Chili pehely és a zúzott paprika pehely

Mindannyian használtuk már, akár egy pizzaériában, akár egy olasz étteremben: Chili pelyhet. Ízletes, fűszeres, és az észak-amerikai konyha alapanyaga. De pontosan mi a chili pehely (más néven paprika pehely)? Milyen chili pehely alkotja a tipikus keveréket? És vannak különböző fajtájú pelyhek? A válaszok Meglephet. Merüljünk be.

Miből készül az chili pehely?

Kezdjük a legsürgetőbb kérdéssel: mi a zúzott pirospaprika? Ha észrevette, hogy az első nyom a palackban lévő chili pelyheknek különböző színűk van. Általában egynél több szárított chili fajtából készül. Valójában a legnépszerűbb bolti márkákban három vagy négyféle chilit is tartalmazhat.

A legtöbbnél a cayenne bors. Ez a chili nyilvánvalóan népszerű cayenne-por formában, de sok chili pehely recept alapja. Mások, amelyek a keverékben lehetnek: Serrano chili, jalapeno, ancho (szárított poblano), és még az enyhe paprikák is hozzáadhatók.

A felhasznált cayenne mennyiségétől és a keverékben levő többi chilitől függően a tipikus kereskedelmi csípős chilipehely erősség tartománya is alacsonyabb lehet – gyakran 15 000-30 000 SHU.

Sok fajta a magokat is a keverékbe teszi. Ezek a magok növelik a recept csípősség tényezőjét, így ha magokat lát, sokkal csípősebb élményre számíthat.

Sok paprika pehely fajta van?

Vannak! Valójában, mivel a chili egyre népszerűbb az egész világon, a chili termékek világa is gyorsan bővül. Rengeteg egyedi chilis pehely készül ma, de a legtöbbet nem találja meg az üzletekben. Meg kell keresnie egy online kereskedőt, hogy megtalálja az egyedi fajtákat.

És mint említettük, a lehetőségek tárháza bőséges. Van habanero chili pehely, szellem chili, tiszta jalapeno pehely és még sok más. Ezek közül néhány nagyon erős – a világ legerősebb chili paprikájából készült. Vegyük például a Trinidad Scorpion Morugát – a jelenlegi legerősebb közel 2 000 000 Scoville egységgel. Ebből a chiliből készült pelyhet is kipróbálhatja. Csak légy nagyon óvatos. Ez egy erősség, amelyet tiszteletben kell tartanod.

Valójában a fajták sokkal többek, mint amit általában az üzletekben látunk. Ha Ön az új ízek felfedezésére vágyik, vagy szereti a chilit, a különböző keverékek kipróbálása nagyon szórakoztató lehet. 

Hol lehet rendelni chili pelyhet?

Ha paprika pelyhet vagy chili pelyhet szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját paprikát:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.