Chili paprikának szükséges cserép mérete

A chili növények optimálisan nőnek virágcserepekben és növénytartókban a megfelelő cserép mérete megléte esetén. Nem kell a paprikát a szabadba ültetnie ahhoz, hogy hatalmas mennyiségű chili paprikát szüreteljen. Különösen a chili és a paprika az erkélyek és teraszok kedvelt növényei. A megfelelő cserépméret azonban előfeltétele a nagy és erős, jó teherbírású növényeknek.

A növény mérete

Chilinél a növény mérete a gyökerek helyétől függ. Ha a cserépedény túl kicsi, kevés a talaj, szükségtelenül korlátozza a chili potenciálját. Óriási a különbség sok fajtánál. Ha nincs sok helyed, akkor kompromisszumot kell találnod. Rendszeres átültetés elősegítheti a növények növekedését.

Célszerű a növényeket gyakrabban kontrollálni, és szükség esetén a szezonban újra ültetni. Ezt évente négyszer lehet megtenni. 3-5 cm-es nagyobb cserépben. Töltsd fel az edények közötti helyet friss paradicsomfölddel vagy komposztkeverékkel. A legjobb, ha csak a növekedési szakaszban újra átültetik őket, de sem ősszel, sem télen.

Érdemes azonban az első újraültetéskor nagy növénytartó méretet választani. A növények észreveszik, ha kevés helyük van, és soha nem nőhetnek benne hatalmasra. Ennek eredményeként a chili már korán virágot és gyümölcsöt képez. De csak néhány közülük. Ezeknek a terjedést kell szolgálniuk. Megfelelő méretű edény esetén a chili nagyobbra, erősebbre fejlődik, és hatalmas mennyiségű csodálatos chilipaprikát terem.

A cserép mérete

Melyik cserépméret megfelelő a legtöbb paprika- és chilifajtához? A válasz viszonylag egyszerű: 10 liter. A Bhut Jolokia, Habanero, Tabasco növények sokkal gyorsabban nőnek elegendő gyökértér mellett.

Kivételt képez persze a díszpaprika és az apró chili, mint például az Aurora fajta. Ez körülbelül 20 cm-re már teljesen kifejlett. A mini chili fajtákhoz elegendő egy 10 cm-es cserép. A 27 cm átmérőjű edények térfogata körülbelül 10 liter. Egy 12 cm-es virágcserép térfogata magasságától függően valamivel több, mint 1 liter.

Kád

Válaszd ki a lehető legmagasabb vödröket. A chili gyökér viszonylag keskenyen nő. Ha a gyökérvégek ellenállásba ütköznek, az korlátozhatja a növekedést. 

Ezért rendkívül fontos, hogy milyen méretű cserepeket válasszunk a chili növényekhez. Ez határozza meg, hogyan fejlődnek a növények és mennyit lehet szüretelni. Ugyanolyan gondossággal, műtrágyával, talajjal és öntözési viselkedéssel egy 15 cm-es cserépben lévő növény elérheti az 50 cm-es magasságot is. A 28 cm-es változattal viszont kb. 1,5 méter.

Vödör mérete

Bármely műanyag vagy agyagos edény, amelybe földet tölthetsz, alkalmas chilipaprika edénynek. Az alján lévő lyuknak biztosítania kell a felesleges víz elvezetését. A kertészeti központokban vagy az online boltokban bőven van választék. Építőipari cégeknél, konyháknál néha akár ingyen is kapsz 10-15 literes vödröket. A lyukakat ki lehet fúrni, vagy forró fémmel átszúrni.

Köszönet a fotókért: Flickr, Pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó

2 thoughts on “Chili paprikának szükséges cserép mérete

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.