Chipotle paprika az Adobo szószban?

Ha kipróbálta már bármilyen fűszeres mexikói vagy tex-mex ételben valószínűleg találkozott a chipotle paprikával. Valószínűleg csodálkozott azon a fűszeres beütésen is, amelyet ez fűszerezés hoz. De mi az a chipotle paprika az adobo szószban?

A rövid válasz az, hogy ez szárított és füstölt jalapeno paprika, fűszeres paradicsomszószba keverve. De ez valójában nem mutatja meg hogy, miért olyan ízletes és erős ez a fűszeres főzet, nézzük a részleteket.

Mi az a chipotle paprika?

Ha van öt perce, javasoljuk, hogy olvassa el ezt a cikket a chipotle paprikáról itt. Amint említettük a szárított, majd füstölt jalapeno paprikát nevezzük chipotle paprikának. A választott paprika teljesen megérett a növényen, az érett vörös jalapeño szakaszán túl van, ezért általában pikánsabb, mint a normál nyers zöld jalapeno. A chili normál 2500–8000 Scoville egységre tehető.

Tehát az adobo szószban levő chipotle paprika egy olyan chilivel kezdődik, amely mindenképpen közepesen erős tartományban van, intenzív füstös aromával, tökéletesen alkalmas tex-mex és hagyományos mexikói ételekhez..

Most nézzük meg az egyenlet másik oldalát.

Mi az adobo szósz?

Fűszeres paradicsomszósznak hívása túlságosan leegyszerűsíti a dolgokat. Valójában az adobo szószok többsége paprikát tartalmaz. A felhasznált paprika, ha nem tudta, szárított pimento paprika, ezért enyhe fűszer is van benne. Egyéb összetevők: babérlevél, fokhagyma, hagyma, oregánó, só és fekete bors.

Ezt a mártást nemzedékek óta használják húsok és zöldségek pácolására, hogy hónapokig megőrizzék őket. A paprikában lévő kis mennyiségű kapszaicin segítségével. Természetesen a modern hűtésnél ez kevésbé fontos, de az adobo nagyszerű íze miatt a konyhában kedvenc mártássá válik.

Mennyit használjak a főzéshez?

Légy óvatos! Ez egy erős keverék. A legtöbb recept szerint egy vagy két evőkanál szükséges. Ebben az esetben vegyen egyetlen chipotle paprikát. Sőt, elképzelhető hogy a recept sokkal erősebb lesz, mint amire számít.

Hol lehet kapni chipotle paprikát?

Általában a helyi nagy szupermarket különleges fűszerek részében találja meg. Számos online kiskereskedőn keresztül is elérhető. Ha egy konkrét márkát szeretne, akkor a legjobb, ha online vásárol.

Mit tehetek még vele?

Valószínűleg felfedezte a szakács dilemmáját, amikor erről a keverékről van szó. A receptek kis mennyiséget igényelnek, mégis ha vásárol, általában hatszor annyit tartalmaz, amire szüksége van!

Jó hír, hogy ez a szósz nagyon jól eltartható. Az egyszerű hűtés légmentesen lezárt tartályban frissen tartja. Vagy pürésítheti a maradékot, és lefagyaszthatja apró evőkanálnyi pálcikákban. Egy jégtálca csodákat tesz erre a célra.

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó