Chili termesztési tippek

Gyakran éppen az apró dolgok könnyítik meg a chili rajongó életét. Ebben a cikkben tippeket adunk a chilipaprika termesztésével és felhasználásval kapcsolatba.

A chili vékony szeletelése tipp

A chili paprika nagyon vékonyan szeletelhető, ha állítható szeletelt vastagságú szeletelőt használ. Csak keressen az interneten a „szarvasgombás szeletelő” vagy a „szarvasgombavágó” kifejezésre. Rengeteg modell kínálkozik, rozsdamentes acél az ajánlott. Példaként a habanerókat lehet ostya vékonyra vágni, hogy a cole slaw (= nyers amerikai káposztasaláta) „pimp” legyen.

Az ostya vékony Habanero karikák szintén gyorsan száradnak, majd dekoratív díszítőként használhatók, akár desszerteken is. Minél frissebb a chili, annál jobb az ostyavékony szeletek vágása.

Könnyűvé teszi a chilipaprikát tipp
Receptek, például a szalonnába göngyölt töltött jalapenó megkövetelik a chilipaprikák magjanak eltávolítását. Az olyan fajtákkal, mint a Jalapeno, ez könnyen megoldható egy olcsó almavágóval. A jalapenó esetében ez a felezett paprikákkal működik a legjobban, a kissé nagyobb fajták, például az új mexikóiak.

Kevés sült chili paprika készítés tipp

A pörkölés kiváló illatot kölcsönöz a chilinek, és a kemény bőr fellazulhat. Ha csak néhány sült chilire van szüksége – például salsához -, akkor a konyhai gázégő vagy egy gázperzselő segíthet. Mindig használjon konyhai fogót – csak a chilit akarjuk megsütni! A chili sütéséről itt olvashat bővebben.

Védje meg a kezét olcsón a chili aprításakor
Ha extrém erős chilivel dolgozik, bölcs dolog megvédeni a kezét – ellenkező esetben megbánhatja, hogyha a szemdörzsölés során érintkezik a kapszaicin csípős anyagával, vagy ki tudja, hol máshol!

A megbízható benzinkút kesztyűje olcsó védelmet nyújt. Végül is az üzemanyag elég drága?

Újévi ajándék: Növény karók ingyen tipp
Míg a nehezen megkeresett pénzét ésszerűen a chilipaprika termesztésére fordítja, mások szó szerint rakétákra pazarolják pénzüket minden újévkor. Tegyen egy kora újévi sétát. Gyűjtsd össze a rakétákból a fapálcákat, és kösse meg velük a chilit!

Óvja a chilit az eső okozta károktól
A Poblano Chili és sok más paprika – erősen befelé hajlik, így az eső ide gyűlhet. Ez viszont kedvez a penésznek. Ha elfordítja a gyümölcsöt, hogy leöntse a vizet, akkor gyorsan „megreped”, és a szár letörik – csak megtörtént! Mit tanulunk belőle? Jobb, ha vesz egy papírtörlőt, és óvatosan szívja le a folyadékot:

Ebben az összefüggésben egy másik tipp: A vásárolt paprikát, különösen az üvegházakban termesztett paprikát, néha minden lehetséges permetszerrel megszórják. Ez is felhalmozódik. Ezért különösen jól tisztítsa meg ezt a területet folyó víz alatt, vagy vágja le ezt a részt, és ne használja.

Csigavédelem a joghurtos pohárral tipp
Ezek az átkozott csigák… Az üres joghurtos edényekből készült ingyenes csiga védővel megakadályozhatja a csigák áthaladását a növényhez.

Vágja ollóval a joghurtos edények hosszát, és vágja ki az alját. Most hajoljon kissé a növény törzséhez, és helyezzen kb. 2 cm-re a földbe. Ha még nehezebbé akarja tenni a kártevők számára, kössön rézdrótot a csésze köré, vagy 1-2 sáv öntapadó rézszalagot, mert a csigák utálják a rézet.

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó