Cowhorn Chili Paprika útmutató: beszerzés és használat

A chili egyedi formájú és méretű. Vannak olyanok, amelyek Bulgar Carrot chili (Bolgár Répa Chili) alakot öltenek, mások Trinidad Moruga Scorpio szerűre keskenyednek, és vannak olyanok, amelyek Naga Morich alakúak, mintha maga az ördög csókolta volna meg őket. Óriás az erős chilik között – akár 25 centiméterre is megnő –, és úgy ível, mint egy Cayenne paprika, amely a Cowhorn chili méretével együtt egy szarv benyomását kelti. De nem minden nagy a Cowhorn chili világában – ereje alacsony-közepes (2500-5000 SHU), ami olyan ízt biztosít, amelyet a legtöbben szeretnek.

Tehénbors gyors tények

  • Scoville (SHU):  2500 – 5000
  • Származási hely:  Dél-Amerika
  • Capsicum fajok:  Annuum
  • Jalapeno referenciaskálán:  Közel azonos erősség
  • Felhasználás:  kulináris
  • Méret:  Körülbelül 20-25 cm hosszú, ívelt
  • Íz:  édes

Mekkora lesz a Cowhorn chili?

A Cowhorn (más néven tehénszarv chili) valóban az egyik legnagyobb chili. Jellemzően 20 és 25 cm hosszú, ami mellett eltörpül a legtöbb többi chili. Nézzük meg a méretét: legalább három normál méretű jalapeno paprika kell ahhoz, hogy megfeleljen az átlagos Cowhorn chili teljes hosszának.

Mennyire csípős a Cowhorn? Az ereje megfelel a méretének?

Egyáltalán nem. Valójában a Cowhorn ereje – bár technikailag közepes – az enyhe felső végével határos. Ez a Scoville-skála 2500-5000 SHU-t jelenti, és egy vonalba helyezi referenciaponttal, a jalapenóval. Soha nem lesz olyan erős, mint a jalapeno (8000 SHU), de összességében elég egyenletesen azonosul. 

Más közepes chili (Serrano) 10 000 és 30 000 SHU között mozoghat, ezért ne hagyja, hogy a Cowhorn chili nagy mérete megtévessze. Ez egy olyan chili, amelyet a családban mindenki élvezettel fogyaszthat.

Ezzel kapcsolatban sok a félreértés. A Cowhorn gyakran Cayenne-szerű paprikaként vagy a Cayenne fajtájaként emlegetik és a Cayenne-t is néha Cowhorn-nak nevezik nyugaton. Természetesen hasonló elvékonyodó formájuk és színük (zöldről merész pirosra érik), de csak annyira rokonok, amennyire ugyanabból a chili családból származnak (annuum). És ez a csípős paprikák széles skáláját fedi le, a tömzsi jalapenótól az apró pequin paprikáig. Bár vannak hasonlóságok, a Cowhorn minden bizonnyal a egyedi chili.

Hogyan használhatod fel ezeket a chilit?

Kulináris szempontból sok minden tetszik ebben a chiliben. Vastag falai miatt ez egy nagyszerű paprika sütéshez. Kóstolja meg a sült Cowhorn chilit szendvicsekre vagy fűszeres köretként. A vastag falak és a chili édesen fortyogó ereje a Cowhorn-t pácolt paprikaként is kiválóvá teszi. 

Közepes ereje és lágyabb, édesebb íze nagyon jól használható csípős szószokban és barbecue szószokban is. Itt könnyen helyettesíthető a jalapeno paprikával, és grillezéshez és pácokhoz sokan az édesebb Cowhorn-t részesítik előnyben, mint a jalapeno élénkebb ízét.

Noha ez egy nagy paprika, a Cowhorn chili nem jó töltéshez. Gyorsan elvékonyodik, így még a vastag falak mellett is kevés a töltelék helye a paprika üregében.

Hol lehet Cowhorn chili paprikát venni?

Közel sem olyan elterjedt, mint a jalapeno paprika a szupermarketekben. A legjobb választás, ha szaküzletekben és az ínyenc élelmiszerboltokban keresed. Ha Cowhorn paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó