili fajtákra.

Holland Habanero Chili

A holland habanerokat Hollandiában tenyésztették. A gyümölcsök a Habanerohoz képest szokatlan alakúak, de ízük még gyümölcsösebb. Egy erkélyes növényen elképzelhetetlen mennyiség nőhet, ha tápanyag, víz és napfény áll rendelkezésre.

Fehér Habanero

fehér habanero az erkélyen

Ízletes választás lehet a Fehér Habanero. Ez egy kis növény, körülbelül 50 cm magas. A gyümölcs és a növény könnyen vonzza a szemeket. Ez a Habanero könnyen eléri a 300. 000 SHU-t. Kevésbé ráncosak, mint a tipikus Habanerok.

Royal Black Chili

A Royal Black chili olyan sötétlila színű, hogy a növény koromsötétnek tűnik a megfelelő megvilágítás mellett. Ablakpárkányon is jól tartható, Capsicum annuum faj. A fajtát az USA-ban nemesítették, és a robusztusság szem előtt tartásával választották ki. Kedvezőtlenebb körülmények mellett is sok paprikát hoz. 

Árnyas erkélyre való fajták

Szibériai chili

Ki gondolta volna, hogy paprikát Szibériában is termesztik. Ott rövid a nyár, télen pedig rendkívüli hideg követi. Ezért a növényt a gyors növekedés és a korai betakarítás érdekében tenyésztették. Capsicum annuum faj, amelyet gyakran otthonában is átteleltethet. Az első fagy hatására összezsugorodik. Könnyen termeszthető és korai szüret jellemzi. A chili tökéletes gulyáshoz és salsához.

NuMex Twilight

A Twilight egy gyönyörű törpe chili, csak 30-40 cm magasra nő. Teljesen másképp néz ki, mint a többi chili fajta. Kis levelek chili paprikával, melyek a különböző érési szakaszokban rengeteg színben tündökölnek. Az a tény, hogy a NuMex Twilight könnyen kezelhető, egyedivé teszi az erkélyen is.

Patio Fire

A Patio Fire neve a tűznyelvekre emlékeztető gyümölcseiről származik. A kis növények robusztusak, és általában jóval kisebbek maradnak, mint 50 cm. A körülbelül 500 SHU-val rendelkezik erősség tekintetében és mint minden Capsicum növény, szereti a sok fényt, de az árnyékban is jól érzi magát.

Virágládák és cserepek kiválasztása

Az erkélyen különös kihívást jelent a közvetlen napfény, a meleg és a kevés talaj, amely a növények rendelkezésére áll. A kevés talaj nemcsak kis tápanyagpuffert jelent, hanem kevés nedvességellátást is.

Mindkét probléma azonban könnyen megoldható. A víztárolóval ellátott erkélyládák a legészszerűbbek. A déli melegben alig fog tudni rendszeresen öntözni és nem lehet mindig ott. A beépített víztárolónak köszönhetően általában elegendő a növényeket naponta egyszer, lehetőleg este öntözni.

Mielőtt kedvenc chili növényeinket a talajba ültetnénk, megtrágyázzuk őket lassú hatóanyag-leadású műtrágyával. A szemcsés formát részesítjük előnyben. Ez biztosítja növényeink tápanyagellátását egész évben. A jó műtrágyák a szezon elején több nitrogént biztosítanak a növekedéshez, később több foszfátot és káliumot a virágok és a gyümölcsök képződéséhez.
A virágládákon kívül vízszintjelzővel ellátott növénytartókat, kádakat és tárolóedényeket is kaphatunk.

Ha a növényeknek több vízre van szükségük a meleg időszakban, öntözőrendszerekkel támogathatja őket.

Talaj összetétele

Capsicum növényeknél jobb, ha nem használunk közös kerti talajt. Szeretik az enyhén savanyú földet. A 6,5-es pH-érték szinte minden chilifajtánál optimális. Ha az aljzat nem megfelelő, a növénye nedves lesz, és azonnal reagál. Ezután pillanatok alatt összezsugorodnak.

A paprikánkhoz paradicsomföld, kókuszföld és perlit keverékét használjuk. A paradicsom talaj jól alkalmazkodik a növényünkhöz. A kókuszrostok szilárd szerkezetet adnak a talajnak, amely nem tömörül. Kellemes mellékhatása, hogy a kókuszföld sok vizet képes magába szívni. A perlit a talajt légáteresztőbbé is teszi.

Tökéletes kombináció, körülbelül 60% paradicsom földből, 35% kókuszrostból és 5% perlitből, amit általában magunk keverhetünk össze. Ha ez túl drága az Ön számára, használhat speciális paprikaföldet vagy perlitet tartalmazó földet. Kevés a tápanyag a gyógynövények számára szükséges földben és a termőtalajban.

Gondozás

A chili növények cserépben tartása egy kicsit több odafigyelést igényel, mint a kertben vagy üvegházban lévők esetében. A virágcserépben a növénynek kevés a talaja, ezért kisebb a pufferzónája. A talaj gyorsabban kiszárad, és gyorsan túltrágyázás következhet be. A kemény vízből származó mész gyorsabban halmozódik fel. Ha a felesleges víz nem tud lefolyni, akkor vízpangás lép fel. Ha növényét ilyen stressztényezők sújtják, a kártevők a leveleken és a gyökereken elterjednek.

Öntözés

Mindig gondosan figyelje erkélynövényeit. Ellenőrizze például a talaj nedvességét az ujjaival. Kerülje a kemény vizet öntözéshez. Akár esővíz összegyűjtésével, akár lágy vízzel való hígítással. Arra is ügyeljen, hogy a víz körülbelül a környezeti hőmérsékletű legyen.

A növények közé faforgácsot is szórhatunk, hogy a melegbe ne párologjon el túl gyorsan a nedvesség. A kéregtakaróval is próbálkozhat. A kéregtakarás tanninokat tartalmaz, amelyek gátolják a gyomok növekedését. Egy kicsit savasabbá is kell tennie a talajt. Ha a víz nem párolog el olyan gyorsan elősegíti a talajéletet.

Trágyázás

A folyékony műtrágyát soha nem szabad a száraz gyökerekre önteni. A tápsók azonnal elpusztítanák a gyökereket. A szerves trágya a legjobb a chili növények számára, de megvan az a hátránya, hogy gyakran büdös. Megbarátkoztunk a granulált formájú tartós műtrágyákkal is.

Ne feledje el beporozni a növényeit

Az erkélyen védve lesz a széltől és a méhektől a növény. Ekkor megtörténhet, hogy a virágok beporzás nélkül hullanak le. Ezt el lehet kerülni ha mi magunk tesszük meg egy puha ecsettel.

Chili szüret az erkélyen

A chili virágainak megtermékenyítése után körülbelül három hónap kell a szüretelésig. Először észrevesz egy finom színváltozást. Hosszú várakozás után elég gyorsan meg fog történni. Az érési idő a fekvéstől függ. Sok erkélyre alkalmas chili fajtának körülbelül 80 napra van szüksége a virágzástól az érésig.

Ide tartozik a Jalapeno, a Thai Hot, a Serrano, a Mirasol és a Cayenne. Ha a chilipaprikát már januárban csíráztatta, a szüret júliusban kezdődhet. A legtöbb chilitermesztő csak augusztusban és szeptemberben kezdi el.

Csak néhány chilit szüretelnek zölden. A jalapeno és a padron az éretlen ízű chilipaprika ismert képviselői. Az összes többi esetében várja meg, amíg a paprika teljesen megváltoztatja a színét érettségükig, plusz három-öt napot, hogy teljesen kifejlődjőn az aroma és az íz.

Az erkélyen történő chili termesztésben az a jó, hogy nincs túl messze az út a konyhához. Így mindig kéznél van a friss, ropogós és mindenekelőtt csípös zöldség.

Chili mag rendelés

Ha lehetősége van saját chilit termeszteni és biztositani tudja a kellő feltételeket, akkor nagyon megéri a saját chili termesztése. Ha chili paprikát szeretne rendelni, nézzen szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt talál:

Vetőmagkereskedések a Cégtárban

Köszönet a fotókért: Flickr, Pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.