Cigány paprika (Gypsy paprika): Igazán bájos

Ha édesen szereti a paprikát, nincs jobb a cigány paprikánál. Van itt egy cukros édesség, már-már virágos, nem sokkoló, hiszen a cigány chili nem erős édes paprika, de a gyümölcsök érése során meglepő intenzitással rendelkeznek. A cigány paprika vékony héjú, tökéletes sütésére, bár a falak elég vastagok a töltelékhez is. Van egy vizuális varázsa a cigány paprikának is, mivel a paprikák az érés során vegyes virágszerű színeket vesznek fel. Kivételesen jól mutatnak egy parkosított kertben vagy konténerben.

Merész színű és szuper édes…

Scoville egység (SHU): 0
Jalapenohoz képest: 2000-szer enyhébb
Származási hely:  USA

Mennyire csípős a cigány paprika? És mennyire édes az édes?

A cigány paprikának semmiféle erőssége nincs – a kaliforniai paprika mellett parkol Scoville skálán. Ezzel 2500-8000-szer enyhébbek, mint a jalapeno chili. De a cigány paprikát nem az erejük miatt választod.

Nem, az édességük számít. És ha lenne édesség skála, a cigány a tetején állna. Az érett paprika csillogó édességgel rendelkezik – szinte virágos ízű. Kevés paprika vetekszik ezzel az édesség összetettségével, és ez nagy különbség a paprika és a paprika között.

Hogy néz ki a cigány paprika?

Cigány paprika - Fotó: Wikipédia

A cigány paprika úgy néz ki, mint egy harang és egy jalapeño keresztezése. Hosszú (10-15 cm), széles az ürege, és a karéja olyan, mint egy harang, de van egy elvékonyodó alakja is, amely hasonlít a jalapeno-ra.

Az paprika fanoknak pedig a cigány paprika kötelező növény. A gyümölcsök színe megváltozik (és édesebbé válik), ahogy érnek, több árnyalatot öltve ugyanazon a paprikán és ugyanazon a növényen. Fehéres vagy sárgászöld színnel kezdődnek, sárgáig és narancssárgáig érnek, és a mélynarancs és a gazdag vörös keverékével érik el a teljes érettséget. Ez a szivárvány színe egy növényen, mivel a paprika különböző pontokon éri el az érettséget, tökéletes ehető tájkertészethez vagy konténeres kertészkedéshez színpompával.

Lehet, hogy nem olyan ékszerszerűek, mint a tipikus díszpaprikák, de az érés során zavaros színük minden bizonnyal felkelti a figyelmet.

Hogyan használhatod ezeket az édes paprikákat?

Számos kulináris lehetőség kínálkozik a cigány paprikával. Mint már említettük, vékony fala miatt kiváló sütésére. Grillezve, van egy finom füstös édesség izé vagy egyszerűen csak köretként használható. De hasonlóan használható mint egy kaliforniai paprika. Azok a vékony falak éppen elég vastagok a töltött paprika receptjéhez, a sós húsok és sajtok pedig finom körítést kapnak a paprika édességéből.

Ne felejtsük el, hogy nyersen is fogyaszthatjuk őket. Saláta tetejére szeletelve vagy mártogatós mellé tálalva kiváló választás. A cigányok paprikáknak összetettebb íze van, így nyersen is egyedi ízpárokat alkotnak.

Hol lehet cigánypaprikát venni?

Hacsak nem látogatunk el az USA-ba, nem fogunk találni a helyi szupermarketekben. Esetlegesen a helyi termelői piacokon bukkanhatunk rá egy-egy példányra. Ha cigány paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó