Chimayo Chili Paprika

A Chimayo chili paprika a Capsicum annuum családba tartozik, és olyan termőterületeken található, ahol a földi hőmérséklet 21-29 Celsius-fok között van, és az éves csapadékmennyiség nem haladja meg a 1200 mm-t. A Chimayo chili paprika különleges fajtáját a mexikói konyha részeként ismerték fel, de mára világszerte népszerű fűszernek számít.

Külső jellemzők

A Chimayo chili paprika közepes méretű, hosszúkás és csúcsos formájú, kb. 15 cm hosszú. Piros színű, ha érett, a fiatalabb példányok pedig zöldek. A bőr sima és fényes.

Íz és aroma

Az érett Chimayo chili paprika íze édes és fűszeres, melynek komplex ízvilága különlegessé teszi ezt a fajtát. Az aroma édeskés, füstös, enyhén gyümölcsös, ami nagyon jól illik a mexikói és dél-amerikai ételekhez.

Erőssége a SHU skálán

A Chimayo chili paprika erőssége a Scoville-skálán kb. 4,000-6,000 SHU, ami azt jelenti, hogy közepesen csípős. Ez a mérsékelt csípősség teszi ideálissá a mindennapi főzéshez.

Felhasználás

A Chimayo chili paprikát frissen, szárítva, por formájában és konzervben is felhasználhatjuk. Kiválóan alkalmas levesekhez, ragukhoz, grillezett ételekhez, vagy akár a hagyományos mexikói ételekhez, mint például a chili con carne és a salsa.

Chimayo Chili Paprika termesztése

A Chimayo chili paprika vetésére a legideálisabb időpont a tavaszi hónapokban van, amikor a talaj hőmérséklete már elérte a 21 Celsius-fokot. A vetéstől a szüretig általában 70-80 nap telik el.

A termesztés során fontos, hogy elegendő napfényhez jussanak a növények. Szeretik a jól vízelvezetett talajt, és a vízhiányt nem tolerálják. Megfelelő tápanyag-utánpótlásra is szükség van, melyet a komposzt vagy a műtrágya biztosíthat.

Ha szeretnél Chimayo chili paprikát termeszteni, itt rendelhetsz vetőmagot.

Chimayo Chili Paprika vs. Jalapeno

A Chimayo chili paprika és a Jalapeno két mexikói chili paprikafajta, amelyek közül mindkettő népszerű az egész világon. Bár mindkét fajta a Capsicum annuum családba tartozik, vannak közöttük jelentős különbségek.

Forma és méret

A Chimayo chili paprika hosszúkás, csúcsos formájú, és általában kb. 15 cm hosszú. Ezzel szemben a Jalapeno rövidebb és vastagabb, mérete általában 5-9 cm között van.

Íz és aroma

A Chimayo chili paprika íze édes és fűszeres, komplex ízvilágával. Az aroma édeskés, füstös, enyhén gyümölcsös, ami nagyon jól illik a mexikói és dél-amerikai ételekhez.

A Jalapeno íze viszont egyszerűbb és kevésbé fűszeres. Az aroma friss, zöld, és enyhe füstösséggel párosul, amikor pörkölt vagy füstölt formában használják (ezt Chipotle-nak nevezik).

Erősség a SHU skálán

A Chimayo chili paprika erőssége a Scoville-skálán kb. 4,000-6,000 SHU, ami azt jelenti, hogy közepesen csípős.

A Jalapeno erőssége a Scoville-skálán 2,500-8,000 SHU, tehát a csípősségének széles tartománya lehet, az enyhétől a közepesig.