Chili vetőmagok előáztatása

Minél frissebben kerülnek a chili magjai a földbe, annál nagyobb a csírázási arány. A szárított vetőmagok esetében a csíraszám sajnos gyakran alacsonyabb. Az életkortól, tárolástól és fajtától függ, hogy hány mag csírázik. Ha a chili magját kamillateába áztatjuk, a csírázási arány ismét megnő: legjobb esetben 100%-ra. Itt összeállítottunk egy listát a különböző, előáztatásra használható eszközökről.

Ha a chili magját előáztatja, a csírázási időszak jelentősen lerövidül. Egy kísérletben 50 magot áztattak 12 órán át. További 50 magot közvetlenül nedves talajba vetettek. Hat nap elteltével az előkezelt vetőmagok csírázni kezdtek. A 10. napon már csak a kezeletlen magok csíráztak ki. 

Egyes fajták csak némi erőfeszítéssel csíráztathatók. A chili eredeti fajtája – a chiltepin – ilyen növény. A mag előkezelése nélkül talán minden tizedik csírázik. A megfelelő adalékanyagokkal a vízben számuk jelentősen növelhető.

A legjobb dolog, amit ültetés előtt adhat a magoknak, az egy kellemes áztatás. A magház puhává és áteresztővé válik, így a csírázási folyamat hamarosan megindul.

Mibe érdemes előáztatni a vetőmagokat?

A chilimagok gyorsabb csírázásának legismertebb módjai az áztatószerek használata: kamillatea, fekete tea, mosószer, guanó és salétrom.

Kamilla teás áztatás

A kamillateát valószínűleg a legtöbb termesztő használja. Már sok háztartásban elérhető és nagyon könnyen használható. Általában főznek maguknak egy teát, ezt megisszák, és a használt teafilterből újabb teát készítenek, hogy gyengébb oldatot kapjanak. Ha paprika magot teszünk a teába, hűtsük le 25 °C-ra.

A kamilla tea előnye, hogy fertőtlenítő hatású. A rossz baktériumokat és gombákat legyengíti, amelyek károsítanák a palántát. A magokat 8 és 48 óra közötti időre áztatják. 

Fekete tea

A fekete teával ugyanúgy kell eljárni, mint a kamilla teával. A kamillateával és citromlével kezelt magokhoz képest lényegesen alacsonyabb volt a csirázott magok száma. 

Mosószer

Egyes chilitermesztők néhány csepp mosogatószerre esküsznek a vízben. Valószínűleg egy szappanos oldattal gyorsabban átjárhatóvá válik a maghéj. Ha zsírok vannak rajta, azokat a mosószer feloldja. Ha szeretné kipróbálni ezt a változatot, válassza a biológiailag lebomló, parfüm és balzsam nélküli mosószert. Hagyja a chili magokat a vízben körülbelül 3 órán át. Ültetés előtt hagyjuk megszáradni konyharuhán.

Guano

Néhány termesztő kis mennyiségű vízben oldott guanóval segíti a csírázást. Kb. 200 ml langyos vízbe egy teáskanálnyit kell tenni és hagyja ázni egy éjszakán át.

Salétrom

Kálium-nitrát vagy salétromoldat készítéséhez 1 grammot kell adni 100 ml vízhez. Néhány hivatásos növénynemesítő esküszik rá. Áztatási idő: 24 óra. A kálium-nitrát kis mennyiségben kapható a gyógyszertárakban.

Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid 3%-os oldat formájában kapható a sebek tisztítására. Ebben az oldatban a chili magokat körülbelül 8-12 órán keresztül lehet áztatni. A legtöbb chilitermesztő 2%-os oldatot ajánl. A hidrogén-peroxid arány néhány csepp víz hozzáadásával csökkenthető.

Chili magok előáztatásának Időtartama

Az áztatási idő az oldattól függ: Citromlé, kamilla és fekete tea esetében 8-48 óra, mosószer: 3 óra, sós víz, guánó, salétrom és hidrogén-peroxid: egy éjszakán át (8 óra).

Chili mag rendelése

Ha lehetősége van saját chilit termeszteni és biztositani tudja a kellő feltételeket, akkor nagyon megéri a saját chili termesztése. Ha chili paprikát szeretne rendelni, nézzen szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt talál:

Vetőmagkereskedések a Cégtárban

Köszönet a fotókért: Flickr

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó