Chili por: Az eredeti tex-mex fűszer

A chili paprika ie 7500 óta része az emberi étrendnek, Kolumbusz Kristóf volt az első, aki találkozott vele. Ő volt az első, aki „paprikának” nevezte, mert ízük a fekete borsra emlékeztetett. Columbus miatt a dél-amerikai chili paprika elterjedt az egész világon, és a különböző konyhák fő elemeivé vált.

A chili por feltalálóját vitatják, egyértelmű, hogy Texasban találták ki. Joe Cooper chili történész szerint a feltaláló egy William Gebhardt nevű német bevándorló volt. 1894-ben Gebhardt kávézót vezetett a texasi New Braunfelsben. Ebben az időben a chili szezonális étel volt, mivel a paprika csak a nyári szüret után volt kapható.

Gebhardt úgy oldotta meg a problémát, hogy a mexikói gazdáktól chilit importált ömlesztve. Ez lehetővé tette számára, hogy egész évben chilit tálaljon kínálatában, de a kéznél tartott nagy mennyiségű szárított paprika problémát jelentett, ezért húsdarálóban kezdte el őrölni őket. Oregánót és köménymagot is adott a chili paprikához; a fűszerkeveréket eleinte „Tampico Dust” -nak nevezte, de később Gebhardt Eagle Chili porra változtatta; ma is ezen a márkanéven értékesítik. 1896-ban gyárat nyitott chili porának gyártására és értékesítésére.

Fontos megjegyezni, hogy a Gebhardt chili porának széles körű elérhetősége az egyik oka annak, hogy a Tex-Mex ételek népszerűvé váltak az egész Egyesült Államokban. Az alapvető fűszereket olyan helyeken tette elérhetővé, ahol a 19. század végén nehéz lett volna megtalálni őket.

Chili por ízprofil

A Gebhardt eredeti chili por óta számos más keverék jelent meg különböző gyártóktól. Minden gyártó a saját receptjét alkalmazza, ami azt jelenti, hogy a chili porok között az ízek nagyon változatosak. A különbségek különösen a fűszer szintjében mutatkoznak meg, bár a cayenne borsot – bizonyos csípősségi szinten – gyakran használják.

A legtöbb keverék őrölt köményt tartalmaz, és a fűszer földes, diós jegyekkel rendelkezik. Az oregano egy másik gyakori chili por alkotóelem, amely lágyszárú és fűszeres tulajdonságokat hoz a keverékbe.

Chili por egészségügyi előnyei

A chili por alkotó fűszerei számos hasznos vegyületet tartalmaznak, például:

  • Vitaminok:  A chili por előállításához használt paprika gazdag A-, C- és E-vitaminban. Az A-vitamin jó a látás szempontjából, a C-vitamin segít erősíteni az immunrendszert, az E-vitamin pedig megvédi a szervezetben lévő zsírokat a szabad gyökök károsodásától.
  • Rost:  A chili por rostja fokozza az emésztést azáltal, hogy serkenti mind a gyomornedv szekrécióját, mind a perisztaltikát.
  • Ásványi anyagok: A  chili por fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, például vasat, káliumot és foszfort. A vas fontos az oxigén szállításában a vérben, a kálium segít a vérnyomás szabályozásában, a foszfor pedig fontos az egészséges csontok és fogak számára.
  • Illóolajok: Az  oregano és a kömény a chili por általános összetevői, és mindkettő illóolajat tartalmaz. A kömény köményaldehidet tartalmaz, míg az oregánóban timol és limonén található. A köményaldhid stimulálja a nyálmirigyeket, így segíti az emésztést; a timol hatékony gombaellenes vegyület, míg a limonén gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A chili por a tex-mex ételek központi összetevője. Megtalálhatja a tacók, burritók és enchiladák készítéséhez használt hús ízesítőjében. Természetesen ez az elsődleges fűszerezés a chili con carne-ban. A tex-mex recepteken kívül a chili port széles körben használják a barbecue száraz pácokhoz is. A chili por változatai megtalálhatók az indiai, koreai és thai konyhában.

Hol lehet rendelni chili port?

Ha chili port szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját chili paprikát:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó